Az izraeli hadsereg szerint a Hamász nem fogadta el az üzemanyagot, amit gázai csecsemők megmentésére kínáltak fel

2023. november 13. – 07:22

frissítve

Az izraeli hadsereg szerint a Hamász nem fogadta el az üzemanyagot, amit gázai csecsemők megmentésére kínáltak fel
Izraeli erők által kilőtt rakéta ütötte kráter a gázai Hán Júniszban – Fotó: Fadel Senna / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Itamar Ben-Gvir izraeli szélsőjobboldali nemzetbiztonsági miniszter egy képet tett közzé, amelyen az Izraeli Védelmi Erők (IDF) katonái láthatóak a Palesztin Törvényhozó Tanács gázavárosi épületében.

A Palesztin Törvényhozó Tanácsot az 1993-as oslói egyezményt követően hozták létre Ciszjordánia és Gáza törvényhozó testületeként, de 2007 óta nem ülésezett, miután a Hamász és a Fatah vezetése között konfliktus alakult ki, és a Hamász megnyerte a választásokat a Gázai övezetben.

(Sky)

A Hamász azt állítja, katari közvetítőkkel arról tárgyalt, hogy ha Izrael ötnapos tűzszünetet tart, cserébe akár 70 Izraelből elrabolt és Gázában fogva tartott túszt, nőt és gyereket szabadon engedne. Izrael korábban elutasította a tűzszünet lehetőségét mindaddig, amíg mind a közel 240 túszt szabadon nem engedik.

Abu Ubaida, az al-Kasszám brigádok szóvivője arról beszélt, a Hamász 200 palesztin gyermek és 75 nő szabadon bocsátását is szeretné, akiket szerinte „az ellenség fogva tart”.

„A tűzszünetnek teljesnek kell lennie, és lehetővé kell tennie a segélyek és a humanitárius szállítmányok eljuttatását mindenhová a Gázai övezetben” – mondta Ubaida a Telegramon közzétett hangfelvételen, és azt is hozzáfűzte: szerintük Izrael halogatja a választ, és kitér a javasolt megállapodás elől.

(Guardian)

Joav Gallant izraeli védelmi miniszter kijelentette, hogy a Hamász „elvesztette az ellenőrzést” Gáza felett, és az Izraeli Védelmi Erők (IDF) „minden ponton előrehalad” Gázaváros elfoglalásában.

Gallant úgy fogalmazott: „A Hamásznak nincs olyan ereje, amely képes lenne megállítani az IDF-et. Az IDF minden ponton előrenyomul. A Hamász elvesztette az ellenőrzést Gáza felett. A terroristák délre menekülnek. A civilek fosztogatják a Hamász bázisait. Nem bíznak a (Hamász-) kormányban.”

Joav Gallant – Fotó: Britta Pedersen / AFP
Joav Gallant – Fotó: Britta Pedersen / AFP

Az izraeli erők a terveknek megfelelően nyomulnak előre, és pontosan hajtják végre a feladatokat – tette hozzá.

(Guardian)

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) arról számolt be, hogy felfedezte a Hamász műveleti központját a gázai Rantisi gyerekkórház alatt, és szerintük bizonyítékokat találtak, amelyek arra utalnak, hogy az október 7-i támadások során ejtett túszokat ott tartották fogva.

Találtak a kórházban egy motorkerékpárt is, amelyet a Hamász az egy hónappal ezelőtti támadás során használhatott, valamint egy alagutat, amely a kórházat egy Hamász-vezetők által használt házzal kötötte össze.

Az IDF szerint az elmúlt napokban terroristák, velük tartó civilek, valamint túszok is távoztak a kórházból az elmúlt napokban. A kórház alatt talált hajpántok, pelenkák és cumisüvegek arra utalnak, hogy gyerekek és csecsemők is voltak a túszok között.

Az alábbi videón Daniel Hagari, az izraeli hadsereg egyik szóvivője bemutatta, mennyire közel találhatóak a Hamász alagútjai az egészségügyi intézményhez:

(Guardian)

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője közölte, hogy az elmúlt napokban több magas rangú Hamász-tagot megöltek, köztük a szervezet katonai hírszerzésének vezetőjét.

