Pegasus-ügy: az EP hiteles vizsgálatot és érdemi jogorvoslatot kér Magyarországtól

2023. június 15. – 14:33

Pegasus-ügy: az EP hiteles vizsgálatot és érdemi jogorvoslatot kér Magyarországtól
Szavazás az Európai Parlament 2023. június 15-i plenáris ülésén – Fotó: Fred Marvaux / Európai Parlament

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament felszólította Magyarországot, hogy biztosítsa a független bírói felhatalmazást a kémszoftverek használata előtt, hitelesen vizsgálja ki a visszaélések gyanúját, és garantáljon érdemi jogorvoslati lehetőségeket. Az EP közleménye szerint a képviselők csütörtökön nagy többséggel, 411 igen, 97 nem és 37 tartózkodás mellett fogadták el a jogilag nem kötelező állásfoglalásukat a kémszoftverekről.

A Pegasus program körüli botrány 2021 júliusában robbant ki egy nemzetközi projekt cikkei után, amiben Magyarországról a Telex partnere, a Direkt36 vett részt. Mint kiderült, az okostelefonok feltörésére alkalmas applikációt – amelyet a gyártó állítása szerint kizárólag állami szerveknek bocsátanak rendelkezésére – sok országban nem csak az eredeti céljának megfelelően (vagyis terroristák, bűnözők leleplezésére) használták fel. Ehelyett újságírókat, aktivistákat, ügyvédeket, politikusokat figyeltek vagy próbáltak megfigyelni vele. (A témában írt cikkeink és a Direkt36 anyagai ide kattintva érhetőek el.)

Az EP külön bizottságot hozott létre, amely a Pegasus használatát vizsgálja. A testület több érintett tagállamba, így idén februárban Magyarországra is ellátogatott. A magyar kormány – a lengyelhez hasonlóan – nem fogadta a delegációt, brüsszeli bohózatot és Soros-dollárbaloldalt emlegetett.

A bizottság összeállított egy jelentést, de csütörtökön a képviselő-testület egésze is elfogadott egy állásfoglalást. Eszerint csak ott lenne szabad ilyen kémszoftvereket használni, ahol alaposan kivizsgálták a visszaélések esetleges gyanúját, a nemzeti szabályok összhangban vannak az EU-tól független Velencei Bizottság ajánlásaival és a szintén nem uniós, Strasbourgban ülésező emberi jogi bíróság esetjogával, valamint betartatják az exportkorlátozási szabályokat az ilyen szoftverekre.

Az EP uniós szintű szabályokat szeretne arra, hogyan használhassák a kémprogramokat a bűnüldözésben. A magyar kormány arra hivatkozott, hogy a nemzetbiztonság kizárólagos nemzeti hatáskör, de a képviselők közös jogi meghatározást szeretnének arra, hogy ez mikor lehessen hivatkozási alap a megfigyelésekre. Csak kivételesen, előre meghatározott céllal és korlátozott ideig engednék az ilyen szoftverek bevetését, bizonyos adatokat (például a politikusok vagy a média esetében) pedig kizárnának a megfigyelésből, hacsak nincs bizonyíték bűnözői tevékenységre.

Az állásfoglalás külön ajánlásokat tesz az érintett országoknak. A képviselők arra szólították fel Magyarországot, hogy

  • feleljen meg az európai emberi jogi bíróság ítéleteinek;
  • állítsa vissza a bírói felügyeletet;
  • biztosítsa a független bírói felhatalmazást a kémszoftver bevetése előtt;
  • hitelesen vizsgálja ki a visszaélések gyanúját;
  • garantáljon elérhető, érdemi jogorvoslatot az állampolgároknak.

A javaslat szerdai vitájáról, amelyet a fideszes képviselők kihagytak, itt olvashatják az összefoglalónkat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!