Oroszország korlátozza a hajók és repülőgépek áthaladását a Kercsi-szorosban

2023. augusztus 2. – 07:58

frissítve

Oroszország korlátozza a hajók és repülőgépek áthaladását a Kercsi-szorosban
Eltávolítják a szovjet jelképet a Kijevben található Szülőföld emlékműről 2023. augusztus 1-jén – Fotó: AFP / Maxym Marusenko

Másolás

Vágólapra másolva
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök augusztusban Törökországba látogat Recep Tayyip Erdoğan török elnök meghívására.
  • Oroszország ismét drónokkal támadta a dél-ukrajnai kikötővárost, Odesszát.
  • Az ukrán légvédelem tíznél is több orosz drónt lőtt le Kijev felett.
  • A háború kezdete óta drasztikusan, 28 százalékkal csökkent a születések száma Ukrajnában.
  • Oroszország szerdán flottagyakorlatba kezdett a Balti-tengeren.
  • Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy korlátozzák a hajók és repülőgépek áthaladását a Kercsi-szorosban.

Váratlan látogatást tett szerdán Kárpátalján Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki Ungváron és Beregszászon is megfordult. Zelenszkij érkezését biztonsági okokból csak néhány órával korábban jelentették be, de így is sokan összegyűltek az utcákon, és hatalmas ovációval fogadták az ukrán elnököt. Beregszászon Nyilas Gergely és Huszti István, a Telex tudósítói is ott voltak. Videó és további részletek cikkünkben>>>

Hónapokon belül sor kerülhet egy orosz-ukrán békecsúcsra, ha a heti tárgyalások a tervek szerint haladnak – írja a Sky News.

Volodimir Zelenkszij ukrán elnök azt mondta az ukrán diplomatáknak, hogy reméli, hogy még idén ősszel sikerül találkozót szervezni Oroszországgal, és azt mondta, hogy a Szaúd-Arábiában e hétre tervezett tárgyalások „ugródeszkát” jelentenek.

A szaúd-arábiai találkozón mintegy 40 ország képviselteti magát. Hasonló találkozót tartottak júniusban Koppenhágában, amelyen a G7, az EU, Brazília és Törökország magas rangú tisztviselői vettek részt. Kínát meghívták, de nem vett részt.

Románia elnöke az ukrajnai Izmajil kikötőjében történt gabonaraktárak elleni éjszakai támadásra reagált.

„Oroszország folyamatos támadásai az ukrán civil infrastruktúra ellen a Dunán, Románia közelében, elfogadhatatlanok. Ezek háborús bűnök, és tovább befolyásolják Ukrajna azon képességét, hogy élelmiszereiket a világ rászorulóinak szállítsák” – mondta Klaus Iohannis a Twitteren.

A Sky News-nak sikerült megerősítenie, hogy a támadás helyszíne csupán egy kilométerre van Románia – és így a NATO – területétől.

Egy helyi tisztségviselő szerint ukránbarát aktivisták megmérgeztek 17 orosz tisztet a megszállt Mariupolban – írja a Sky News.

Petro Andrjuscsenko, a város ukrán polgármesterének tanácsadója elmondta, hogy 17 orosz katonát szállítottak kórházba súlyos állapotban, közülük ketten meghaltak.

Andrjuscsenko hozzátette, hogy a katonákat tömegével mérgezték meg a város egyik orosz katonai bázisán, amikor az orosz haditengerészet napját ünnepelték. Feltételezések szerint az élelmiszerekbe rejtettek ciánt és növényvédő szereket.

A gyanú szerint az Y-csoportként nevezett mariupoli Ukrajna-párti ellenállási mozgalom lehet felelős az akcióért.

Oroszország korlátozza a hajók és repülőgépek áthaladását a Kercsi-szorosban – jelentette be szerdán az orosz védelmi minisztérium. Hogy pontosan miért van szükség az intézkedésre, azt nem közölték.

