Elon Musk fontolgatja, hogy egész Európából kivezeti az X-et

2023. október 19. – 20:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elon Musk, az X nevű közösségi oldal tulajdonosa azt fontolgatja, hogy a korábban Twitter néven futó szolgáltatását teljes egészében kivonja Európából, válaszul a régióban bevezetett új internetes platformszabályozásra – mondta egy céget ismerő személy, írja a Reuters. A milliárdos üzletember még nem reagált hivatalosan.

Az Európai Unió augusztusban fogadta el a digitális szolgáltatásokról szóló törvényt (DSA), amely többek között a káros tartalmak terjedésének megakadályozására jött létre. A jogszabály az internetes keresőkre és a „platformokra”, köztük az online piacterekre és közösségi oldalakra ró kötelezettségeket. A cégeket több kategóriára osztotta: minél nagyobb egy vállalat, annál több szabálynak kell megfelelnie.

A legnagyobb online platformokat és keresőket április 25-én jelölték ki az elért felhasználók száma alapján. Azokat sorolták a csúcskategóriába, amelyek legalább az uniós lakosság tizedéhez, 45 millió emberhez eljutnak. Ide került többek között az X is. A nagy platformoknak és keresőknek a kijelölésük után négy hónapot adtak, hogy megfeleljenek a DSA rájuk szabott szabályainak.

Az egyik leglátványosabb új kötelezettség, hogy a felhasználók dönthetnek úgy, hogy ne személyre szabott tartalmat mutassanak nekik. A felhasználóknak egyértelműen jelezni kell, hogy miért ajánlanak nekik bizonyos információkat, és jogukban áll kimaradni a profilalkotáson alapuló ajánlórendszerekből. Magyarul kérhetik, hogy egyszerűen időrendben mutassák az ismerőseik és a követett profilok által megosztott tartalmakat, ne egy – akár kifejezetten függőség kialakítására hangolt – algoritmus tolja eléjük a kontentet.

Elon Musk háza táján az elmúlt hetekben felgyorsultak az események. Múlt héten írtuk meg, hogy nyomozást indít az Európai Bizottság az X ellen, miután még mindig álhírek terjednek a közösségi platformon az izraeli-Hamász konfliktus kitörése óta. A Bizottság felszólította az X-et, hogy szolgáltassanak adatokat arról, mit tettek a dezinformációk visszaszorításáért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!