Masszív kamerarendszerrel építenek megfigyelőhálózatot a tálibok

2023. szeptember 25. – 14:15

Másolás

Vágólapra másolva

Egy, még a 2021-es kivonulás előtt készült amerikai tervet is felhasználhat a tálib kormány annak a kamerahálózatnak a kialakításához, amit az afgán városokban szeretnének felállítani – erről a tálib belügyminisztérium beszélt a Reutersnek.

A tálib kormány saját bevallása szerint keményen dolgozik a biztonság helyreállításán és az Iszlám Állam felszámolásán, amely több nagy jelentős támadást is elkövetett az afgán városokban, és sajtószóvivője szerint még a kínai Huaweijel is tárgyalt egy lehetséges jövőbeni együttműködésről.

Számos nemzet, köztük az Egyesült Államok és Kína is folytatott tárgyalásokat a tálib kormánnyal a rizikós biztonsági faktorokról, így az Iszlám Államról, illetve más nemzetközi militáns csoportokról – írja a Reuters.

A kamerarendszer, amely a „fontos pontokra” fókuszál majd Kabulban és más városokban, egy új biztonsági stratégia része, amellyel a tálib kormány körülbelül négy év múlva készül majd el. „Jelenleg Kabul biztonsági térképén dolgozunk, amit biztonsági szakértők készítenek el, és ez sokáig tart. Már van két térképünk, az egyik az Egyesült Államoktól, amit a korábbi kormány számára készített, a másik Törökországtól” – mondta a Reutersnek Abduel Mateen Quani belügyminisztériumi szóvivő, aki arra nem tért ki, mikor készült a török térkép. Az Egyesült Államok a lap megkeresésére azt válaszolta, hogy nem állnak partneri kapcsolatban a tálib kormánnyal, és világossá tették számukra, hogy az ő felelősségük a terroristák felfedése, elfogása. A török kormány nem válaszolt a Reuters megkeresésére.

Qani azt is mondta a lapnak, hogy már beszéltek a Huaweijel egy lehetséges együttműködésről, de nem írtak alá semmiféle szerződést vagy állapodtak meg konkrét tervről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!