Daniel Hagari, az IDF illetékese elmondta, hogy Mohammed Kamis Dababas „egy 2002-es terrortámadásban is részt vett, amely öt izraeli halálához vezetett”.

Mohammed Kamisz Dababas a Hamász katonai hírszerzési igazgatója volt az izraeli hadsereg szerint
Mohammed Kamisz Dababas a Hamász katonai hírszerzési igazgatója volt az izraeli hadsereg szerint

(BBC)

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője a BBC-nek arról beszélt, hogy a Hamász elutasította azt az üzemanyagot, amit az al-Shifa kórház koraszülött csecsemőinek megmentéséhez ajánlottak fel.

Jonathan Conricus alezredes cáfolta a kórház személyzetének azon állításait, hogy az IDF megtámadná őket, ha kilépnének az egészségügyi intézményből, hogy átvegyék az Izrael által felajánlott 300 liter üzemanyagot. Úgy véli, a Hamász azt mondta az al-Shifa kórház vezetőjének, hogy ne vegyék át az üzemanyagot.

Az IDF eddig 300 liter üzemanyagot ajánlott fel a kórháznak, de az al-Shifa szerint óránként 500 literre lenne szükség.

(BBC)

Izraeli sajtóhírek szerint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök arra törekszik, hogy Tony Blair volt brit miniszterelnök gázai „humanitárius koordinátor” legyen.

Netanjahu úgy véli, hogy Blair vezető diplomataként szerzett tapasztalatai segíthetnének Izraelnek, hogy csökkenjen az a nyomás, ami a gázai katonai műveletek civil áldozatai miatt nehezedik rá.

Az izraeli Ynet hírportál szerint az izraeli kormány felvette a kapcsolatot Blairrel. A volt brit miniszterelnök szóvivője azt mondta a hírügynökségnek, hogy „nem kapta meg vagy ajánlották fel neki a pozíciót”, de közvetlenül nem tagadta a kapcsolatfelvételt.

A Financial Times arról számolt be, hogy Blair nyitott a szerepre, ha biztosítják arról, hogy valódi változást tudna elérni.

(Guardian)

Az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökségének (UNRWA) igazgatója arra figyelmeztetett, hogy a szervezet összes gázai segélyezési műveletét leállítják a következő 48 órában, ha nem jut be üzemanyag az ostromlott területre.

Az UNRWA gázai vezetője, Thomas White hangsúlyozta: „Október 7. óta nem érkezett üzemanyag Gázába”. Philippe Lazzarini, az UNRWA főbiztosa szintén az üzemanyaghiányról beszélt, és arra figyelmeztette az adományozókat, hogy az ügynökség gázai üzemanyagraktára kifogyott, és néhány napon belül az UNRWA már nem lesz képes ellátni a kórházakat, eltávolítani a szennyvizet és biztosítani az ivóvizet.

(Guardian)

Rálőttek az Izraeli Védelmi Erők (IDF) néhány katonájára a gázai al-Kudsz kórház bejáratánál, miután a Hamász harcosai ott is „beágyazódtak” civilek közé – közölte az IDF. Hozzátették: harcba szálltak a Hamász fegyvereseivel, és „likvidálták” őket.

A közlemény szerint egy izraeli harckocsi megrongálódott a tűzpárbajban, és néhány Hamász-harcosnak a tűzharc után sikerült visszaszöknie a kórház belsejébe. Az IDF szerint 21 Hamász-fegyverest öltek meg, az izraeli katonák közül viszont senki nem halt meg. Azt nem tudni, civil sérültjei voltak-e az incidensnek.

(Sky)

A kormány a speciális magyar szempontok érvényesítését fogja követelni továbbra is az izraeli helyzet kapcsán minden nemzetközi fórumon, ugyanis elsődleges fontosságú a magyar állampolgárságú túszok kiszabadítása és a Gázai övezetben tartózkodók kimenekítése – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.

