Ukrán miniszter: A Duna mentén fekvő kikötőre mértek csapást az oroszok, 40 ezer tonna gabonát semmisítettek meg

2023. augusztus 2. – 16:54

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország múlt éjjel iráni gyártmányú drónokkal mért csapást a Duna mentén fekvő Izmajil kikötőjére. Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter beszámolója szerint az oroszok raktárakat és gabonatárolókat rongáltak meg a városban, és közel 40 ezer tonna gabonát semmisítettek meg, amit Afrikába, Izraelbe és Kínába szállítottak volna.

Izmajil egy járási jogú, békeidőben hetvenezre város Ukrajna délnyugati részén, az Odesszai területen. A település a Duna mentén, gyakorlatilag az ukrán-román határon fekszik, 80 kilométerre a Fekete-tengertől. Oroszország a fekete-tengeri gabonamegállapodásból való júliusi kilépése óta folyamatosan csapásokat mér a dél-ukrajnai kikötőkre, intenzíven rombolják a gabonaszállítási infrastruktúrát.

Emiatt felértékelődött Izmajil város szerepe is, ahol augusztus 1-jén kikötött az első olyan teherhajó, ami július 17. után átjutott az orosz tengeri blokádon. Mindez lehetőséget teremthet arra, hogy alacsonyabb volumennel, kisebb áteresztőképességű kikötőkön keresztül ugyan, de tovább folytatódhasson az ukrán gabona exportálása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!