Az EU messze van attól a céltól, hogy 12 hónapon belül egymillió tüzérségi lövedéket juttassanak el Ukrajnának

2023. augusztus 30. – 22:27

Másolás

Vágólapra másolva

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője sürgette az EU tagállamait, hogy még több lőszert adjanak Ukrajnának, mivel a számok azt mutatják, hogy az Európai Unió messze van attól a márciusi céltól, hogy 12 hónapon belül egymillió tüzérségi lövedéket juttassanak el az ukrán hadsereghez.

Borrell szerdán azt mondta, hogy átfogó megállapodásokat, úgynevezett keretszerződéseket írtak alá a fegyvergyártó cégekkel arról, hogy az EU tagállamai közösen rendelhessenek 155 milliméteres lövedékeket, amelyekre Ukrajnának sürgősen szüksége van az orosz invázió elleni harcban. „Most már a tagállamokon múlik, hogy a keretszerződéseken belül konkrét megrendeléseket adjanak le” – mondta Borrell újságíróknak az uniós védelmi miniszterek Toledóban tartott ülése után.

Márciusban az uniós országok megállapodtak egy körülbelül 2 milliárd euró értékű tervről, amelynek értelmében 12 hónapon belül egymillió tüzérségi lövedéket vagy rakétát szállítanak Ukrajnának. Borrell szerint a terv első ütemében mintegy 224 ezer lövedéket és 2300 rakétát szállítottak le, összesen mintegy 1,1 milliárd euró értékben.

Ez azt jelenti, hogy az EU még a kitűzött cél negyedét sem érte el, több mint öt hónappal a kezdeményezés elindítása után.

„Fel kell tennünk magunknak a kérdést: tudunk-e többet tenni? Az én válaszom az, hogy egyértelműen igen” – mondta Hanno Pevkur észt védelmi miniszter újságíróknak a toledói találkozón. Pevkur szerint az EU-nak újra meg kellene fontolnia, hogy az EU-n kívüli országoktól vásároljanak további lövedékeket, és hogy elfogadják Szlovákia javaslatát a régi lövedékek felújítására vonatkozóan. Az ész védelmi miniszter azt mondta, hogy az ukrán erők néha napi 6-7000 lövedéket lőnek ki, miközben Oroszország akár tízszer ennyit is ellő egy nap alatt.

Martin Sklenár szlovák védelmi miniszter azt mondta, hogy Szlovákiában egy cég már foglakozik a réginek minősülő tüzérségi lövedékek felújításával, és szerinte ezt a programot más cégekre és országokra is ki lehetne terjeszteni. „Van egy kis cégünk, amely egy hónap alatt 12 ezer lövedéket tud felújítani, és ezt valószínűleg tovább lehetne bővíteni más cégek bevonásával” – mondta Sklenár.

(Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!