Görkorcsolyán, puskával a kezükben járőröznek a tálibok Kabul utcáin

2023. november 16. – 12:44

Másolás

Vágólapra másolva

Az afgán főváros, Kabul utcáin görkorcsolyán száguldozó, a kezükben AK-47-es puskákat szorongató tálib katonákról került fel egy videófelvétel az internetre. A kabuli rendőrség szóvivője a Telegraphnak megerősítette, hogy a videó hiteles, az afgán belügyminisztérium alá tartozó közbiztonsági rendőrség tisztjei szerepelnek rajta.

A tálibok 2021 augusztusában, az amerikai csapatkivonulás után jutottak újra hatalomra Afganisztánban. Azóta megtiltották, hogy a nők egyetemre járhassanak, kitiltották őket az uszodákból, a konditermekből, de még a vidámparkokból is, és elrendelték a fodrász- és szépségszalonok bezárását. Arról, hogy hol tart a nők helyzete, mióta a szélsőséges iszlamista tálibok vezetik az országot, ebben a cikkben írtunk bővebben. A tálib kormány eközben saját bevallása szerint keményen dolgozik a biztonság helyreállításán és az Iszlám Állam felszámolásán, ezért többek között azon dolgoznak, hogy kamerarendszerrel építsenek ki megfigyelőhálózatot az országban.

És eközben arra is jut idejük, hogy újrabrandeljék magukat. Legalábbis erre enged következtetni, hogy előszeretettel tesznek közzé olyan felvételeket, amelyeken a harcosaik éppen edzenek, vagy jégkrémet esznek, 2021-ben pedig a fegyvereiket szorongatva dodzsemező és körhintázó tálib harcosokról készült felvételek is keringtek az interneten.

A nemrég felkerült videófelvételen a tálib katonák egy szirénázó kisteherautóba kapaszkodva száguldoznak görkorcsolyán a kabuli forgalomban:

A Telegraph szerint egyébként nem egyedülálló a görkoris rendőri egység, Párizsban egy nyolcfős görkorcsolyás rendőrcsapat járőrözik évek óta (ők gumibotot és pisztolyt viselnek), sőt, korábban Londonban is kísérleteztek a koncepcióval, de elengedték az ötletet, miután rájöttek, hogy a parkokban füvön keresztül könnyen meg lehet lógni a kerekekhez kötött járőrök elől.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!