300 ezren a Palesztina-párti tüntetésen Londonban

2023. november 11. – 17:42

Másolás

Vágólapra másolva

Tüntetők palesztin zászlót tekertek az egyik brit első világháborús emlékműre Londonban, a szombatra meghirdetett Palesztina-párti demonstráción, amit előzetesen 500 ezresre becsültek a szervezők. A Telex egyik olvasója is a tüntetés helyszínén volt. Már a metró is tömve volt emberekkel, akik Palesztina-párti szlogeneket énekeltek, voltak köztük egészen kicsi, 5-6 évesnek kinéző gyerekek is, írta.

A metróból kiszállva óriási tömeg fogadta a felszínen, sok nőt és fiatalt látott a tüntetők között. A Hyde park szélén található kisebb füves területen többen leterített szőnyegeken imádkoztak. A tüntetők azonnali tűzszünetet, illetve megfogalmazásuk szerint az izraeli megszállás és az apartheid rendszer megszüntetését követelték.

Palesztin zászló az egyik brit világháborús emlékművön Londonban – Fotó: olvasói fotó Palesztin zászló az egyik brit világháborús emlékművön Londonban – Fotó: olvasói fotó
Palesztin zászló az egyik brit világháborús emlékművön Londonban – Fotó: olvasói fotó

A londoni rendőrség közlése szerint 300 ezren vettek részt a megmozduláson, ami többnyire békésen zajlott, de így is több esetben kellett intézkedniük a hatóságoknak, írja a Guardian. A tüntetést fokozott rendőri készültség övezte, több mint 1800 rendőr vigyázott a rendre Londonban.

Összesen 92 embert vettek őrizetbe a közrend megzavarása miatt. 82-en közülük ellentüntetők voltak, akik egy több száz fősre tehető nagyobb csoport részeként próbáltak a tüntető tömeg közelébe jutni. A másik tíz embert verekedés, fegyver- és kábítószerbirtoklás miatt vette őrizetben a rendőrség.

A rendőrség beszámolója szerint a tüntetés több tucat embernél volt antiszemita jelkép vagy skandált antiszemita rigmusokat, őket továbbra is keresik. Ugyancsak keresik azt a két embert, akik az X-en, a korábbi Twitteren keringő fotók alapján a Hamász-szimbólumokat viseltek.

A Scotland Yard a tüntetés előtt arra figyelmeztetett, hogy radikális lépéseket fognak tenni és letartóztatják azokat a palesztinpárti tüntetőket, akik megzavarják a megemlékezést, és lezárják a demonstrálók elől azokat a helyszíneket, ahol az első világháborút lezáró tűzszünet évfordulóját ünneplik. A szombati felvonulás mögött álló egyik szervezet, a Palesztin Szolidaritási Kampány szóvivője arra kérte a résztvevőket, hogy működjenek együtt a rendőrséggel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!