Bolsonarót nyolc évre eltiltotta a bíróság attól, hogy választáson induljon

2023. június 30. – 18:17

Bolsonarót nyolc évre eltiltotta a bíróság attól, hogy választáson induljon
Jair Bolsonaro volt brazil elnök a brazíliavárosi repülőtéren 2023. június 29-én – Fotó: Sergio Lima / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A brazil legfelsőbb választási bíróság nyolc évre eltiltotta Jair Bolsonaro előző brazil elnököt attól, hogy közhivatalért induljon, írja a BBC.

A bíróság szerint Bolsonaro visszaélt hatalmával a 2022-es elnökválasztás előtt. Az ügyben azzal vádolták, hogy megpróbálta aláásni a brazil demokráciát, amikor megkérdőjelezte az 1996 óta kifogástalanul működő elektronikus szavazási rendszert. Bolsonaro azt állította, hogy ellenfelei azt kihasználva akarják majd elcsalni a választásokat, erre azonban semmilyen bizonyíték nem volt.

A BBC szerint Bolsonaro ügyvédei várhatóan fellebbeznek majd a pénteki döntés ellen. Azzal érveltek az ügyben, hogy Bolsonaro kijelentései nem befolyásolták a választás eredményét. Az elnökválasztást a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva nyerte meg.

Ha a döntés jogerős lesz, akkor Bolsonaro nem indulhatna a 2026-os elnökválasztáson, sem pedig a 2024-es és 2028-as helyhatósági választásokon.

Ez csak egy a több eljárás közül, amivel az egy időre floridai önkéntes száműzetésbe vonuló, de már hazatért exelnöknek szembe kell néznie.

Többek között választási beavatkozással, a szavazás legitimitásának megtámadásával és külföldről érkezett ajándékok elsikkasztásával vádolják a szélsőjobboldali politikust. Májusban házkutatást tartottak nála, mert bár Bolsonaro többször is kifejtette Covid-szkeptikus, oltásellenes véleményeit, és meg is fogadta, hogy nem oltatja be magát a koronavírus ellen, februárban kiderült: beoltottként szerepelt az egészségügyi nyilvántartásokban. A nyomozók szerint 2021 novembere és 2022 decembere között több „hamis adatot” is hozzáadtak a brazil Covid-adatbázishoz.

Bolsonaro hivatalosan soha nem ismerte el a tavaly októberi vereségét Lulával szemben. A hívei Lula beiktatása után megostromolták a brazil törvényhozás, az elnöki hivatal és az államhatalom több más fontos épületét, köztük a legfelsőbb bíróságét is.

A jelenlegi elnök szerint ennek megszervezésében Bolsonaro is részt vett. A zavargások utáni brazil helyzetről itt írtunk bővebben, Bolsonaro visszatérésének részletes hátterét pedig ebben a cikkben mutattuk be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!