A tárcavezető az európai uniós külügyi tanács szünetében tartott sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a tagországok álláspontja pár alapvető pontot leszámítva meglehetősen eltérő az izraeli helyzettel kapcsolatosan, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, és főleg nem szabad relativizálni azt, hogy hogyan és miért kezdődött a fegyveres konfliktus. „Tehát történt itt egy brutális terrortámadás, rakéták ezreivel támadta meg egy terrorszervezet Izraelt, és okozta sok ezer ártatlan ember halálát, illetve sebesülését. Ami most zajlik, az terrorellenes művelet, az harc a terrorizmus ellen” – jelentette ki.

Beszélt arról is, hogy továbbra is van hét olyan, magyar állampolgárságú személy a Gázai övezetben, aki biztonsági okokból nem tudja elhagyni a területet. „Velük a kapcsolattartás folyamatos. Sajnos néhány nappal ezelőtt a tartózkodási helyüket találat érte. Többen könnyebb sérülést szenvedtek, többüknek kórházi ellátásra volt szüksége. Mára mindannyian elhagyhatták a kórházat, és szervezik jelenleg azt, hogy valahogyan eljuthassanak a rafahi határátkelési pontra” – mondta.

A Hamász október 7-i terrortámadásának új forrásokat és nyilatkozatokat bevonó rekonstrukcióját publikálta hétfőn a Washington Post. A neves amerikai lap közel-keleti és amerikai titkosszolgálati értesülésekre hivatkozva közli, hogy terrortámadás utáni izraeli ellencsapásokban életét vesztett mintegy 1500 harcos egy részénél több napra elegendő élelmiszer- és lőszertartalékot találtak, ebből a támadás körülméneit vizsgáló illetékesek arra következtetnek, hogy a Hamász egy második támadási hullámot is tervezett, melyben az első hullám által kavart káoszt kihasználva izraeli nagyvárosokra is ráküldte volna portyázóit. Sőt, az izraeli titkosszolgálatok – részben a terroristáknál talált térképek alapján – úgy vélik, a Hamász portyázói a Gázai övezettől kevesebb mint 100 kilométerre fekvő Ciszjordániába is el akartak jutni, hogy felkelést szítsanak

  • az izraeli megszálló csapatok,
  • a területet ideológiai és gazdasági motivációk által hajtva gyarmatosító zsidó telepesek,
  • és nem utolsósorban az Izraellel bizonyos terüleken együttműködő Palesztin Hatóság ellen.

A halott terroristáknál talált térképek, kommunikációs eszközök és kamerák az izraeli titkosszolgálatok szerint nagy segítséget jelentenek a Hamász haditervének és céljainak rekonstrukciójában.

A Kfar Aza kibuc beszakított kapuja, háttérben a Gázai övezet, ahonnan a terroristák érkeztekoktóber 7-én, hogy lemészárolják a település lakóit. A kiégett autók mellett egy robogó, amivel az egyik Hamász-fegyveres érkezett – Fotó: Huszti István / Telex A Kfar Aza kibuc beszakított kapuja, háttérben a Gázai övezet, ahonnan a terroristák érkeztekoktóber 7-én, hogy lemészárolják a település lakóit. A kiégett autók mellett egy robogó, amivel az egyik Hamász-fegyveres érkezett – Fotó: Huszti István / Telex
A Kfar Aza kibuc beszakított kapuja, háttérben a Gázai övezet, ahonnan a terroristák érkeztekoktóber 7-én, hogy lemészárolják a település lakóit. A kiégett autók mellett egy robogó, amivel az egyik Hamász-fegyveres érkezett – Fotó: Huszti István / Telex

A Washington Post cikke nem fogalmaz meg forráskritikát saját értesüléseivel kapcsolatban; nem veti fel annak valószínűségét, hogy Jahjá Szinvárék annak tudatában indítothatták támadásra embereiket, hogy azok kilencven százaléka nem fog visszatérni, és a náluk talált eszközök izraeli kézben kötnek ki – azaz a „megtalált” eszközöket akár dezinformációs célra is használhatták, a mintegy 900 civil áldozat lemészárlásáról készített felvételeket pedig tudatosan az izraeli társadalmon ejtett sebek elfekélyesítésére szánták.

