Tíz izraelit és két izraeli-orosz túszt engedett el a Hamász

2023. november 29. – 08:09

frissítve

Tíz izraelit és két izraeli-orosz túszt engedett el a Hamász
Egy izraeli harckocsi az izraeli-gázai határnál 2023. november 28-án – Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az Izraeli Védelmi Erők szerint a Hamász a már korábban elengedett 2 izraeli-orosz túszok mellett további 10 izraeli és 4 thai túszt adott át a Vöröskeresztnek. A 10 izraeli között 5 gyerek és 5 nő van. (Times of Israel)

Az Izraeli Védelmi Erők szerint két izraeli-orosz kettős állampolgárságú túszt engedett el a Hamász, átadták őket a Vöröskeresztnek. A Hamász korábban azt közölte, hogy a két orosz állampolgárságú túszt azért engedik el, hogy ezzel fejezzék ki, mennyire becsülik és tisztelik Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

Anya és lánya azóta már meg is érkeztek Izraelbe, és meg is nevezték őket: a 73 éves Irene Tati, és az 50 éves Yelena Trupanov. Október 7-én rabolták el őket Nir Oz kibucból. Yelena férjét megölték, fia és annak barátnője még túszok maradtak. (Guardian, Times of Israel)

Fotó: Al-qassam Brigades, Military Wing of Hamas / Reuters
Fotó: Al-qassam Brigades, Military Wing of Hamas / Reuters

Szerda délután a Hamász bejelentette, hogy egy korábbi – meg nem nevezett időpontban történt – izraeli légitámadásban életét vesztette az október 7-én túszul ejtett Bibas-család három tagja: a 10 hónapos Kfir, a 4 éves Ariel és édesanyjuk, Siri. Az apát utoljára egy, a terroristák által készített videón lehetett látni; a motorkerékpáron Gázába hurcolt Jardent a felvételen épp kalapáccsal verik.

Az izraeli titkosszolgálatok eddig nem tudták saját kútfőből sem megerősíteni, sem cáfolni a Hamász bejelentését, azonban a terrorszervezet több, hasonló deklarációja bizonyult hamisnak a múltban. Beni Ganc, a háborús kabinet egyik tagja fel is hívta a figyelmet arra, hogy „Nem tudjuk, igaz-e vagy sem, de ez is csak része az ellenség pszichológiai hadviselésének”.

Beér-Sevában szerda este összeültek Izrael katonai- és titkosszolgálati vezetői, hogy egyeztessenek arról, hogyan tudnák hazajuttatni a Gázai-övezetben október 7-e óta fogva tartott túszokat. Joáv Gallant védelmi miniszter a megbeszélésről annyit árult el, hogy Herzi Halévi altábornagy, az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke véglegesítette a haditerveket, és „az IDF földön, vizen, levegőben készen áll a hadműveletek azonnali folytatására”.

A gázai határnál eligazításon részt vevő izraeli harckocsizók 2023. november 29-én Fotó: Menahem Kahana / AFP
A gázai határnál eligazításon részt vevő izraeli harckocsizók 2023. november 29-én Fotó: Menahem Kahana / AFP

Ahogy arról korábban írtunk, a közös akarat ellenére a katari és egyiptomi közvetítőkön keresztül tárgyaló Izraelnek és a Hamásznak szerdán nem sikerült megegyeznie a túszcsere újabb köréről, így az ehhez kötött ideiglenes fegyverszünetnek is vége szakad.

Beni Ganc, a háborús kabinet tagja arról tájékoztatta a sajtót, hogy bár Izrael „igyekszik a legtöbbet kihozni a Hamásszal folytatott tárgyalásokból”, de bármikor kész folytatni a harcot.

(Times of Israel)

Miközben Gázában hat napja relatív nyugalom honol, ugyanez nem mondható el Ciszjordániáról. Az 1967 óta az izraeli megszállás alatt álló terület északi csücskén található Dzseninben szerdára virradóra több száz izraeli katona tatott rajtaütést. A hadsereg, a határrendészet és a belbiztonsági szolgálat egységeivel végreajtott akcióban két terroristavezérrel is sikerült végezni.

Az akcióról beszámoló izraeli közlemény szerint az egységek éjjel vették körül azt az épületet, ahol a két, több terrortámadás kitervelésével és megszervezésével vádolt palesztin rejtőzött. A fenti képen együtt pózoló Mohamed Zubeidi és Husszam Hanún néhány társukkal együtt elbarikádozták magukat és tüzet nyitottak a közeledő izraeli kommandósokra, akikre a környező házakból is lőni kezdtek. A dróncsapással is megtámogatott akcióban egyetlen izraeli sem vesztette életét, ellenben a két terroristán kívül két másik palesztin fegyveres is életét vesztette. A rajtaütésben 17 körözött palesztint vettek őrizetbe, több fegyvert foglaltak le, és lelepleztek egy titkos alagútbejáratot, mely egy rejtett fegyverelőállító üzembe vezetett.

