Hazaárulás vádjával bíróság elé állítják a megbuktatott nigeri elnököt

2023. augusztus 14. – 09:24

Másolás

Vágólapra másolva

A nigeri hadsereg bejelentette, hogy hazaárulás vádjával bíróság elé állítják a katonai puccsal megbuktatott Mohamed Bazum elnököt – írta a France24.

Vasárnap este a nigeri állami televízióban a junta egyik tagja felolvasott egy nyilatkozatot, amelyben az állt, hogy „hazaárulásért és az ország biztonságának aláásásáért” fogják felelősségre vonni a leváltott elnököt.

„A nigeri kormány összegyűjtötte a bizonyítékokat, hogy a leváltott elnököt, valamint a helyi és a külföldi bűntársait az illetékes nemzeti és nemzetközi szervek előtt felelősségre vonják hazaárulás és Niger belső és külső biztonságának aláásása miatt” – mondta Amadou Abdramane ezredes.

A puccsisták egyúttal elítélték a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) által bevezetett szankciókat. Abdramane szerint a nigeri nép szenved a szankciók miatt, azt mondta, hogy az embereket megfosztják a gyógyszerektől, az élelmiszerektől és az áramszolgáltatástól. A nyugat-afrikai blokk államai a további szankciók bevezetése mellett annak a lehetőségét sem zárták ki, hogy erőszakot alkalmaznak a nigeri elnököt megbuktató katonatisztekkel szemben.

Mohamed Toumba, a nigeri katonai junta egyik vezetője a puccsot támogatók ünneplésén Niger fővárosában, Niameyben 2023. augusztus 6-án – Fotó: Balima Boureima / 2023 Anadolu Agency / AFP
Mohamed Toumba, a nigeri katonai junta egyik vezetője a puccsot támogatók ünneplésén Niger fővárosában, Niameyben 2023. augusztus 6-án – Fotó: Balima Boureima / 2023 Anadolu Agency / AFP

A nigeri hadsereg július 26-án hajtott végre puccsot az ország első demokratikusan megválasztott elnökével, Mohamed Bazummal szemben, akit foglyul ejtettek, a kormányát pedig feloszlatták. A felkelés szervezői az állami televízióban jelentették be, hogy eltörölték az alkotmányt, felfüggesztették az állami intézmények működését és lezárták az ország határait.

A 25 milliós, urántermeléséről ismert egykori francia gyarmat helyzete nagyon fontos az EU-nak, de még a magyar diplomácia is aktívan felszólalt a demokratikusan megválasztott elnök mellett. A puccs akár regionális háborúvá is fajulhat, ha a szomszédos Nigéria és Szenegál is úgy érzik, közbe kell lépniük. A nigeri helyzetről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!