Több száz embert tartóztattak le a londoni 300 ezres Palesztina-párti tüntetés során

2023. november 11. – 08:55

frissítve

Több száz embert tartóztattak le a londoni 300 ezres Palesztina-párti tüntetés során
Füstfelhő a Gázai övezetben egy izraeli támadás után – Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Rendkívüli találkozón vitatták meg az izraeli helyzetet az arab vezetők és az iráni elnök.
  • A Hezbollah azt állítja, két óra leforgása alatt négy támadást is indítottak Izrael ellen.
  • Videóra vették a gázai Indonéz Kórház közelében történt robbanást.
  • 300 ezren vettek részt a Palesztina-párti tüntetésen Londonban, Barcelonában is voltak megmozdulások.
  • Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök továbbra is elutasítja a tűzszünetet.
  • Koraszülöttek haltak meg az egyik gázai kórházban az áramkimaradások miatt.

Körülbelül 150 Palesztin-párti tüntetőt vett őrizetbe a londoni rendőrség a szombati tüntetés során. A hatóságok szerint a csoport tagjai eltakarták az arcukat és tűzijátékokat lőttek ki, több rendőrt el is találtak velük.

További 126 embert tartóztattak le a nap folyamán: a rendőrség leírása szerint ők nagyrészt futballhuligánok, szélsőjobboldali tüntetők voltak, akik többször is erőszakosan léptek fel a rendőrökkel szemben. Sokuknál találtak boxereket, késeket, botokat. Az összecsapásokban kilenc rendőr sérült meg, ketten közülük kórházi ellátásra szorultak.

A londoni rendőrség közlése szerint 300 ezren vettek részt a Palesztina-párti tüntetésen, a szervezők előzetesen 500 ezer tüntetőre számítottak.

(Guardian)

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök elutasítja a tűzszünetre vonatkozó, egyre erősödő nemzetközi felhívásokat. Izrael „minden erejével” folytatja a Hamász elleni háborúját egészen a győzelemig, jelentette ki szombaton.

„A Hamász elvesztette uralmát a Gázai övezet felett. Nincs olyan biztonságos hely, ahová elbújhatnának. Minden Hamász-tag halálra van ítélve. Csapataink a föld felszínén és a föld alatt is csapásokat mérnek rájuk.”

(CNN)

Vasárnap újból megnyitják a rafahi határátkelőt a külföldi állampolgárok előtt, akik el akarják hagyni a Gázai övezetet. Eredetileg pénteken nyitották volna meg a határátkelőt. Kizárólag azok léphetik át a határt Egyiptom felé, akik szerepelnek egy november elején közzétett listán.

Magyar családok is Egyiptom felé tudták elhagyni Gázát, de heten még mindig az övezetben tartózkodnak, mert nem találtak kocsit, ami elvitte volna őket az átkelőig.

(CNN)

53 segélyeket szállító teherautó jutott be a Gázai övezetbe szombaton, közölte a Palesztin Vörös Félhold, a Vöröskereszt társszervezete. A teherautók élelmiszert, vizet, orvosi eszközöket és gyógyszereket szállítottak, üzemanyagot viszont nem. Utóbbi bevitelét nem engedélyezik az izraeli hatóságok.

(CNN)

Többezres háborúellenes tüntetést tartottak az izraeli Tel-Avivban, írja a Guardian. A tüntetők azonnali tűzszünetet és a Hamász által fogva tartott túszok szabadon engedését követelték. A transzparensekre azt írták, hogy „izraeliek a tűzszünetért”, „a háborúnak nincsenek győztesei”, illetve „csak a béketárgyalások oldják meg ezt.”

Szombaton 300 ezres Palesztina-párti tüntetés volt Londonban, Barcelonában is több ezer ember vonult az utcára a gázai háború befejezését követelve.

