Oroszország nem indít nemzetközi vizsgálatot Prigozsin gépének lezuhanásáról

2023. augusztus 30. – 05:52

Másolás

Vágólapra másolva

A brazil Repülési Balesetek Kutatási és Megelőzési Központja (CENIPA) már múlt héten jelezte, hogy Jevgenyij Prigozsin magángépének lezuhanása után szívesen csatlakozna egy orosz vezetésű vizsgálathoz, amennyiben meghívják, és a vizsgálatot a nemzetközi szabályok szerint tartják.

Oroszország arról tájékoztatta a brazil légügyi nyomozóhatóságot, hogy „egyelőre” nem vizsgálja a balesetet – közölte a CENIPA kedden a Reutersszel. Az orosz légügyi hatóság a nemzetközi szabályok szerint nem volt köteles igent mondani a braziloknak, ám egy nemzetközi vizsgálattal tudta volna bizonyítani, ha tényleg nincs köze a balesethez, mint az állítják.

Az ENSZ Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) szerint Prigozsin magángépe belföldi járatnak minősül, így nem vonatkoznak rá a nemzetközi szabályok. A légi balesetek kivizsgálása során a szakértők elsősorban nem felelősöket keresnek, hanem azt nézik, hogy miként lehetne a jövőben elkerülni a hasonló baleseteket.

Pontosan két hónappal a sikertelen puccskísérlete után, múlt kedden zuhant le Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magánhadsereg vezetőjének magángépe. A becsapódást a gépen tartózkodó tíz emberből senki sem élte túl.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!