Úgy ítélték el a G20-csúcson Oroszországot, hogy nem mondták ki a nevét

2023. szeptember 9. – 17:53

Másolás

Vágólapra másolva

Minden államnak tartózkodnia kell erő alkalmazásától területszerzés céljából – foglaltak állást a világ tizenkilenc legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport tagjai az Újdelhiben tartott csúcstalálkozó szombaton kiadott zárónyilatkozatában, de közvetlenül nem ítélték el Oroszországot az Ukrajna elleni háború miatt.

„Az ENSZ Alapokmányának értelmében minden államnak tartózkodnia kell erő alkalmazásától olyan területszerzés céljából, amely sérti bármely állam területi épségét, szuverenitását vagy politikai függetlenségét” – foglaltak állást a világ tizenkilenc legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport tagjai az Újdelhiben tartott csúcstalálkozó szombaton kiadott zárónyilatkozatában, de közvetlenül nem ítélték el Oroszországot az Ukrajna elleni háború miatt.

A dokumentumban ismételten hangoztatták azt az elvet, hogy „az atomfegyver elfogadhatatlan”, valamint kiemelték azt is, hogy véget kell vetni a polgári infrastruktúrák elleni támadásoknak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki a háború tavaly februári kezdete óta rendszeresen részt vesz a nemzetközi tanácskozásokon, így a G20 tavalyi csúcstalálkozóján is, az indiai házigazdáktól nem kapott meghívást.

Mihajlo Podoljak, Zelenszkij tanácsadója a csúccsal kapcsolatban azt mondta hogy „szóba sem kerülhet az Oroszország elleni szankciók feloldása”, mivel „ez ösztönözné Oroszországot a harci műveletek folytatására, a konfliktus elhúzódna, sőt a háború eszkalálódhatna”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!