Közleményükben azt írtak, hogy a szorosban tilos a horgonyzás, a dokkolás, és emberek sem tartózkodhatnak a vízben. Ugyanakkor a korlátozás nem vonatkozik a nappali órákban a kercsi kikötőbe tartó hajókra. Hozzátették, hogy a Fekete-tenger felől közlekedő hajók számára külön ellenőrzési területet hoztak létre a szorosban.

A Krím félsziget és Oroszország között húzódó, az Azovi-tengert a Fekete-tengerrel összekötő keskeny szoros az elmúlt hetekben ismét a háború középpontjába került. Két héttel ezelőtt a kercsi híd elleni támadás két halálos áldozatot követelt, Oroszország Ukrajnát tette felelőssé a támadásért, de Kijev tagadta, hogy bármi köze lenne hozzá.

(Sky News, TASZSZ)

Protézisgyártó cégek, orvosok és jótékonysági szervezetek adatai alapján 20 és 50 ezer közé tehető azoknak az ukránoknak a száma, akik az orosz invázió kezdete óta elvesztették egy vagy több végtagjukat – írja a Wall Street Journal. Hozzáteszik, hogy a tényleges szám ennél magasabb is lehet, mivel a sebesültek nyilvántartásba vétele a beavatkozás után időbe telik. Egyeseket csak hetekkel vagy hónapokkal a sebesülésük után amputálnak.

Összehasonlításképpen: az első világháború (1914-1918) négy éve alatt 41 ezer brit és 67 ezer német katona végtagját kellett amputálni, egy olyan korban, amikor ez az eljárás gyakran az egyetlen mód volt a halál megelőzésére. Az afganisztáni és az iraki háborúkban kevesebb mint kétezer amerikai katonán végeztek amputációt.

Az ukrán kormány nem közölt számadatokat a Wall Street Journal amputációkkal kapcsolatos megkeresésre. A lap megjegyzi, hogy valószínűleg azért nem árulják el a pontos statisztikákat, mert nem akarják demoralizálni a lakosságot.

A háborús sebesült Jaroszlav száll ki a medencéből az úszóedzés után 2023. május 3-án. A 43 éves férfi a sebesült katonák fizikai rehabilitációs programjában veszt részt a nyugat-ukrajnai Lvivben – Fotó: Narciso Contreras / Anadolu Agency / AFP
A háborús sebesült Jaroszlav száll ki a medencéből az úszóedzés után 2023. május 3-án. A 43 éves férfi a sebesült katonák fizikai rehabilitációs programjában veszt részt a nyugat-ukrajnai Lvivben – Fotó: Narciso Contreras / Anadolu Agency / AFP

A német Ottobock, a világ legnagyobb protézisgyártója, amely együttműködik Ukrajnával az amputáltak megsegítésében, az ukrán kormánytól és az egészségügyi partnerektől származó adatok alapján körülbelül 50 ezerre becsüli az amputáltak számát. A kijevi székhelyű ICF jótékonysági szervezet 200 ezerre teszi a súlyos sebesültek számát. Az alapítvány szerint mintegy 10 százalékuk igényelt amputációt.

„Ezek a számok is tükrözik, hogy Oroszország hogyan vívja a háborút, nagymértékben alkalmaznak aknákat és tüzérségi, rakéta- és dróntámadásokat, amelyek katonákat és civileket egyaránt célba vesznek” – írta a Wall Street Journal.

Oroszország múlt éjjel iráni gyártmányú drónokkal mért csapást a Duna mentén fekvő Izmajil kikötőjére. Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter beszámolója szerint az oroszok raktárakat és gabonatárolókat rongáltak meg a városban, és közel 40 ezer tonna gabonát semmisítettek meg, amit Afrikába, Izraelbe és Kínába szállítottak volna.

Izmajil egy járási jogú, békeidőben hetvenezre város Ukrajna délnyugati részén, az Odesszai területen. A település a Duna mentén, gyakorlatilag az ukrán-román határon fekszik, 80 kilométerre a Fekete-tengertől. Oroszország a fekete-tengeri gabonamegállapodásból való júliusi kilépése óta folyamatosan csapásokat mér a dél-ukrajnai kikötőkre, intenzíven rombolják a gabonaszállítási infrastruktúrát.

