Az egész kormány elkíséri Orbánt Grúziába jövő héten

2023. október 6. – 18:46

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor és valamennyi minisztere Grúziába látogat a jövő héten – írja HVG a JAM News cikke alapján. A kaukázusi portál cikkében idézi is a magyar miniszterelnököt, aki azt mondta:

„Jövő héten Tbilisziben leszek. Tbilisziben lesz a kormányközi bizottság ülése. A magyar kormány Grúziában lesz. Minden miniszter velem lesz Tbilisziben.”

Orbánt Granadában, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek találkozóján kérdezték grúz újságírók. A kormányfő elmondta, hogy Magyarország támogatja az unió bővítését, például Grúzia csatlakozását, éppen ezért tartanak majd Tbilisziben közös kormányülést. Úgy fogalmazott, a legelkötelezettebb támogatója Grúzia európai integrációjának.

„Teljesen igazságtalan, hogy nem kapnak ígéretet arra, hogy EU-taggá válhassanak, pedig jó munkát végeztek. Nagy szükségünk van önökre” – fogalmazott Orbán.

Arra az újságírói kérdésre, hogy Grúziától miért tagadták meg tavaly a tagjelölti státuszt, a miniszterelnök azt válaszolta, hogy az EU vezetőinek önzése miatt. „A vezetők önzők. Nem akarják beengedni önöket, és nem akarják megadni a szükséges pénzügyi forrásokat, ami teljesen igazságtalan az önök országával szemben, ezért meg kell osztanunk egymással, amink van, mert szükségünk van önökre, önök stratégiai helyzetben vannak.”

A kihelyezett grúziai kormányüléssel kapcsolatos érdeklődésünkre a miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalantól megerősítette az értesüléseket. Válaszában azt írta: „Október 11-én és 12-én zajlik Georgiában a két ország együttes kormányülése, ezért utazik Tbiliszibe a miniszterelnök és a miniszterek.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!