Házkutatást tartottak Bolsonaro otthonában, a mobilját is lefoglalták

2023. május 3. – 19:14

Másolás

Vágólapra másolva

Házkutatást tartott a brazil rendőrség szerdán Jair Bolsonaro otthonában, írja a Reuters. A volt brazil elnök ellen azért folyik nyomozás, mert bár Bolsonaro többször is kifejtette Covid-szkeptikus, oltásellenes véleményeit, és meg is fogadta, hogy nem oltatja be magát a koronavírus ellen, februárban kiderült: beoltottként szerepelt az egészségügyi nyilvántartásokban.

A nyomozók szerint 2021 novembere és 2022 decembere között több „hamis adatot” is hozzáadtak a brazil Covid-adatbázishoz. Ennek köszönhetően olyan hamis oltási igazolásokat tudtak kiállítani, amelyekkel „ki tudták játszani a hatóságok korlátozásait Brazíliában és az Egyesült Államokban”, a hamisítás pedig a rendőrség szerint ideológiai okokra vezethető vissza.

Bolsonaro elismerte a házkutatás tényét, ahogyan azt is, hogy a mobiltelefonját is lefoglalták a rendőrök. Azonban most is hangsúlyozta: nem oltatta be magát, és nem volt szerepe semmiféle okirat-hamisításban.

„Az én részemről semmi nem volt meghamisítva. Nem oltattam be magam. Pont”

– mondta sajtótájékoztatóján a tavaly októberi elnökválasztáson megbukott Bolsonaro.

A szerdai akcióban egyébként összesen 16 házkutatási parancsot és 6 előzetes letartóztatási parancsot adott ki a brazil szövetségi rendőrség, de az érintettek nevét nem közölték. A Reuters forrásai szerint a letartóztatottak között van Bolsonaro két személyi asszisztense, Mauro Cid és Max Guilherme, akik a politikus mellett maradtak az elnöki posztról való távozása után is segítőként.

Jair Bolsonaro 2023. május 3-i sajtótájékoztatóján – Fotó: Adriano Machado / Reuters
Jair Bolsonaro 2023. május 3-i sajtótájékoztatóján – Fotó: Adriano Machado / Reuters

Bolsonaro pártja, a nevével ellentétben jobboldali Szociálliberális Párt bízik abban, hogy az exelnök neve tisztázódni fog – erről a párt elnöke írt a közösségi médiában.

A vakcina-ügy csak egy a több eljárás közül, amivel a floridai önkéntes száműzetéséből hazatért exelnöknek szembe kell néznie. Többek között választási beavatkozással, a szavazás legitimitásának megtámadásával és külföldről érkezett ajándékok elsikkasztásával vádolják a szélsőjobboldali politikust. Az ügyek komoly gondot okozhatnak az elnöki hivatal adta védelem nélkül, ráadásul ezek némelyike köztisztségtől való eltiltást is maga után vonhat.

Bolsonaro hivatalosan soha nem ismerte el a tavaly októberi vereségét a baloldali Luiz Inácio Lula da Silvával szemben, és hasonlóan észak-amerikai elvtársához, Donald Trumphoz, ő is a híveivel ostromoltatta meg a brazil törvényhozás, az elnöki hivatal és az államhatalom több más fontos épületét, köztük a legfelsőbb bíróságét is. A jelenlegi elnök szerint ennek megszervezésében Bolsonaro is részt vett. A zavargások utáni brazil helyzetről itt írtunk bővebben, Bolsonaro visszatérésének részletes hátterét pedig ebben a cikkben mutattuk be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!