Szijjártó: Kritikus a helyzet Nigerben, a hadsereg gyakorlatilag túszul ejtette az elnököt

2023. augusztus 1. – 16:29

Másolás

Vágólapra másolva

Továbbra is kritikus a helyzet a Száheli-övezet kulcsországában, Nigerben, ahol a hadsereg gyakorlatilag túszul ejtette az elnököt – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

A nyugat-afrikai országban július 26-án kezdődött katonai puccs, az elnöki gárda tagjai elfogták a nigeri elnököt, a 2021-ben demokratikusan megválasztott, Franciaország és más nyugati országok támogatását élvező Mohamed Bazoumot és több miniszterét is. A puccsisták a hivatalából eltávolított Bazoum helyett Abdourahamane Tchiani tábornokot, az elnöki gárda korábbi vezetőjét nyilvánították államfővé.

A puccs óta az Európai Unió, az Egyesült Államok és több más ország is a demokrácia helyreállítását és Bazoum szabadon bocsátását követeli. Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője leszögezte, hogy az Európai Unió nem ismeri el, és a jövőben sem fogja elismerni a puccsal hatalomra került új vezetést.

Ezt a nézetet osztja a magyar kormány is, Szijjártó a bejegyzésében azt írta: „A nemzetközi közösség és a regionális szervezetek nagy része kiállt a demokratikusan megválasztott elnök mellett. Így tettünk mi is, hiszen számunkra a stabilitás ebben a térségben kritikus fontosságú. Ha stabilitás van a Száheli-övezetben, akkor sokkal kisebb a valószínűsége újabb nagy migrációs hullámok megindulásának Európa felé, és elejét lehet venni a terrorfenyegetettség további súlyosbodásának.”

Hozzátette, hogy kedden telefonon egyeztetett Catherine Colonna francia külügyminiszterrel a nigeri helyzetről, és egyetértettek abban, hogy – az eddigi nemzetközi nyilatkozatokkal összhangban – ki kell tartani a demokratikusan megválasztott elnök és az alkotmányosság helyreállítása mellett.

Niger védelmi minisztere, Alkassoum Indattou június végén járt Magyarországon, amikor Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel egyeztetett a két ország közti fejlesztési, gazdasági és biztonsági megállapodás kidolgozásának részleteiről. A két miniszter egy védelmi együttműködési megállapodásról szóló szándéknyilatkozatot is aláírt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!