Orbán Viktor: Nincs esély arra, hogy megállapodás szülessen a migrációról

2023. október 6. – 11:32

Másolás

Vágólapra másolva

Nincs esély arra, hogy az európai uniós tagországok vezetői között megállapodás szülessen a migrációról – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Granadában, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek találkozóján, írja az MTI.

A miniszterelnök ezt azzal indokolta, hogy a tagállamok korábban döntöttek a migráció szabályozásáról, de ezt nemrég megváltoztatták, és a csomagot Magyarországot és Lengyelországot megkerülve, „jogilag megerőszakolva” mégis áterőltették.

Az uniós tagországok szerdán elfogadták az álláspontjukat a menekültügyi csomag utolsó eleméről is. A javaslatot magyar és lengyel ellenszavazattal fogadták el. Ahogy arról néhány napja írtunk, várható volt a megegyezés. Magyarország ugyan ellenezte a tárgyalási felhatalmazást a menekültügyi vészhelyzetről szóló javaslatról, de minősített többség kell, azaz egy-két kormány nem vétózhat. A jogszabály a teljes EU-ra érvényes lenne.

Orbán arról is beszélt, hogy Magyarország támogatja az unió bővítését, például Grúzia csatlakozását. Éppen ezért a jövő héten közös kormányülést tartanak Tbilisziben.

Viszont szerinte Ukrajna belépéséhez „stratégiai áttekintésre van szükség, mert az unióban még soha nem vetődött fel háborúban álló ország felvétele”. „Meg kell értenünk, miért jó az EU-nak, ha felvesszük Ukrajnát, mik a következményei, (...) mennyi pénzről beszélünk” – mondta. Szerinte Ukrajna belépése új kérdéseket vet fel a biztonság mellett például a kohéziós politika és a mezőgazdaság területén is. Kijev belépésével „teljesen új mezőgazdaság fog születni” az EU-ban – fogalmazott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!