Tüntetés Tel-Avivban – Fotó: Mostafa Alkharouf / 2023 Anadolu Tüntetés Tel-Avivban – Fotó: Mostafa Alkharouf / 2023 Anadolu
Tüntetés Tel-Avivban – Fotó: Mostafa Alkharouf / 2023 Anadolu

Az izraeli hadsereg (IDF) hivatalosan is tagadja, hogy pénteken ők lőtték volna a gázai al-Shifa kórházat, ahogyan azokat az állításokat is visszautasítják, miszerint a kórház ostrom alatt állna. Azt viszont elismerik, hogy voltak összecsapások az izraeli katonák és a Hamász között a kórház környékén.

Az IDF részéről Moshe Tetro azt írta közleményében, hogy folyamatos kapcsolatban állnak a kórház vezetőjével, az izraeli hadsereg mindenkinek segít, aki el akarja hagyni az épületet. Korábban az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari azt nyilatkozta, hogy a kórház kérésére segítenek átszállítani az újszülötteket egy biztonságosabb kórházba.

A Hamász-irányítása alatt álló gázai egészségügyi minisztérium szerint az al-Shifa kórházat minden irányból körbe vette az izraeli hadsereg.

Az al-Shifa kórház Gázában – Fotó: Khader Al Zanoun / AFP or licensors
Az al-Shifa kórház Gázában – Fotó: Khader Al Zanoun / AFP or licensors

Barcelonában többezres Palesztina-párti tüntetést tartottak szombaton, számolt be a Telex egyik olvasója, aki a helyszínen volt. Nagyjából 10 ezer fősre tippelte a tömeget, több mint egy óráig vonultak a spanyol városban. Leginkább szabad Palesztinát követelő és Izrael bojkottjára felszólító rigmusokat lehetett hallani a tömegben.

Londonban 300 ezren gyűltek össze a szombatra meghirdetett Palesztina-párti megmozduláson, amely során több mint 80 ellentüntetőt tartóztatott le a rendőrség.

Tüntetés Barcelonában – Olvasói fotó Tüntetés Barcelonában – Olvasói fotó
Tüntetés Barcelonában – Olvasói fotó

Az Arab Liga és az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) közös határozatban ítélte el „a Gázai övezet elleni izraeli agressziót.” A két szervezet a gázai háború befejezése mellett a palesztinok ellen elkövetett háborús bűnök és a „barbár, brutális, embertelen mészárlás” leállítását is követeli. Ezenkívül visszautasítják, hogy a gázai „bosszúháborút” jogos önvédelemnek állítsa be Izrael.

A határozat szerint felszólítják az ENSZ biztonsági tanácsát, hogy ugyancsak ítélje el Izraelt a gázai kórházak elleni támadások és a segélykonvojok feltartóztatása miatt. A Nemzetközi Büntetőbíróságot szintén felszólítják, hogy vizsgálja ki a szerintük háborús bűnnek minősülő cselekményeket, amiket Izrael követett el.

Soha nem tapasztalt népirtó háború folyik a palesztinok ellen – jelentette ki Mahmúd Abbász palesztin elnök a rijádi tanácskozáson.

(CNN)

.

Az áramkimaradások következtében meghalt két koraszülött a Gázai övezetben található Al-Shifa kórházban, jelentette a Physicians for Human Rights nevű civil szervezet. Állításuk szerint további 37 koraszülött élete van veszélyben.

A szervezet szerint a kórház körül kialakult helyzet miatt nem lehet sebesülteket vagy holttesteket bevinni. „Ez már nem egy humanitárius katasztrófa, hanem egy kollektív halálos ítélet.”

A legnagyobb gázai kórházat pénteken érte rakétatámadás. Azóta felfüggesztettek minden műtétet, mert elfogyott az üzemanyaguk, leálltak a generátorok, de a kórház igazgatója szerint orvosi eszközökből és vízből is hiány van.

(Guardian)

A Reutersnek nyilatkozó izraeli tisztségviselők szerint nem az izraeli hadsereg nyitott tüzet az al-Shifa kórházra, azt azonban elismerték, hogy a kórház körül zajlanak összecsapások a Hamász erőivel. A Gázai övezet legnagyobb kórházát pénteken érte rakétatámadás. A kórházban szombaton felfüggesztették az összes műtétet, miután elfogyott az üzemanyag.

