Milorad Dodik: Ha Trump megnyeri az amerikai választást, kikiáltom a boszniai Szerb Köztársaság függetlenségét

2023. december 4. – 11:17

Másolás

Vágólapra másolva

„Amikor Donald Trump lett az USA elnöke, ki akartam kiáltani a boszniai Szerb Köztársaság függetlenségét, de néhányan megijedtek körülöttem, és végül nem tettem meg. Ma már bánom, és ha Trump újra nyerne, azt hiszem, nem haboznék” – mondta Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke a TV Prva-nak a Szabad Európa cikke szerint.

Bosznia-Hercegovina politikai és alkotmányos berendezkedését a boszniai háborút lezáró 1995-ös daytoni békemegállapodás határozza meg. Az ország azóta két részből áll: a Szerb Köztársaságból és a Bosznia-hercegovinai Föderációból. A tavaly októberben ismét megválasztott Milorad Dodik ugyanakkor az elmúlt bő húsz évben többször is kijelentette már, hogy Bosznia-Hercegovina államként működésképtelen, és a boszniai Szerb Köztársaságnak függetlenné kell válnia. Az elszakadással súlyosan megszegné a békemegállapodást.

Milorad Dodik jó kapcsolatot ápol az oroszokkal, az év elején ki is tüntette Vlagyimir Putyint, de legalább ennyire fontos szövetségese a magyar kormány is. „Örülök az újabb találkozásnak Szijjártóval. Ő egy kedves és jó szándékú ember, akivel lehet beszélgetni, ellentétben az amerikaiakkal, akik arrogánsak” – mondta márciusban Dodik a magyar külügyminiszterrel való találkozás után.

A magyar kormány komoly támogatásokat juttat a boszniai szerbeknek, korábban az Eximbankon keresztül, kiugróan olcsó hitel formájában adott 45 milliárd forintot Dodikéknak. A boszniai Szerb Köztársaság vezetője augusztusban újabb 118 millió eurós megállapodásról egyezett meg a magyar kormánnyal. Orbánék boszniai szerb kötődéseiről, illetve a magyar és boszniai szerb üzleti és politikai érdekekről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!