Európai Bizottság: Valótlan állítások vannak a nemzeti konzultációban

2023. november 20. – 14:20

Másolás

Vágólapra másolva

A nemzeti hatóságok ügye, mondta a magyar kormány legújabb nemzeti konzultációjáról az Európai Bizottság vezető szóvivője. Eric Mamer az Euronews érdeklődésére minden magyart arra biztatott, hogy használja az Európai Bizottság forrásait, ha az uniós politikáról szeretne információkat.

A lap brüsszeli tudósítója az olyan kérdéseknél volt kíváncsi az uniós testület véleményére, mint például amely szerint „Brüsszel” „migránsgettókat” akar (a tagállamok elfogadott álláspontjáról, amely arról szól, hogy a vélhetően alaptalanul menedéket kérőket a határnál tartva, gyorsított eljárással kezeljék, itt írtunk) vagy az EU a Hamásznak adott pénzt.

Nem fognak mindent kommentálni, ami a konzultációban van, de „ahogyan én, úgy ön is tudja, hogy

ezek az állítások teljesen valótlanok”

– válaszolta az Európai Bizottság napi sajtótájékoztatóján Eric Mamer. Biztosak benne, hogy a magyar közvélemény a „kiváló sajtóanyagainknak” és a tagállami képviseleteiknek köszönhetően jól informálódhat az uniós politikákról és arról, hogy mit csinál az EU.

A Szabad Európa tudósítója emlékeztette a szóvivőt: az előző bizottsági elnök, Jean-Claude Juncker idején volt rá példa, hogy a testület részleten reagált egy nemzeti konzultációra. A politikusról – mostani utódjához, Ursula von der Leyenhez hasonlóan – plakátokat raktak ki Magyarországon (akkor Soros György, most fia, Alex társaságában).

„Bízunk a magyar közvélemény intelligenciájában”

– mondta válaszában Eric Mamer. A plakátokról

„megmutattam a képeket az elnöknek, a szeme sem rebbent”, egyáltalán nem zavarták a poszterek. „Tudjuk, hogy nem ez az első eset, valószínűleg nem is az utolsó, de nekünk dolgunk van,

válságokat kell kezelnünk.” Magyarország az EU része, ott ül az asztalnál az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanácsban, a miniszterek Tanácsában, az Európai Parlamentben, tette hozzá. (Arról például, hogy Orbán Viktor is átengedte az országspecifikus ajánlásokat, amelyektől a nemzeti konzultáció az adófizetői pénzből kompenzált hatósági árakat, azaz a „rezsicsökkentést” félti, itt írtunk korábban. A kormány előtte miniszteri szinten is jóváhagyta a javaslatokat, bár egy külön nyilatkozatban panaszkodott többek között arra, hogy túl „előíró jellegűek”. A minden tagállam és nem „Brüsszel” által egyhangúlag elfogadott dokumentum egyébként azt kérte, hogy a magyar kormány a hatósági energiaárak átalakításával ösztönözze az energiahatékonyságot és közben célzottan támogassa az alacsony jövedelműeket.)

Eric Mamer nem tud róla, hogy bármilyen szakmai kapcsolat állna fenn Alex Soros és Ursula von der Leyen között. Egy antiszemitizmust firtató kérdésre általánosságban hozzátette, hogy azt nem tolerálják az EU-ban. Hiába kérdezett rá a Népszava, hogy a szóvivő szerint a kampánynak is van-e ilyen felhangja, Eric Mamer nem adott erre választ.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!