Az intézmény vezetője korábban azt nyilatkozta, hogy a kórházban megszűnt az energiaellátás, nincs internet és víz, illetve az orvosi eszközökből is hiány van.

A londoni rendőrség közlése szerint 300 ezren gyűltek össze a szombati Palesztina-párti tüntetésen Londonban. A tüntetők palesztin zászlót aggattak az egyik világháborús emlékműre. A megmozdulás komolyabb balhé nélkül zajlott, a rendőrség így is több mint 90 embert vett őrizetbe, nagy részük ellentüntető volt.

Palesztina-párti tüntetők Londonban – Fotó: olvasói fotó
Palesztina-párti tüntetők Londonban – Fotó: olvasói fotó

Soha nem tapasztalt népirtó háború folyik a palesztinok ellen – jelentette ki Mahmúd Abbász palesztin elnök szombaton Rijádban, az Arab Ligának és az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) közös rendkívüli csúcstalálkozóján.

Az MTI tudósítása szerint Abbász felszólította az Egyesült Államokat: gyakoroljon nyomást Izraelre, hogy állítsa le gázai offenzíváját. Úgy véli, a palesztinoknak nemzetközi védelemre van szükségük az izraeli támadásokkal szemben. Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg – az ország de facto vezetője – az értekezleten azt mondta, hogy Izrael a felelős a palesztin nép ellen elkövetett „bűntettekért”, és a Gázai övezet „barbár ostromának” leállítását sürgette. Szaúd-Arábia határozottan elutasítja a Gázai övezet északi részén élő palesztinok kényszerítését arra, hogy dél felé hagyják el lakhelyüket. A szaúdiak már eddig is komoly erőfeszítéseket tettek a háború leállításáért. Szerinte az egyetlen módja a közel-keleti konfliktus megállításának, ha jogot adnak a palesztinoknak saját független államuk létrehozására, Kelet-Jeruzsálem fővárossal. „Humanitárius katasztrófa tanúi vagyunk, ami azt jelenti, hogy kudarcot vallott az ENSZ Biztonsági Tanácsa és a nemzetközi közösség is, mert nem tudott megálljt parancsolni annak, hogy Izrael nyíltan lábbal tiporja a nemzetközi megállapodásokat” – mondta a szaúdi vezető.

Recep Tayyip Erdogan török államfő szerint nem néhány órás fegyverszünet, hanem végleges tűzszünetre van szükség. Ebrahim Raiszi iráni elnök üdvözölte a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezetet, amiért háborút indított Izrael ellen, és arra kérte az iszlám országokat, hogy közösen szankcionálják Izraelt, ne szállítsanak neki kőolajat és más árukat. Arra is kérte őket, hogy közösen nyilvánítsák terrorszervezetté az izraeli hadsereget.

A SkyNews Twitterén is megosztott azt a felvételt, amit a gázai Indonéz Kórház közelében készítettek, mikor az intézmény mellett robbanás történt:

A helyi média szerint az intézetet közvetlenül nem érte találat, de az operációkat fel kellett függeszteni. Szombaton a gázai övezet legnagyobb kórházában, az al-Shifa kórházban szintén felfüggesztették az operációkat azután, hogy elfogyott az üzemanyag. „Ennek következtében egy újszülött meghalt az inkubátorban. Ott 45 csecsemő van” – mondta Ashraf Al-Qidra, a Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szóvivője.

A pénteken rakétatalálatot kapott Al-Shifa kórház a legnagyobb a 360 négyzetkilométer területű Gázai övezetben. Az elmúlt hetekben Izrael szerint a Hamász fegyveresei parancsnoki központokat és alagutakat rejtettek el alatta és más kórházak alatt.

Újabb összetűzésekre került sor az izraeli hadsereg és a libanoni terrorista csoport, a Hezbollah között Izrael északi részén szombaton, ahol az Izrael–Libanon határ is húzódik, számolt be erről a CNN.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közölték, hogy az ország északi részén megszólaltak a légitámadásra figyelmeztető szirénák, de nem észleltek egy repülőt sem, ami behatolt volna Izrael területére. Azt azonban észlelték, hogy egy lövedék tart a határ menti Margaliot település irányába, így válaszul az IDF ellentámadást indított a libanoni forrásra, ahonnan a lövedéket kilőtték.

