Letartóztatása után befagyasztották a leggazdagabb ukrán oligarcha vagyonát is

2023. szeptember 8. – 19:13

Másolás

Vágólapra másolva

Befagyasztották a leggazdagabb ukrán oligarcha, Ihor Kolomojszkij vagyonának egy részét, írja a Reutersre hivatkozva a Guardian. Több mint 80 millió dollár értékben foglaltak le eszközöket Kolomojszkijtól 48 órára – a milliárdos pedig nem is nagyon tud tiltakozni ez ellen, hiszen napokkal ezelőtt letartóztatták.

Ihor Kolomojszkij egy bírósági meghallgatáson 2023. szeptember 2-án Kijevben – Fotó: Maxym Marusenko / NurPhoto via AFP
Ihor Kolomojszkij egy bírósági meghallgatáson 2023. szeptember 2-án Kijevben – Fotó: Maxym Marusenko / NurPhoto via AFP

Kolomojszkij nem csak a vagyonával emelkedik ki az ukrán oligarchák közül: az ő tévécsatornáján, az 1+1-en futott be Volodimir Zelenszkij többek között A Nép Szolgája című sorozattal, és később ott jelentette be Zelenszkij, hogy elindul az elnökválasztáson. 2019-es kampányát jelentős mennyiségű pénzzle támogatta Kolomojszkij – többek között azért is, mert az előző elnök, Petro Porosenko államosította az oligarcha bankját, a PrivatBankot.

Joggal hihette ezután Kolomojszkij, hogy érinthetetlenné válik – azonban amint Zelenszkij kormányra került, az elnök korrupcióellenes intézkedései őt is elérték. 2021-ben „korrupciós cselekményekben való részvétel” miatt szankcionálták, idén februárban pedig házkutatást is tartottak nála. A mostani nyomozás középpontjában Kolomojszkij állítólagos pénzmosási ügye áll – a gyanú szerint több mint 500 millió hrivnyát, azaz közel 5 milliárd forintot utaltak külföldre több összegben az általa irányított bankok segítségével 2013 és 2020 között. Az ukrán korrupciós ügyekről korábban ebben a cikkben írtunk részletesen.

A kijevi bíróság múlt héten rendelte el Kolomojszkij előzetes letartóztatását hatvan napra, amíg a hatóságok vizsgálják az ellene felhozott csalási vádakat. Az óvadékot 500 millió hrivnyában állapították meg, ezt viszont az oligarcha nem fizette ki. A Guardian arról ír, hogy a 3 milliárd hrivnya (azaz több mint 80 millió dollár) értékű eszközei mellett lefoglalták Kolomojszkij közel ezer ingatlanát és több mint 1600 járművét és hajóját is.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!