Az Európai Unió a gázai harcok „értelmes” szüneteltetésére szólított fel, hogy lehetővé váljon a kórházak működéséhez szükséges üzemanyagszállítás. Janez Lenarčič, az Európai Bizottság válságkezelésért felelős szlovén biztosa hétfőn egy brüsszeli értekezleten azt mondta, hogy „a Gázai övezet kórházainak több mint fele leállt, elsősorban az üzemanyaghiány miatt”.

Lenarčič szerint ezeket a tűzszüneteket jóval a végrehajtás előtt be kellene jelenteni, hogy a szervezetek fel tudjanak készülni a kihasználásukra. „Időben világosan meg kell határozni ezeket a szüneteket” – tette hozzá.

A Hamász október 7-i terrortámadásai óta Izrael nem engedtek be üzemanyagot Gázába. Az EU 27 tagállama vasárnap nyilatkozatot adott ki, amelyben „azonnali humanitárius szüneteket” követeltek, és elítélték a Hamászt, amiért „emberi pajzsként” használja az egészségügyi létesítményeket és a civileket.

(BBC)

Joe Biden amerikai elnök vasárnap Tamim bin Hamad al Thani katari emírrel beszélt a gázai fejleményekről és a Hamász fegyveres csoport által fogva tartott túszok helyzetéről. „A két vezető egyetértett abban, hogy minden túszt haladéktalanul szabadon kell engedni” – közölte a Fehér Ház.

A Fehér Ház közleménye nem tett említést tűzszünetről, és azt írta, hogy a vezetők „az ártatlan civilek védelmének szükségességéről és a Gázába irányuló humanitárius segélyek beáramlásának növelésére irányuló folyamatos erőfeszítésekről” beszéltek.

Biden ismételen elítélte, hogy a Hamász túszokat tart fogva, köztük sok kisgyereket. A túszok között van egy hároméves amerikai állampolgár, akinek szüleit a Hamász terroristái október 7-én meggyilkolták.

Múlt héten a CIA vezetője és az izraeli hírszerző ügynökség, a Moszad vezetője Katarban járt, ahol találkoztak az ország miniszterelnökével és más tisztségviselőkkel.

(Sky News)

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint „lehetséges”, hogy megállapodás születik az október 7-i terrortámadás során ejtett mintegy 240 izraeli túsz szabadon engedéséről. „Minél kevesebbet mondok róla, annál inkább növelem annak az esélyét, hogy megvalósul” – mondta Netanjahu az NBC amerikai televíziós csatorna Meet the Press című műsorában.

Az izraeli kormányfő nem közölt erről további részleteket, de azt mondta, hogy az „egyetlen dolog”, ami kikényszerítheti az alkut, az a „katonai nyomás”, amelyet az Izraeli Védelmi Erők gyakorolnak a Hamászra.

A BBC eközben arról írt, hogy egy meg nem nevezett amerikai tisztviselő szerint a konfliktus „meglehetősen jelentős” szüneteltetésére lenne szükség ahhoz, hogy lehetővé váljon a túszok szabadon engedése.

(BBC)

  • A WHO szombat éjszaka azt jelentette, hogy elveszítették a kapcsolatot Gáza legnagyobb kórházával. Vasárnap helyreállt a kapcsolat, de súlyos helyzetről számoltak be.
  • Izrael jelezte, hogy evakuációs folyosót nyit az al-Sifa kórház és Gáza legnagyobb délre tartó útja között.
  • Benjámin Netajnahu izraeli kormányfő szerint Izrael felajánlott üzemanyagot az al-Sifa kórháznak, de ez a Hamász miatt nem jutott el az intézményhez.
  • Rakétatalálat érte az ENSZ egyik gázavárosi irodáját.
  • Megnyílt a rafahi határátkelő, de csak azokat engedik át rajta, akik rajta vannak a listán.
  • Az izraeli kormányszóvivő szerint a WHO és az ENSZ veszélybe sodorja a gázai civileket, amikor elhamarkodott evakuálást követelnek a harcok közepette.
  • Több mint 182 ezren vettek részt az antiszemitizmus elleni tüntetéseken vasárnap a francia nagyvárosokban. Marine Le Pen és pártja is ott volt Párizsban.

A vasárnapi híreket itt tudják visszaolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!