Orosz drón zuhanhatott román területre, értesítették a NATO-t

2023. szeptember 9. – 08:31

frissítve

Orosz drón zuhanhatott román területre, értesítették a NATO-t
Ukrán harckocsizók gyakorlatoznak Csernyihiv térségében – Fotó: Anatolij Sztepanov / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz elnök online adta le szavazatát a moszkvai polgármester-választáson. Korábban az államfő sajtófőnöke azt mondta, hogy Putyin bokros teendői miatt választotta ezt a formát.

Nem ez volt az első alkalom, hogy az elnök távszavazott, a tavalyi moszkvai önkormányzati választáson is így tett, nagyon kényelmesnek és megbízhatónak nevezve az online szavazást.

(Taszsz)

Minden államnak tartózkodnia kell erő alkalmazásától területszerzés céljából – foglaltak állást a világ tizenkilenc legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport tagjai az Újdelhiben tartott csúcstalálkozó szombaton kiadott zárónyilatkozatában, de közvetlenül nem ítélték el Oroszországot az Ukrajna elleni háború miatt.

„Az ENSZ Alapokmányának értelmében minden államnak tartózkodnia kell erő alkalmazásától olyan területszerzés céljából, amely sérti bármely állam területi épségét, szuverenitását vagy politikai függetlenségét” – foglaltak állást a világ tizenkilenc legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport tagjai az Újdelhiben tartott csúcstalálkozó szombaton kiadott zárónyilatkozatában, de közvetlenül nem ítélték el Oroszországot az Ukrajna elleni háború miatt.

A dokumentumban ismételten hangoztatták azt az elvet, hogy „az atomfegyver elfogadhatatlan”, valamint kiemelték azt is, hogy véget kell vetni a polgári infrastruktúrák elleni támadásoknak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki a háború tavaly februári kezdete óta rendszeresen részt vesz a nemzetközi tanácskozásokon, így a G20 tavalyi csúcstalálkozóján is, az indiai házigazdáktól nem kapott meghívást.

Mihajlo Podoljak, Zelenszkij tanácsadója a csúccsal kapcsolatban azt mondta hogy „szóba sem kerülhet az Oroszország elleni szankciók feloldása”, mivel „ez ösztönözné Oroszországot a harci műveletek folytatására, a konfliktus elhúzódna, sőt a háború eszkalálódhatna”.

Újabb, az orosz hadsereg által használt drónhoz hasonló alkatrészdarabokat találtak Románia területére hullva – közölte szombaton Románia.

A román haditengerészet egységei átkutatták a Tulcea megyei Plauru település térségét, a területet lezárták, a roncsdarabokat vizsgálják. Az esetről részletesen olvashatnak ebben a cikkben.

Klaus Iohannis államfő szerint ezzel megsértették Románia légterét, veszélyeztetve a térségben élő román civileket. Iohannis telefonon értesítette az esetről Jens Stoltenberget, a NATO főtitkára teljes szolidaritásáról és védelmi garanciájáról biztosította Romániát.

Nagy hatótávolságú taktikai rakétrarendszereket (ATACMS) küldhet a következő fegyvercsomagban az Egyesült Államok Ukrajnának – írja az ABC News. A lapnak kormányzati források azt mondták, hogy ezzel akarják segíteni az ukránokat, hogy visszaverjék az orosz támadást. A rendszerek már benne vannak a következő csomag tervezetében, de a megszólaló tisztségviselő szerint ezek mindig képlékenyek.

Egy másik forrás is azt mondta, hogy felmerült, hogy ATACMS-okat küldjenek Ukrajnának, de ez még hosszas vita tárgya lehet, így hónapokba telhet mire a fegyverek eljutnak Ukrajnába.

