A fekete-tengeri gabonamegállapodás alternatívájáról fog tárgyalni az orosz és a török külügyminiszter

2023. augusztus 30. – 17:38

Másolás

Vágólapra másolva

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és török kollégája, Hakan Fidan a héten tartandó találkozójukon megvitatják a fekete-tengeri gabonamegállapodás alternatívájára vonatkozó moszkvai javaslatot – közölte az orosz külügyminisztérium szerdán.

A terv szerint Oroszország egymillió tonna gabonát küldene Törökországba kedvezményes áron, Katar pénzügyi támogatásával. A gabonát Törökországban dolgoznának fel, és a leginkább rászoruló országokba küldenék tovább. „Ezt a projektet a fekete-tengeri gabonamegállapodás optimálisan működő alternatívájának tekintjük” – közölte az orosz külügyminisztérium, utalva arra a megállapodásra, amelyből Oroszország júliusban lépett ki egyoldalúan.

Fidan csütörtökön és pénteken Moszkvában találkozik Lavrovval. A Kreml szerdán azt is közölte, hogy Recep Tayyip Erdoğan török elnök is hamarosan Oroszországba látogat.

A bejelentésre akkor került sor, amikor az Egyesült Államok külügyminisztériumának egyik magas rangú, névtelenséget kérő tisztviselője újságíróknak azt mondta, hogy amerikai és román tisztviselők azon dolgoznak, hogy „megduplázzák” a Dunán keresztül folyó ukrán gabonaexportot.

A fekete-tengeri gabona exportjáról tavaly júliusban született megállapodás. Az alku értelmében három fekete-tengeri kikötőből biztonságos folyosókon keresztül lehet gabonát exportálni, és a megállapodás végrehajtását Törökország koordinálja.

(Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!