Emiatt felértékelődött Izmajil város szerepe is, ahol augusztus 1-jén kikötött az első olyan teherhajó, ami július 17. után átjutott az orosz tengeri blokádon. Mindez lehetőséget teremthet arra, hogy alacsonyabb volumennel, kisebb áteresztőképességű kikötőkön keresztül ugyan, de tovább folytatódhasson az ukrán gabona exportálása.

Az orosz haditengerészet flottagyakorlatba kezdett a Balti-tengeren. Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatás szerint a gyakorlaton több mint 30 hadihajó és csónak, 30 repülőgép és mintegy hatezer katona vesz részt. Az Okeanszkij Scsit-2023 (Óceáni Pajzs-2023) kódnevű gyakorlatot Nyikolaj Jevmenov tengernagy, az orosz haditengerészet főparancsnoka vezényli.

A védelmi minisztérium beszámolója szerint a mozgósított erők a tengeri összeköttetések és a sekély parti vizek védelmét, valamint a csapatok és a katonai rakományok szállítását gyakorolják, a fegyverek használatát is beleértve. A manőverek befejezése után a hajók és a repülőgépek visszatérnek állandó állomáshelyükre.

(MTI)

Vlagyimir Putyin orosz elnök Törökországba látogat, miután Tayyip Erdoğan elnök meghívást küldött neki – erősítette meg a török elnök hivatala a két elnök telefonbeszélgetése után. Erdoğan hivatala azt is közölte, hogy továbbra is elkötelezettek a fekete-tengeri gabonakereskedelem visszaállításában, Erdoğan ezt a béke hídjának nevezte.

A Kreml közölte, hogy kész „azonnal” visszatérni a gabonaexport visszaállításához, amint az Oroszországot érintő részt végrehajtják.

Putyin látogatásának időpontját még nem közölték, de a Reuters forrásai szerint augusztus második felében kerülhet sor.

(Guardian)

A moldovai rendőrség őrizetbe vett egy sofőrt Chișinăuban, aki Mercedesével az orosz nagykövetség kapujába csapódott, majd elmenekült a baleset helyszínéről, írja az orosz állami hírügynökség. A rendőrök üldözőbe vették, de a sofőr nem volt hajlandó megállni, így két autónak is nekiment. Végül a várostól 40 kilométerre sikerült feltartóztatni és őrizetbe venni. Az incidensben senki nem sérült meg.

A követség vizsgálja az esetet, mivel nem ez az első hasonló eset. 2022 októberében a rendőrök őrizetbe vettek egy férfit, aki összefirkálta a képviselet kerítését, petárdákat kezdett dobálni az épületre, felmászott a kerítésre, majd megpróbált behatolni a követségre. A nagykövetség az eset után tiltakozó jegyzéket küldött Moldovának, az oroszok szerint a támadás a moldovai hatóságok beleegyezésével történt.

Orosz drónok megtámadták a tengeri kikötőket és az ipari létesítményeket Odessza régióban, Ukrajna déli részén. Köztük az Izmailban található gabonakikötőt, amely egy belvízi kikötő a Dunán átkelve Romániától. Az ukrán védelmi minisztérium szerint egy gabonasiló megsérült – írta Oleh Kiper, Odessza régió kormányzója a Telegramon.

