Szijjártó: Kiállunk a demokratikusan megválasztott nigeri elnök mellett

2023. július 30. – 19:20

Másolás

Vágólapra másolva

Határozottan kiállunk a demokratikusan megválasztott nigeri elnök mellett, és támogatjuk a hivatalába történő visszatérését – írta Facebook-oldalán Szijjártó Péter külügyminiszter vasárnap.

„Afrika biztonsága, azon belül a Száheli-övezet biztonsága szorosan összefügg az európai biztonsággal. Mivel ez a térség könnyen válhat nagy migrációs hullámok forrásává, különleges érdekünk fűződik biztonságához és stabilitásához”

– írta a miniszter, aki Hadja Lahbib belga külügyminiszterrel is egyeztetett, akivel egyetértettek, hogy közösen kell kiállni a Száhel-övezet stabilitása és a terrorellenes küzdelem mellett.

Szerinte a Niger elnöke ellen elkövetett puccs könnyen alááshatja az egész térség stabilitását.

Szerda óta az elnöki gárda tagjai tartják fogva a nyugat-afrikai ország elnökét, a 2021-ben demokratikusan megválasztott, Franciaország és más nyugati országok támogatását élvező Mohamed Bazoumot, miután az országban katonai puccs kezdődött.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter nyilatkozatában támogatásáról biztosította a fogva tartott elnököt, és a tévés beszédet követően a szabadon bocsátását követelte. Csatlakozott hozzá António Guterres ENSZ-főtitkár is, aki beszélt Bazoummal, és felajánlotta neki a szervezet teljes támogatását a mostani helyzetben.

Vasárnap a nyugat-afrikai országokat tömörítő ECOWAS egyhetes ultimátumot adott a puccsot végrehajtó katonáknak, hogy visszaálljon a korábbi rend, ellenkező esetben akár katonai beavatkozást is kilátásba helyeztek.

A megpuccsolt elnök együttműködött a térségbeli és a nyugati országokkal is az iszlamisták ellen Nigerben. A vezetők emellett világszinten attól tartanak, hogy Burkina Faso és Mali mintájára Niger is közelebbi szövetségbe kerülhet az oroszokkal.

A magát Niger új vezetőjének kikiáltó Abdourahmane Tchiani tábornok figyelmeztette az ECOWAS-t és meg nem nevezett nyugati országokat is, hogy ne avatkozzanak be az eseményekbe. Az ország fővárosában, Niamey-ben a puccsot támogató tüntetők a francia nagykövetség előtt Putyint is éltető szlogeneket skandáltak, jelentette az AFP. Többen felgyújtották a nagykövetséget körülvevő falakat.

Emmanuel Macron francia elnök vasárnap azt mondta, hogy nem fognak eltűrni semmilyen támadást a francia érdekeltségek ellen Nigerben, és azonnali válaszlépést ígért bármilyen hasonló támadás esetén.

(MTI/BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!