A tálibok kitiltották a nőket az afganisztáni vidámparkokból

2022. november 9. – 18:44

A tálibok kitiltották a nőket az afganisztáni vidámparkokból
Egy tálib harcos üldögél egy Kabul környéki vidámpark lánchintájában – Fotó: Hector Retamal / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A radikális iszlamista afganisztáni tálibok nőkkel szembeni újabb korlátozó intézkedésként elrendelték, hogy a vidámparkok üzemeltetői ne engedjenek be nőket, írta az MTI.

Mohammad Szadik Akif Muhadzsir, az erkölcs terjesztéséért és bűnmegelőzésért felelős minisztérium, közismertebb nevén a tálibok erkölcsrendészete szóvivője megerősítette szerdán a dpa német hírügynökség értesülését, de nem fűzött indoklást az intézkedéshez.

Egy évvel ezelőtt még nők is látogathatták a kabuli vidámparkot – Fotó: Bulent Kilic / AFP
Egy évvel ezelőtt még nők is látogathatták a kabuli vidámparkot – Fotó: Bulent Kilic / AFP

A tárca még márciusban elrendelte, hogy a fővárosban, Kabulban működő vidámparkok látogatóit nemük szerint el kell különíteni.

A hatalomba való visszatérésük után a tálibok szigorúan korlátozták a nők jogait, ismét rájuk kényszerítve az iszlám szigorú előírásait, kizárva őket így a közéletből és a felsőoktatásból. A nők oktatási, munkavégzési és egyéb szabadságjogaiért tüntetők megmozdulásait sorra elfojtották, miközben a nők sérelmére elkövetett – felderítetlenül maradt – gyilkosságok száma növekedett.

Munesza Mubarez afgán nőjogi aktivista szerint a tálibok a nőket eszközként használják politikai céljaik elérése érdekében. „Ezek a korlátozások tulajdonképpen túszul ejtésnek minősülnek, nincsen semmilyen vallási vagy humanitárius vetületük” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!