A Fidesz nem támogatta a szülői jogállás egységes elismerését az EU-ban

2023. december 14. – 18:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz nem támogatta az Európai Parlamentben (EP) azt a jogszabálytervezetet, ami biztosítaná a szülői jogállás egységes elismerését az Európai Unióban, függetlenül attól, hogy a gyermek hogyan fogant, született vagy milyen családban él. A tervezet célja, hogy a gyerekeket a nemzeti jog szerint azonos jogok illessék meg az oktatás, az egészségügyi ellátás, a felügyeleti jog vagy az öröklés tekintetében. A tervezetet így is megszavazta az EP: 366-an támogatták a javaslatot, 145-en szavaztak nemmel, 23-an pedig tartózkodtak.

Az EP közleménye szerint a tervezet értelmében az uniós országok által megállapított szülői jogállást automatikusan el kellene ismerni az egész EU-ban. A tagállamoknak lehetőségük lesz arra, hogy ne ismerjék el a szülőséget, ha az nyilvánvalóan összeegyeztethetetlen a közrendjükkel. Ez csak szigorúan meghatározott esetekben és egyéni elbírálás esetén lenne lehetséges, hogy ne diszkriminálják például az azonos nemű szülők gyerekeit. Az EP szerint jelenleg kétmillió gyerek kerülhet olyan helyzetbe, hogy szüleit egy másik tagállamban nem ismerik el. Az uniós jog előírja a szülői jogállás elismerését, de a nemzeti jogban nem minden esetben van így.

A Fidesz szerint a tervezet ellentétes a magyar alaptörvénnyel, a kormánypárt EP-képviselője, Schaller-Baross Ernő „ideológiai és politikai túlkapásról” beszélt a tervezetről szóló vitában. A fideszes képviselő szerint a szülői bizonyítvány terve veszélyezteti, hogy a család fogalmának meghatározása tagállami hatáskörben maradjon. „Önök újra és újra azt állítják, hogy nem kívánják aláásni a tradicionális keresztény családmodellt, de újra és újra bebizonyítják ennek az ellenkezőjét. A tagállamok polgárainak kezében kell hagyni a döntés lehetőségét, hogy kikkel és milyen módon kívánnak együtt élni.” Az EP-képviselő úgy fogalmazott: az uniós parlament ugyanarra az útra lép, mint amikor a korlátlan bevándorlást akarja a tagállamokra kényszeríteni.

Az EP támogatta az európai szülői tanúsítvány bevezetését is, amelynek célja a bürokrácia csökkentése és a szülői jogállás elismerésének megkönnyítése az EU-ban. Bár ez nem fogja helyettesíteni a nemzeti dokumentumokat, ugyanakkor helyettük is használható lesz, és az EU összes nyelvén és elektronikus formában is elérhető lesz. A tervezet végleges formájáról az uniós kormányok döntenek majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!