Zelenszkij hétfőn az Egyesült Királyságban tárgyal Rishi Sunak brit miniszterelnökkel

2023. május 15. – 09:31

Másolás

Vágólapra másolva

Olaszország, Németország és Franciaország után Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Egyesült Királyságba látogat hétfőn.

„Ma – London. Az Egyesült Királyság vezető szerepet tölt be a földi és légi kapacitásaink bővítésében. Ez az együttműködés ma folytatódik. Találkozom Rishi barátommal, személyesen és delegációkban fogunk érdemi tárgyalásokat folytatni” – írta Zelenszkij a Twitteren hétfő reggel.

A brit kormány hétfő reggel, az ukrán elnök látogatása előtt jelentette be, hogy több száz új, több mint 200 kilométeres hatótávolságú támadó drónt küld Ukrajnának.

„Ezek mindegyike az elkövetkező hónapokban kerül leszállításra, miközben Ukrajna felkészül a folyamatban lévő orosz invázióval szembeni ellenállásának fokozására” – áll a kormány közleményében.

A brit kormány közölte azt is, hogy Zelenszkij és Sunak nem a miniszterelnök londoni rezidenciáján, a Downing Streeten találkozik, hanem a brit miniszterelnök vidéki házában, Chequersben.

„Ez egy döntő pillanat Ukrajna ellenállásában egy szörnyű háborúval szemben. Szükségük van a nemzetközi közösség tartós támogatására, hogy megvédjék magukat a könyörtelen és válogatás nélküli támadások sorozata ellen, amelyek már több mint egy éve a mindennapi valóságukat jelentik” – írta Sunak hétfő reggeli közleményében.

„Nem hagyhatjuk őket cserben. Putyin agressziós háborújának frontvonalai talán Ukrajnában vannak, de a törésvonalak az egész világon húzódnak. Mindannyiunk érdeke, hogy Ukrajna sikeres legyen, és Putyin barbársága ne nyerje el a jutalmát. Ezért az Egyesült Királyság továbbra is támogatja Ukrajnát – a tankoktól a kiképzésig, a lőszertől a páncélozott járművekig” – hangsúlyozta a brit kormányfő.

Az ukrán elnök vasárnap Németországban találkozott a német köztársasági elnökkel és Olaf Scholz német kancellárral, majd Párizsba repült, ahol Emmanuel Macron francia elnökkel tartott megbeszélést.

(Reuters, Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!