Izraeli kommandósok ütöttek rajta a ciszjordániai terrorfészken, két vezető terroristával végeztek

2023. november 29. – 15:56

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben Gázában hat napja relatív nyugalom honol, ugyanez nem mondható el Ciszjordániáról. Az 1967 óta az izraeli megszállás alatt álló terület északi csücskén található Dzseninben szerdára virradóra több száz izraeli katona tatott rajtaütést. A hadsereg, a határrendészet és a belbiztonsági szolgálat egységeivel végreajtott akcióban két terroristavezérrel is sikerült végezni.

Az akcióról beszámoló izraeli közlemény szerint az egységek éjjel vették körül azt az épületet, ahol a két, több terrortámadás kitervelésével és megszervezésével vádolt palesztin rejtőzött. A fenti képen együtt pózoló Mohamed Zubeidi és Husszam Hanún néhány társukkal együtt elbarikádozták magukat és tüzet nyitottak a közeledő izraeli kommandósokra, akikre a környező házakból is lőni kezdtek. A dróncsapással is megtámogatott akcióban egyetlen izraeli sem vesztette életét, ellenben a két terroristán kívül két másik palesztin fegyveres is életét vesztette. A rajtaütésben 17 körözött palesztint vettek őrizetbe, több fegyvert foglaltak le, és lelepleztek egy titkos alagútbejáratot, mely egy rejtett fegyverelőállító üzembe vezetett.

Az Orvosok Határok Nélkül nevű civil szervezet arról panaszkodott, hogy az izraeli hadsereg elvágta a helyi kórházba vezető utat, ezért a rajtaütés sebesültjei nem juthattak ellátáshoz. Egy másik kórházból pedig azt jelentették, hogy a katonák 40 percen keresztül állták el a bejáratot, hogy egy láblövéssel bevitt palesztint letartóztathassanak. A Palesztin Hatóság szerint az izraeli katonák egy 8 és egy 15 éves kiskorúval is végeztek.

Az IDF egységei visszatérő vendégeknek számítanak az 1948-ban Izrael akkori határai közül kitoloncolt palesztin menekültek leszármazottai által lakott településen, Dzsenin ugyanis az Iszlám Dzsihád és más terrorszervezetek irányítása alatt áll, és a ciszjordániai terrortámadások egyik fő kiindulópontjának számít. A nagyszabású nyári rajtaütést követően az elmúlt bő egy hónapban gyakorlatilag egymást érték a dróncsapások és kommandósakciók.

(via Times of Israel)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!