Fehér Ház: Az Oroszország és Észak-Korea közötti fegyvertárgyalások aktívan haladnak

2023. augusztus 30. – 18:36

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok aggódik, hogy az Oroszország és Észak-Korea közötti fegyvertárgyalások „aktívan haladnak” – közölte szerdán a Fehér Ház.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter július végén Észak-Koreába utazott, hogy meggyőzze az észak-koreai tisztviselőket, hogy tüzérségi lőszereket adjanak el Moszkvának – közölte John Kirby, Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője.

Nemrég Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető levelet is váltottak egymással, amelyben ígéretet tettek az országaik közti kétoldalú együttműködés fokozására. „Az üzlet keretében Oroszország olyan fegyvereket kapna, amelyeket az Ukrajnával vívott háborúban terveznek felhasználni” – mondta Kirby, hozzátéve, hogy ha ez az üzlet megvalósul, az sérteni fogja az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait.

Kirby nem volt hajlandó részletezni, hogy az amerikai tisztviselők hogyan gyűjtötték össze ezeket a hírszerzési információkat.

Márciusban a Fehér Ház azt közölte, hogy olyan hírszerzési információk birtokában van, amelyek azt mutatják, hogy Oroszország élelmiszert és más árucikkeket adna Észak-Koreának fegyverekért cserébe. Mind Észak-Korea, mind Oroszország tagadta a fegyverekkel kapcsolatos amerikai állításokat.

Észak-Korea azon kevés ország egyike, amely nyíltan Oroszország oldalára állt az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban. Az észak-koreai rezsim szerint az Egyesült Államok vezette Nyugat „hegemón politikája” arra kényszerítette Moszkvát, hogy katonai lépéseket tegyen biztonsági érdekeinek védelmében.

(AP, Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!