Akár félmillióan is összegyűlhetnek Londonban a palesztinpárti tüntetésen, 1850 rendőr van szolgálatban

2023. november 11. – 12:32

Akár félmillióan is összegyűlhetnek Londonban a palesztinpárti tüntetésen, 1850 rendőr van szolgálatban
Rendőrök állomásoznak a London központjában található kenotáfium emlékművénél a Whitehall útján a palesztinpárti tüntetés előtt. A demonstrálók a Hyde Parkból indultak és az amerikai nagykövetség felé tartanak 2023. november 11-én – Fotó: Jeff Moore/PA Images via Getty Images)

Másolás

Vágólapra másolva

Akár több mint ötszázezer ember is részt vehet szombaton egy palesztinpárti tüntetésen Londonban, és ha így lesz, akkor az a brit történelem legnagyobb politikai demonstrációja lesz, írja a Guardian.

A Metropolitan rendőrség pénteki közleménye szerint ezer, alapvetően a fővároson kívül állomásozó rendőrt állították szolgálatba a tüntetés miatt, ami egy napra esik a az első világháborút lezáró tűzszünet évfordulójával. Összesen 1850 rendőr figyel a közbiztonságra London utcáin.

A Scotland Yard közölte, hogy radikális lépéseket tesz,

és letartóztatja azokat a palesztinpárti tüntetőket, akik megzavarják a megemlékezést, és lezárják a demonstrálók elől azokat a helyszíneket, ahol az ünnepségeket tartják.

A lap azt írja, Londonban eddig négy egymást követő szombaton vonultak emberek tízezrei az utcákra a fővárosban és más városokban is, hogy kifejezzék szolidaritásukat a palesztinok mellett. A brit hatóságok kérték a demonstrációk szervezőit, hogy a november 11-i tüntetést halasszák el, de ez nem történt meg. Mindezt tetőzi Suella Braverman brit belügyminiszter a The Times konzervatív brit lapban megjelent cikke csütörtökön, amiben azt írta, szerinte

a rendőrségi vezetők kivételeznek a palesztinpárti tüntetőkkel, és jórészt szemet hunynak, amikor a palesztinpárti népség tanúsít agresszív, törvénysértő magatartást.

Braverman kijelentései nagy port kavartak, és mint utóbb kiderült, a miniszter a protokollal ellentétben nem vette figyelembe azokat a változtatásokat, amelyeket a miniszterelnöki hivatal kért a cikkben az írás megjelenése előtt.

A mai felvonulás mögött álló egyik szervezet, a Palesztin Szolidaritási Kampány szóvivője a Guardiennek azt nyilatkozta, hogy békés demonstráció lesz, és számukra is fontos a közbiztonság. A résztvevőket arra kérik, hogy működjenek együtt a rendőrséggel. A Guardian a PA hírügynökség információi alapján azt írja, hogy több száz tüntető érkezett a Hyde Parkba. Többen viselnek láthatósági mellényt és palesztin fejkendőt, míg mások palesztin zászlókat vagy plakátokat tartanak a kezükben, olyan feliratokkal, mint: „szabad Palesztina”, „véget a fajgyűlöletnek Izraelben” vagy „a babagyilkos Biden ne küldjön fegyvert Izraelnek”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!