Az Orvosok Határok Nélkül nevű civil szervezet arról panaszkodott, hogy az izraeli hadsereg elvágta a helyi kórházba vezető utat, ezért a rajtaütés sebesültjei nem juthattak ellátáshoz. Egy másik kórházból pedig azt jelentették, hogy a katonák 40 percen keresztül állták el a bejáratot, hogy egy láblövéssel bevitt palesztint letartóztathassanak. A Palesztin Hatóság szerint az izraeli katonák egy 8 és egy 15 éves kiskorúval is végeztek.

Az IDF egységei visszatérő vendégeknek számítanak az 1948-ban Izrael akkori határai közül kitoloncolt palesztin menekültek leszármazottai által lakott településen, Dzsenin ugyanis az Iszlám Dzsihád és más terrorszervezetek irányítása alatt áll, és a ciszjordániai terrortámadások egyik fő kiindulópontjának számít. A nagyszabású nyári rajtaütést követően az elmúlt bő egy hónapban gyakorlatilag egymást érték a dróncsapások és kommandósakciók.

(via Times of Israel)

A Reuters információi szerint annak ellenére, hogy mind Izrael, mind a Hamász oldaláról megvan a szándék a megállapodásra. Ha nem sikerül nyélbe ütni az újabb fogolycseréről szóló alkut, akkor vége lesz a hatnapos fegyverszünetnek, és Izrael folytatja a Gázai-övezet északi részén folytatott szárazföldi offenzívát.

A Hárec szerint a megállapodás előmozdítása érdekében Izrael már azt is fontolóra vette, hogy nem csak nőket és kiskorúakat, hanem felnőtt férfiakat is szabadon enged a túszokért cserébe (ez politikailag igen kényes lépés lenne, hiszen a 2011-es, 1000 palesztint érintő fogolycserével több veszélyes terrorista került szabadlábra, köztük a Hamász gázai parancsnokaként emlegetett Jáhja Szinvár).

Eligazításon a Gázai övezet déli határán állomásozó izraeli katonák 2023. november 29-én – Fotó: Menahem Kahana / AFP
Eligazításon a Gázai övezet déli határán állomásozó izraeli katonák 2023. november 29-én – Fotó: Menahem Kahana / AFP

Eddig gázai terrorszervezetek összesen 60 izraeli nőt és gyereket bocsátottak szabadon az október 7-én elfogott 240 túsz közül. Ezzel párhuzamosan 21 külföldi állampolgár is elhagyhatta a Hamász titkos alagút-börtöneit. Cserébe Izrael 180 bebörtönzött palesztint – nőket és kiskorúakat – engedett szabadon. A zsidó állam mindaddig kész meghosszabbítani a tűzszünetet, amíg Gázából napi minimum 10 túszt engednek szabadon.

Recep Tayyip Erdoğan szerdán tévéüzenetében fejtette ki álláspontját a gázai háborúról, mellyel kapcsolatban kizárólag Izrael felelősségét emelte ki. A török elnök azt mondta,

Benjámin Netanjahu Gáza mészárosaként írta be a nevét a történelemkönyvekbe; tetteivel kockára teszi a világ zsidóságának biztonságát, a „Gázában elkövetett gyilkosságokkal” erősíti a nemzetközi antiszemitizmust.

A két, eleve hektikus viszonyban lévő ország kapcsolatai a Hamász október 7-i terrortámadása, majd az arra adott brutális izraeli katonai válasz után mélypontra kerültek. Izrael elővigyázatosságból már a háború kezdetén visszahívta törökországi diplomatáit, majd Ankara is hazarendelte a tel-avivi követség munkatársait. A két ország egyébként évtizedes diplomáciai haragszomrádot követően pont tavaly delegált újra nagyköveteket.

(Guardian)

A Hamász két orosz túszt is szabadon enged, kifejezve ezzel „megbecsülését” Vlagyimir Putyin orosz elnök iránt, közölte Moussa Abu Marzouk, A Hamász politikai szárnyának egyik képviselője a Kan műsorszolgáltatóval, írja a Times of Israel.

