Amerikai hírszerzés: Izrael Gázára dobott bombáinak közel fele irányítatlan „butabomba”

2023. december 14. – 06:51

Másolás

Vágólapra másolva

A CNN-hez jutott amerikai hírszerzési értékelés alapján az Izrael által a Hamász elleni háborúban Gázára dobott hadianyagok csaknem fele „butabomba” azaz nem irányított (= nem lehet tudni, hogy oda érkezik-e meg, ahová szánják). Az Izrael által ledobott 29 ezer bomba 40-45 százaléka lehetett ilyen a jelentés szerint – a többi precíziós irányítású lőszer volt.

A nem irányított bombák jellemzően kevésbé pontosak, így sokkal nagyobb veszélyt is jelenthetnek a civilekre. Joe Biden amerikai elnök kedden arról beszélt, hogy Izrael „válogatás nélkül bombázott” Gázában. Biden megerősítette támogatását Izrael felé, de aggodalmát fejezte ki a gázai civilek miatt, és figyelmeztette Izraelt arra is, hogy a gázai áldozatok számának növekedése miatt Izrael egyre jobban elveszíti a nemzetközi közösségek támogatását.

Nir Dinar, az IDF szóvivője a jelentésre a CNN-nek annyit mondott, hogy ők „nem foglalkoznak a felhasznált lőszerek típusával”. Keren Hajioff izraeli szóvivő hozzátette, „hatalmas erőforrásokat fordítanak arra, hogy minimalizálják a Hamász által emberi pajzsnak használt civileket ért károkat”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!