Szintén csapást mértek egy másik libanoni állomásra, miután onnan célba vették az IDF egyik repülőgépét a libanoni határtérségében. A Hezbollah azt állítja, szombat reggel több támadást is végrehajtott, két óra leforgása alatt összesen négyet. A terrorista csoport szerint a támadásokban több izraeli katona is meghalt, de Izrael nem számolt be áldozatokról az északi határ mentén. A Hezbollah azt állítja, a támadásokkal a palesztin népet támogatják.

Izrael összesen 78 Hezbollah-harcossal végzett Libanon északi határánál, azóta hogy a Hamász október 7-én megtámadta Izraelt.


Elfogytak az alapvető élelmiszerek a boltokból pénteken, amiket a Világélelmezési Program (World Food Program, azaz WFP) juttatott el a Gázai övezetben rekedt embereknek, írja a BBC jeruzsálemi riportere.

A WFP kidolgozott egy utalványrendszert, amin keresztül 500 ezer gázai lakosnak volt lehetősége arra, hogy élelmiszert vásároljon. A WFP naponta felmérte, hogy a boltok készletei hogy állnak, és működik-e még a rendszer.

A szervezet szóvivője, Alia Zaki a BBC újságírójának azt mondta, hogy pénteken az összes üzlet arról számolt be, hogy elfogyott az élelmiszer, amit el tudnának adni a segélyprogram keretében.

A WFP együttműködött 23 pékséggel is, ahol a menekültek mindennap tudtak friss kenyeret vásárolni. Zaki azonban azt mondta, hogy ezek közül a pékségek közül szombattól egyik sem fog működni.

„Az emberek öt-hat órát állnak sorba kenyérért, és üres kézzel térnek vissza” – tette hozzá a szóvivő.

Akár több mint ötszázezer ember is utcára vonulhat, hogy kifejezzék szolidaritásukat a palesztinok mellett Londonban, számolt be erről a Guardian. A demonstráció ráadásul egy napra esik az első világháborút lezáró tűzszünet évfordulójával, városszerte megemlékezések lesznek. A Scotland Yard közölte, hogy letartóztatnak minden demonstrálót, aki megzavarja az ünnepségeket. A tüntetésről, és Suella Braverman nagy port kavaró kijelentéseiről a hatóságokról és a palesztinpárti demonstrálókról, itt írtunk részletesebben.

Felfüggesztették az operációkat szombaton az al-Shifa kórházban, az enklávé legnagyobb kórházában azután, hogy elfogyott az üzemanyag – közölte hétvégén a Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szóvivője.

„Ennek következtében egy újszülött meghalt az inkubátorban. Ott 45 csecsemő van” – mondta Ashraf Al-Qidra, az egészségügyi minisztérium szóvivője.

A pénteken rakétatalálatot kapott Al-Shifa kórház a legnagyobb a 360 négyzetkilométer területű Gázai övezetben. Az elmúlt hetekben Izrael szerint a Hamász fegyveresei parancsnoki központokat és alagutakat rejtettek el alatta és más kórházak alatt.

A Hamász, az egészségügyi hatóságok és a Shifa igazgatói tagadták, hogy a csoport katonai infrastruktúrát rejtegetne a komplexumban vagy a komplexum alatt, és a Reuters szerint azt mondták, hogy örömmel fogadnák a nemzetközi ellenőrzést. (Guardian)

Arab vezetők és az iráni elnök szombaton a szaúdi fővárosban tartanak csúcstalálkozót, amelyen várhatóan megfogalmazzák azokat a követeléseket, hogy Izrael fejezze be a gázai háborút, mielőtt az erőszak más országokra is átterjed – írja az AFP. Az Arab Liga és az Iszlám Együttműködés Szervezete eredetileg külön-külön találkozott volna, de a szaúdi külügyminisztérium bejelentette, hogy a blokkok csúcstalálkozóit összevonják.