Egy amerikai ATCMS tüzelés közben Dél-Koreában 2017-ben – Fotó: Str / South Korean Defence Ministry / AFP
Egy amerikai ATCMS tüzelés közben Dél-Koreában 2017-ben – Fotó: Str / South Korean Defence Ministry / AFP

Az ATCMS-ek tényleg nagy hatótávúak, típustól függően nagyjából 305 kilométerre is el lehet velük lőni, ami négyszer akkora, mint a korábban Ukrajnának küldött HIMARS-ok hatótávja. Volodimir Zelenszkij már régóta kéri az USA-t, hogy küldjön ilyen fegyvereket, de eddig nem úgy tűnt, hogy teljesül a kérése. Az Egyesült Államok vezetése sokáig úgy látta hogy ha ilyen rakétákat adnak, akkor úgy tűnhet, mintha nagyobb szerepet vállalnának a konfliktusban, mint szeretnének. Ennek ellenéra az Egyesült Királyság és Franciaország küldött már hasonló rakétákat.

Az USA az elmúlt másfél évben egyre több és komolyabb fegyvert küldött Ukrajnába. Ez a fokozatosság is szerepet játszhat abban, hogy most eljutottunk az ATACMS-os tervezetig, de valószínűleg az is közrejátszhat, hogy a raktáraikban több ilyen rendszert találtak, mint amennyiről eredetileg tudtak.

Itt felmerülhet, hogy a világ egyik vezető hatalma biztos kamuzik, hát lehetetlen, hogy véletlenül ekkora tévedés legyen a leltárban. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy ez ugyanaz a hadsereg, ami elhagyott három atombombát, és máig nem találja. Persze ettől függetlenül előfordulhat, hogy ez a hirtelen előkerülő néhány rakétarendszer csak fedősztori.

Az észak-koreai fővárosban, Phenjanban díszszemlével emlékeztek meg szombaton az ország megalapításának 75. évfordulójáról – írja a KCNA észak-koreai hivatalos hírügynökség közleménye alapján az MTI. A rendezvényen orosz és kínai delegáció is részt vett, és Kim Dzsongun észak-koreai vezető is jelen volt.

Fotó: Str / KCNA via KNS / AFP
Fotó: Str / KCNA via KNS / AFP

Kim Dzsongun az alkalomból találkozott a Liu Kuo-csung miniszterelnök-helyettes vezette kínai küldöttséggel. Hszi Csin-ping államfő is levélben fejezte ki készségét „a stratégiai kommunikáció és a munkaszintű együttműködés megerősítésére” a kelet-ázsiai szomszéddal.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szintén levelet küldött Kimnek, amelyben közölte, hogy a két ország bővíteni fogja a kétoldalú kapcsolatokat a Koreai-félsziget és a térség biztonságának és stabilitásának biztosítása érdekében.

Traktorok húznak fegyvereket és katonákat az ország alapításának 75. évfordulója alkalmából tartott katonai parádén – Fotó: KCNA / KNS / AP / MTI Traktorok húznak fegyvereket és katonákat az ország alapításának 75. évfordulója alkalmából tartott katonai parádén – Fotó: KCNA / KNS / AP / MTI
Traktorok húznak fegyvereket és katonákat az ország alapításának 75. évfordulója alkalmából tartott katonai parádén – Fotó: KCNA / KNS / AP / MTI

„Meggyőződésem, hogy közös erőfeszítéseinknek köszönhetően tovább fogjuk erősíteni (...) a kétoldalú kapcsolatokat minden fronton. Ez teljes mértékben megfelel népeink érdekeinek és hozzájárul a biztonság és stabilitás biztosításához a Koreai-félszigeten és Északkelet-Ázsiában”

– írta az orosz elnök. Kim korábbi jelzések szerint Oroszországba készül, hogy találkozzon Putyinnal.

Fotó: KCNA / KNS / AP / MTI
Fotó: KCNA / KNS / AP / MTI

A phenjani felvonuláson teherautókon egyebek között elhelyezett rakétavetőket és csapatokat, valamint fegyvereket vontató traktorokat mutattak be. Az esemény a KCNA tájékoztatása szerint „félkatonai erők” felvonulása volt, és nem a hadsereg reguláris alakulatainak szokásos felvonulása, így nem mutattak be interkontinentális ballisztikus rakétákat sem.