Oleh Kiper, a dél-ukrajnai Odessza régió kormányzójának Telegram-csatornája által közreadott képek a pusztításról a legutóbbi orosz dróntámadás helyszínén 2023. augusztus 2-án – Fotó: Oleh Kiper / Odesa Regional State Administration / Reuters Oleh Kiper, a dél-ukrajnai Odessza régió kormányzójának Telegram-csatornája által közreadott képek a pusztításról a legutóbbi orosz dróntámadás helyszínén 2023. augusztus 2-án – Fotó: Oleh Kiper / Odesa Regional State Administration / Reuters
Oleh Kiper, a dél-ukrajnai Odessza régió kormányzójának Telegram-csatornája által közreadott képek a pusztításról a legutóbbi orosz dróntámadás helyszínén 2023. augusztus 2-án – Fotó: Oleh Kiper / Odesa Regional State Administration / Reuters
Oleh Kiper, a dél-ukrajnai Odessza régió kormányzójának Telegram-csatornája által közreadott képek a pusztításról a legutóbbi orosz dróntámadás helyszínén 2023. augusztus 2-án – Fotó: Oleh Kiper / Odesa Regional State Administration / Reuters

Az ukrán kikötő súlyos károkat szenvedett – mondta egy forrás a Reuters hírügynökségnek. Oleh Kiper azt mondta: a mentőszolgálatok dolgoznak a legutóbbi orosz támadás helyszínén, áldozatokról nem érkezett jelentés.

A Guardian cikke szerint Oroszország fokozta az ukrán mezőgazdasági és kikötői infrastruktúra elleni támadásokat, miután nem hosszabbította meg az ukrán gabona exportját lehetővé tevő fekete-tengeri gabonaszerződést.


Több mint tíz orosz drónt lőttek le Kijev felett, írja a Guardian. Oroszország iráni gyártmányú Sahed drónokat vetett be. Kijev polgármestere szerdán azt mondta, hogy a főváros elleni támadás több kerületben is károkat okozott, köztük a forgalmas Szolomjanszkijban, ahol egy nemzetközi repülőtér található.

A támadásban senki sem halt meg és sebesült sincs.

A Golosivszkij kerületben egy drón törmelékei egy játszótérre zuhantak, emiatt tűz ütött ki egy épületben, a mentőszolgálatok a helyszínen vannak. A közigazgatás korábban riasztást adott ki dróntámadások miatt, és figyelmeztette a lakosokat, hogy maradjanak óvóhelyeken.

A háború kezdete óta 28 százalékkal csökkent a születések száma Ukrajnában: az idei év első hat hónapjában 38 324-gyel kevesebb csecsemő született az országban, mint 2021-ben, az orosz megszállás előtt, írja a Guardain.

A csökkenés önmagában nem meglepő, inkább annak mértéke: agy adatelemző vállalat szerint 2015 óta évente 7 százalékkal csökken a születésszám, de a 2021 és 2023 közötti csökkenés a legnagyobb 1991 óta. A következő legmeredekebb csökkenés 2015-ben volt, miután a Krímet annektálta Oroszország.

Egy nő gyermekével az orosz megszállás alatt megölt ukránoknak állított, közelmúltban felavatott emlékműnél a felszabadított Bucsában – Fotó: Sergei Supinsky / AFP
Egy nő gyermekével az orosz megszállás alatt megölt ukránoknak állított, közelmúltban felavatott emlékműnél a felszabadított Bucsában – Fotó: Sergei Supinsky / AFP

Ismét dróntalálat érte Moszkva üzleti negyedének egyik toronyépületét, amelyet pár napja szintén egy vélhetően Ukrajnából indított drón talált el.

Az orosz légierő 24 óra alatt 61 rakétatámadást indított Herszon ellen, a támadásban egy ember meghalt

Négy fős fegyveres szabotőrcsoport próbált bejutni Ukrajnába, Oroszországból, de a határőrség hőkamerái időben felfedezték őket

A Wagner-csoport átvette az orosz hadsereg feladatát: ők képezhetik ki a belarusz katonákat

Behívatták az ukrán külügyminisztériumba Lengyelország kijevi nagykövetét, miután azt mondta, hogy Ukrajnának jobban kéne értékelnie a lengyelektől kapott segítséget

Egy izraeli hajó átjutott az oroszok fekete-tengeri blokádján

Lengyelország szerint két, Belaruszból származó katonai helikopter is berepült az ország területére

A háború keddi híreit ide kattintva tudja elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!