A Kreml szerint is elképzelhető, hogy szándékosan okozták Prigozsin repülőgépének lezuhanását

2023. augusztus 30. – 12:47

Másolás

Vágólapra másolva

A Kreml szóvivője, Dimitrij Peszkov szerdán azt mondta, a Jevgenyij Prigozsin halálát okozó repülőgép-szerencsétlenség kivizsgálása során felmerült annak lehetősége, hogy a balesetet szándékosan okozták. Ez az első nyilvánosan tett utalás arra az orosz politikai vezetés részéről, hogy esetleg merényletet követtek el a Wagner zsoldossereg vezetője ellen – írja a Reuters.

„Nyilvánvaló, hogy különböző forgatókönyveket vizsgálnak meg, beleértve azt a verziót is – tudják, miről beszélek –, mondjuk úgy, hogy szándékos atrocitásról volt szó” – fogalmazott Peszkov a szerdai sajtótájékoztatón. Azt viszont hangsúlyozta, hogy meg kell várni a hivatalos vizsgálat eredményét, mielőtt bárki következtetéseket vonna le az eset kapcsán.

Prigozsin sírja a Porohovszkoje temetőben Szentpéterváron – Fotó: Reuters
Prigozsin sírja a Porohovszkoje temetőben Szentpéterváron – Fotó: Reuters

Pontosan két hónappal a sikertelen puccskísérlete után, múlt kedden zuhant le Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magánhadsereg vezetőjének magángépe. A becsapódást a gépen tartózkodó tíz emberből senki sem élte túl. Oroszország szerdán közölte azt is, hogy nem indít nemzetközi vizsgálatot az eset kapcsán. Ezt a sajtótájékoztatón Peszkov is megerősítette.

A repülőgép-szerencsétlenség körülményeit Rácz András Oroszország-szakértővel, a Corvinus Egyetem oktatójával elemeztük. Rácz szerint kizárható, hogy baleset történt volna, a legvalószínűbbnek azt tartja, hogy valamilyen robbanás okozta a gép lezuhanását.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!