Zelenszkij hazaérkezett Kijevbe

2023. május 16. – 15:33

Másolás

Vágólapra másolva

Többnapos európai körútja után kedden visszatért az ukrán fővárosba Volodimir Zelenszkij.

Az ukrán elnök szombaton a Vatikánban találkozott Ferenc pápával, majd az olasz miniszterelnökkel tárgyalt Rómában. Ezután Németországba utazott, ahol a német köztársasági elnökkel és Olaf Scholz német kancellárral is találkozott. Vasárnap este még tárgyalt Párizsban Emmanuel Macron elnökkel, majd hétfő délelőtt az Egyesült Királyságban találkozott Rishi Sunak brit miniszterelnökkel.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint a hazaérkezése után összehívta a haditanácsot.

„Meghallgattam a stratégiai-műveleti csoportok vezetőinek beszámolóját a harci cselekmények állásáról a területükhöz tartozó frontvonalon. Áttekintettük az általános műveleti helyzetet és a hírszerzési adatokat” – írta az államfő a Telegramon.

Az értekezleten módosították a fegyver- és lőszerellátás menetrendjét, a harci egységek és tartalékos erők közötti elosztását is. Ezenkívül Zelenszkij tájékoztatása szerint meghallgatták az újonnan létrehozott dandárok harckészültségi ellenőrzésének eredményeit.

Az ukrán légierő parancsnoksága közölte, hogy számításai szerint több mint 120 millió dollárba került Oroszországnak az Ukrajna ellen keddre virradóan végrehajtott nagyszabású légicsapás. Szerhij Najev, a Donyec-medencei fronton harcoló ukrán Egyesített Erők parancsnoka hozzátette, hogy május eleje óta ez volt a nyolcadik légitámadás, amelyet az orosz erők Kijev ellen intéztek.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!