Vidáman dodzsemező és körhintázó tálib harcosokról készült videók terjednek az interneten

2021. augusztus 17. – 16:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Fegyvereiket szorongatva dodzsemező és körhintázó tálib harcosokról készült felvételek kezdtek el keringeni az elmúlt 24 órában a közösségi médiában, többek között a Twitteren és a Redditen.

Az alábbi félperces felvételt, melyen az Insider szerint egy kabuli vidámparkban dodzsemező tálib harcosok láthatóak, sajtóinformációk szerint a Reuters tudósítója, Hamid Shalizi töltötte fel először a Twitterre egy azóta törölt, ám egyértelműen hozzá köthető profilról.

Egy másik videón az látszik az Insider szerint, hogy tálib katonák egy körhintán ülnek. Az nem egyértelmű, hogy a két felvétel ugyanabban a vidámparkban készült-e, és hogy pontosan melyik vidámpark látható a felvételeken.

Szintén nagyot ment az elmúlt 24 órában az a videó, melyen a leírása szerint „az afgán elnöki palota edzőtermében gyúró tálib harcosok” láthatóak. Erről a videóról azóta kiderült, hogy ugyan valószínűleg valóban tálib harcosok láthatóak rajta, nem az afgán elnöki rezidencián, és valószínűleg nem is Kabulban, hanem egy másik afgán városban készült.

A fenti videók éles kontrasztban állnak azokkal a felvételekkel, melyek hétfőn készültek a kabuli repülőtéren, ahol a tálibok elől menekülő, kétségbeesett afgánok ezrei próbáltak felkapaszkodni a repülőtérről felszálló utolsó repülőgépekre.

Az Associated Press forrásai szerint a kialakult káoszban legalább hét ember életét vesztette. Néhányan azután haltak meg, hogy lezuhantak egy C-17-es típusú amerikai katonai szállító repülőgépről, amelynek belekapaszkodtak az oldalába a felszállás előtt végső elkeseredésükben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!