A két orosz elengedése azon a tíz izraeli túszon felül történik majd, akiket szintén szerdán engednek szabadon a tűzszüneti megállapodás részeként. A Hamász által Gázában fogvatartott izraeli-orosz túszok a héten Moszkvába mennek, hogy a Kreml segítségét kérjék családtagjaik szabadon bocsátásához. A túszokat külön megállapodásban engedik szabadon, a Hamász Moszkva felé tett szívességeként.

A poszt korábbi verziójában múlt időben írtunk a túszok elengedéséről, ezt később korrigáltuk.

Egyiptomi újságok helyi tisztviselőkre hivatkozva arról írnak, hogy előzetes megegyezés született a fegyverszünet két nappal történő meghosszabbításáról a jelenlegi feltételek mellett Izrael és a Hamász között. Az izraeli Háárec lapnak izraeli tisztviselők arról beszéltek, hogy megállapodás még nincs, de valóban van szó hosszabbításról: ez az izraeli források szerint attól függ, hogy a Hamász képes-e naponta tíz túszt kiszabadítani. Kedden a két fél között közvetítő Katar fogadta a Moszad és a CIA főnökeit, a találkozó célja az volt, hogy a fegyverszünet hosszabbításáról beszéljenek.

A fegyverszünet kezdete óta eddig a Hamász 50 olyan túszt engedett szabadon, akiket október 7-én ejtettek fogva, amikor megtámadták Izraelt, civileket lemészárolva. A Hamász egyik forrása az AFP-nek azt mondta, a Hamász készen áll arra, hogy továbbra is napi tíz túszt engedjen ki (cserébe Izrael napi 30 palesztint a börtönből), az AFP Hamász-forrása négynapos meghosszabbításról beszélt a fegyverszünettel kapcsolatban, de pontosat egyelőre nem tudni.

(Guardian, Times of Israel)

A Hamász meghívta Elon Muskot Gázába azután, hogy Musk elkísérte Benjámin Netanjahut a Hamász által megtámadott izraeli kibucba. A Hamász terrorszervezet egyik vezetője, Oszama Hamdan szerint „az objektivitás kedvéért” hívják meg Muskot, írja a Guardian.

Elon Musk és Benjamin Netanjahu az izraeli Kfar Aza kibucban 2023. november 27-én – Fotó: Government Press Office Of Israel / Anadolu / AFP
Elon Musk és Benjamin Netanjahu az izraeli Kfar Aza kibucban 2023. november 27-én – Fotó: Government Press Office Of Israel / Anadolu / AFP

Musk hétfőn a gázai határtól három kilométerre lévő Kfar Azába látogatott, ahol több mint 50 embert öltek meg a Hamász fegyveresei, amikor október 7-én megtámadták Izraelt. Musk látogatása egyébként kiváltotta az izraeliek kritikáját, miután a Twitter-tulaj olyanokat írogatott korábban oldalára, hogy a „zsidók gyűlölik a fehér embereket” (másnap már azt írta, hogy „mindenki büszke lehet a fajtájára, kivéve az, aki fehér”).

Kfar Azába lapunk is ellátogatott, erről videónkat itt, cikkünket itt nézheti meg.

Izrael a tűzszünet után folytatja a háborút, hogy elpusztítsa a Hamász iszlamista terrorszervezetet – nyilatkozta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Welt TV német csatornának, írja az MTI.

Netanjahu arról nem beszélt, hogy meddig hosszabbították meg a tűzszünetet, csak azt mondta, hogy „abban állapodtunk meg, hogy a nők és a gyerekek, valamint a külföldi túszok szabadulnak elsőként”. Netanjahu hozzátette, ha ez megtörtént, folytatni fogják a harcot.

A Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, ahol mintegy 1200 embert, többnyire civileket gyilkoltak meg, mintegy háromezret megsebesítettek és körülbelül 240 embert elraboltak. Netanjahu szerint a terroristák a legszörnyűbb gyilkosságokat követték el. „Nincs más választásunk, mint a Hamász elpusztítása” – mondta.

  • Harmadszor megy Antony Blinken a Közel-Keletre.
  • Elképzelhető, hogy néhány gázai túsz nem a Hamász fogságában van.
  • Két izraelfiatal i túsz a szabadulásukkor tudták meg, hogy édesanyjuk halott.
  • A WHO szerint Gázában több áldozata lehet a betegségeknek, mint a bombázásoknak.
  • Izraeli katonák sérültek meg egy tűzharcban Gáza északi részén.
  • A két magyar túsz közül az egyik biztosan életben van.
  • 12 túsz – köztük tíz izraeli és két külföldi állampolgár szabadult kedd este.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!