A lépés célja, hogy „egységes kollektív álláspontot alakítsanak ki, amely kifejezi a közös arab és iszlám akaratot a Gázában és a palesztin területeken tapasztalható veszélyes és példátlan fejleményekkel kapcsolatban” – jelentette a hivatalos szaúdi sajtóügynökség.

Céluk, hogy megmutassák, hogy „hogyan lépnek fel az arabok a nemzetközi színtéren az agresszió megállítása érdekében, hogyan támogatják Palesztinát és népét, hogyan ítélik el az izraeli megszállást, és hogyan vonják felelősségre bűneiért” – mondta a héten a blokk főtitkár-helyettese, Hossam Zaki.

Az Iszlám Dzsihád palesztin militáns csoport azonban pénteken azt mondta, hogy „nem vár semmit” a rijádi találkozótól, és bírálta az arab vezetőket a késedelem miatt. (Guardian)

A Gázai övezet békés polgári lakosainak sorsáért egyedül a Hamász iszlamista terrorszervezetet terheli a felelősség, nem pedig Izraelt – szögezte le Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombaton, válaszul Emmanuel Macron francia elnök Izraelt bíráló kijelentéseire. A francia államfő a BBC brit közszolgálati televíziónak adott, péntek este közzétett interjújában úgy fogalmazott: a Gázai övezetben végrehajtott izraeli légitámadások „tényszerűen a civil lakosságot érik”, és ezt semmi nem indokolhatja. Macron egyúttal felszólította Izraelt, hogy vessen véget a polgári lakosságot sújtó légicsapásoknak.

Netanjahu – a hivatala általa nyilvánosságra hozott közlemény szerint – emlékeztetett arra, hogy Izrael azért lépett háborúba, mert „a terrorszervezet brutálisan meggyilkolt több száz izraelit, több mint kétszázat pedig fogságba ejtett”. Hangsúlyozta, hogy Izrael mindent megtesz azért, hogy ne tegyen kárt civilekben, felszólítja őket a harcok által érintett területek elhagyására. Ezzel szemben a Hamász mindent megtesz annak megakadályozására, hogy a polgári lakosok elhagyják a nem biztonságos területeket, és fegyveresei élő pajzsként használják őket.

Az izraeli miniszterelnök szavai szerint a Hamász kegyetlen körülmények között tart fogságban nőket, gyermekeket és idős embereket, amivel emberiesség elleni bűntettet követ el. Ezen felül a terrorszervezet fegyveresei iskolákat, mecseteket és kórházakat használnak főhadiszállásként.

Netanjahu figyelmeztetett arra, hogy azok a bűntettek, amelyeket most a Hamász a Gázai övezetben visz véghez, holnap akár Párizsban, New Yorkban vagy bárhol máshol a világban megtörténhetnek. „Ezért a világ vezetőinek a Hamászt kell elítélnie, nem pedig Izraelt” – mondta. (MTI)

  • Montrealban két zsidó iskolát is lövöldözés ért a rendőrség szerint.
  • Péntek délután ismét megnyílt a humanitárius folyosó a Gázai övezet északi részén élő, délre menekülni kívánó civilek számára.
  • Macron felszólította Izraelt, hogy hagyja abba a civilek bombázását.
  • Az izraeli hadsereg állítása szerint megöltek 30 Hamász-harcost, és több tucat fegyvert lefoglaltak.
  • A Hamász által irányított egészségügyi minisztérium legfrissebb, pénteki számai szerint 11 078 ember halt meg Gázában a konfliktus kezdete óta, ebből 4506 gyerek.
  • Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője arról beszélt, hogy a hadsereg nem lő Gázában kórházakra, de „megtesznek mindent, amit kell”, ha a Hamász a kórházak területéről támad.
  • Emmanuel Macron francia elnök felszólította Izraelt, hogy hagyja abba a civilek bombázását.

A pénteki nap hírfolyamát ide kattintva érheti el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!