Kim Dzsongun most az orosz atomarzenált tekintette meg

2023. szeptember 16. – 10:10

frissítve

Kim Dzsongun most az orosz atomarzenált tekintette meg
Ultraortodox zsidó zarándok ünnepi zsidó újévet az Ukrajnában található Uman városában Fotó: Reuters / Vladiszlav Musijenko

Másolás

Vágólapra másolva


Az ukrán belügyminisztérium szombati közleménye szerint közel 35 ezer ortodox zsidó zarándok utazott a Kijevtől délre fekvő Umanba, a zsinagógai újév, a Rós ha-sána alkalmából. Uman városát minden évben ezrek látogatják meg, mert itt található a híres hászid Náchmán rebbe sírja, aki a Breslov mozgalom alapítója volt.

Fotó: Global Images Ukraine / 2023 Global Images Ukraine
Fotó: Global Images Ukraine / 2023 Global Images Ukraine

(Kyviv Independent)

Ukrajna szombaton bejelentette, hogy két teherhajó tart a Fekete-tengeren ukrán kikötők felé – az elsők július vége óta, amikor Oroszország felmondta a gabonaszállítási egyezményt. A Resilient Africa és az Aroyat nevű hajók készek Csornomorszk kikötőjében megközelítőleg 20 ezer tonna gabonát berakodni, amelynek a rendeltetési helye Afrika és Ázsia – áll a két hajó parancsnoksága által kiadott közleményben.

A dokumentum szerint a hajók a Karolina-szigeteki Palau zászlaja alatt közlekednek, a legénység tagjai török, azeri, egyiptomi és ukrán állampolgárok. Moszkva korábban többször arra figyelmeztetett, hogy az ukrán gabonát szállító hajókat célpontnak tekinti. (MTI)

Lengyelország vasárnaptól betiltja az Oroszországban bejegyzett autók bevitelét – jelentette a PAP állami lengyel hírügynökség. Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter elmondta, hogy a tilalom az ukrajnai háborúval összefüggésben Oroszország és állampolgárai ellen bevezetett szankciók további része.

(Guardian)

Az UNESCO felvette a veszélyeztetett történelmi helyszínek listájára a kijevi Szent Szófia-székesegyházat és a nyugat-ukrajnai Lviv város középkori központját. ENSZ Világörökségi Bizottsága szerint a két helyszín Ukrajna kultúrája és történelme szempontjából központi jelentőségűek. Bár egyik helyszínt sem érte eddig közvetlen támadás a tavaly márciusban kitört orosz-ukrán háborúban, az UNESCO bízik abban, hogy azzal, hogy felkerültek a veszélyeztetett helyszínek listájára, a továbbiakban is segít elrettenteni az orosz támadásokat.

Ukrán katonák a Szent Szófia-székesegyház előtt az orosz-ukrán háború kitörésének évfordulóján Fotó: Kay Nietfeld / Getty Images
Ukrán katonák a Szent Szófia-székesegyház előtt az orosz-ukrán háború kitörésének évfordulóján Fotó: Kay Nietfeld / Getty Images

Az a döntés, hogy e kettő felkerült a szervezet „veszélyeztetett” helyszínek listájára, nem rendelkezik végrehajtási mechanizmussal, de segíthet elrettenteni az orosz támadásokat.

Egyik helyszínt sem vették közvetlenül célba azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen – és Lvivet nagyrészt megkímélték a harcoktól. Oroszország azonban csapások hullámait indította Kijev és más városok ellen, lakóövezeteket és kritikus infrastruktúrát sújtva.

„Több támadás, több drón, kevesebb orosz hajó lesz a jövőben, ez biztos” – mondta Mihajlo Fedorov miniszterelnök-helyettes, digitális miniszter, aki kulcsszerepet játszott az ország dróniparának kiépítésében. A dróngyártás 2023-ra százszorosára nőtt, és ez az év végére akár 140-szeresére is emelkedhet – mondta Fedorov.

A miniszter arról beszélt, hogy Ukrajna olyan mesterséges intelligencia-rendszereket tesztel, amelyek képesek több kilométerre lévő célpontokat lokalizálni és a drónokat odairányítani még akkor is, ha a külső kommunikációt elektronikus hadviselési intézkedésekkel megzavarják. Fedorov azután beszélt erről, hogy az orosz fekete-tengeri flotta elleni támadásban az ukránok pénteken kiiktatták a Minszk partraszálló hajót és a Rosztov-na-Donu tengeralattjárót is.

(SkyNews)

A krími orosz hatóságok szombaton közölték, hogy mintegy 100 ukrán ingatlan, köztük Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tulajdonában lévő ingatlan eladását tervezik – írja a Reuters. Vlagyimir Konsztantyinov, a krími parlament elnöke azt mondta, hogy az államosított ingatlanokat „hamarosan” eladják, és már megtartották az első nyolc árverést az ukrán üzletemberek ingatlanjaira. Az adásvételi szerződések értéke több mint 8,51 millió dollár (2,9 milliárd forint) – közölte Konsztantyinov a Telegramon.

Az orosz irányítás alatt álló Krímben a hatóságok februárban közölték, hogy mintegy 500 ingatlant államosítottak, köztük olyanokat, amelyek vezető ukrán politikusok és üzletemberek tulajdonában vannak. A nemzetközileg Ukrajna részeként elismert Krím 2014 óta Moszkva ellenőrzése alatt áll, Oroszország akkor annektálta a fekete-tengeri félszigetet.

(Reuters)

Oroszország valószínűleg képes lesz jelentős légirakéta-készletet létrehozni, és télen ukrán infrastrukturális létesítményeket célba venni velük ukrán áll a brit védelmi minisztérium legfrissebb hírszerzési jelentésében. Bár április óta csökkent az ALCM-kiadások aránya, az orosz vezetők kiemelték a rakétagyártás ütemének növelésére irányuló erőfeszítéseket.

A brit védelmi minisztérium jelentése szerint reális esély van arra, hogy Oroszország a tél folyamán ismét ukrán infrastrukturális célpontok ellen összpontosítja ezeket a fegyvereket.

Előbb Vlagyimir Putyinnal találkozott, aztán egy oroszországi repülőgyárba látogatott, szombaton pedig az orosz atomarzenált tekintette meg mosolyogva Kim Dzsongun, nagyjából 50 kilométerre voltak Vlagyivosztok városától. Az észak-koreai diktátor hiperszonikus rakétákat és olyan repülőket látott, amik atombombákat is képesek ledobni. Útjára az orosz védelmi miniszter kísérte el, aki azt mondta, az ilyen bombázók képesek arra, hogy elrepüljenek Moszkvától Japánig és vissza, mire Kim Dzsongun arról érdeklődött, pontosan hogyan működnek ezek a repülők, hogy lövik ki a rakétákat. (Guardian)

Kim Dzsongun megtekint – Fotó: Orosz Védelmi Minisztérium / Reuters
Kim Dzsongun megtekint – Fotó: Orosz Védelmi Minisztérium / Reuters

Arról, hogy Észak-Korea elképesztően sok tüzérségi rendszerrel és lőszerrel segítheti ki Putyin háborúját, itt írtunk bővebben.

A háború pénteki híreit ide kattintva olvashatja részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!