Egy kínai operaénekes, Wang Fan a Katyusa orosz dalt énekelte a mariupoli színház épületében, amit az oroszok tavaly lőttek szét – írja a Twitteren a Nexta. A bombázás során az épületben hatszáz civil halhatott meg.

Az ukrán külügyminisztérium magyarázatot vár Kínától, hogy miért utaznak kínai vloggerek Mariupolba, valamint arról, hogy mi volt az előadás célja. Oleg Nikolenko szóvivő szerint a teljes morális leépülés bizonyítéka volt. A napokban több kínai blogger is érkezett a városba.

A CNN szerint Wang férje azt írta a Wiebón, hogy a felesége erős és bátor, amiért az orosz fennhatóság alatt álló, kilőtt színházban énekelt.

„A volt ukrán lakosok, az orosz katonák és a nemrég betelepült civilek keményen dolgoznak, hogy ellenálljanak a NATO-zsoldosok és az ukrán hadsereg támadásainak. Épp ezért, mikor a helyi orosz-ukrán lakosok meghallották a dalt, azt mondták, hogy mélyen meghatódtak és inspirálódtak, hogy folytassák a túlélésért és békéért vívott harcukat”

– írta.

Oroszország gyakorlatilag porig rombolta Mariupolt. Nyilvános információ volt, hogy a színházat civilek használják óvóhelyként, még azt is felfestették két oldalára, hogy „gyerekek”. Ennek ellenére az oroszok lebombázták. Az Azov-tenger partján fekvő várost hónapokig ostromolták, itt zajlottak az orosz-ukrán háború legvéresebb összecsapásai és rakétatámadásai. Ukrán szakértők szerint az oroszok 20 ezer civillel végeztek az ostrom során, és az épületek több mint 90 százaléka megsemmisült. A háború előtt 430 ezres város ma már inkább csak 100 ezres. A budapesti orosz nagykövetség nemrég egy orosz influenszer propagandavideóját osztotta meg arról, hogy építettek iskolát és sportályát.

Megsemmisült egy támadásban az Egységes Oroszország párt székháza az oroszok által megszállt ukrajnai Polohi városban pénteken – közölte Melitopol polgármestere, írja a Guardian.

Ivan Fedorov a támadás részleteit nem közölte, de arra utalt, hogy vannak áldozatai a támadásnak: „Néhányan kórházba kerültek, néhányan pedig egyenesen a hullaházba.”

  • Bulgária megkezdte parti őrségének rakétákkal való felszerelését. A brit hadsereg figyeli a Fekete-tengert, hogy elrettentse Oroszországot a teherhajók elleni támadástól. Dánia leszállította az általa ígért első tíz Leopard-1 tankot Ukrajnának.
  • Elon Musk megerősítette, hogy tavaly megakadályozott egy ukrán támadást, amely a Krím félszigetnél állomásozó orosz Fekete-tengeri Flottát vette volna célba. Az ukrán elnök tanácsadója azt üzente Musknak: Van, amikor egy hiba sokkal több egy egyszerű hibánál.
  • Moszkva szerint az USA beleavatkozik a belügyeibe, amikor látszatválasztásnak minősíti a regionális választásokat.
  • Egy nyomozócsoport jelentése szerint ukrán lehetett az a rakéta, ami szerdán 16 ember halálát okozta a kelet-ukrajnai Kosztyantyinivka piacán. Három embert ölt meg egy légicsapás Herszon megyében, Ukrajna szerint orosz támadás volt. Krivij Rihben szintén rakétatámadás történt.
  • Behívják a nőket is Ukrajnában katonai szolgálatra, ha egészségügyi végzettségük van.
  • Kijevbe látogatott Stephen Fry, az ukrán elnökkel is találkozott.
  • Letartóztatása után befagyasztották a leggazdagabb ukrán oligarcha vagyonát is.
  • Zelenszkij szerint Putyin kifulladt, a gyengeségét mutatta az is, hogy megölte Prigozsint, sőt: hazug embernek nevezte az orosz elnököt.

A pénteki híreket itt lehet visszaolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!