Zelenszkij Rómában: Önök látni fogják, Oroszország érezni fogja az ukrán ellentámadást

2023. május 14. – 09:02

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton Rómában tartott sajtótájékoztatót. Az újságíróknak azt mondta, hamarosan megteszik az első lépéseket a régóta várt ukrán ellentámadásban.

Zelenszkij szombaton a Vatikánban találkozott Ferenc pápával, majd az olasz elnökkel és Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel is találkozott Rómában.

A megbeszélés után az újságíróknak azt mondta „nagyon komolyan készülnek” az ellentámadásra, és hamarosan „komoly lépéseket” fognak tenni.

„Nem mondhatom meg, hogy pontosan mikor… De biztosan látni fogják, Oroszország pedig biztosan érezni fogja” – mondta.

„Hiszünk a győzelemben, és hisszük, hogy az első fontos lépések hamarosan megtörténnek” – fogalmazott.

Bár a tervezett ellentámadás még nem indult meg, az ukrán csapatok a héten arattak már fontos győzelmeket a fronton, és Bahmut közelében is sikeresen visszaszorították az orosz erőket.

Volodimir Zelenszkij és Giorgia Meloni Rómában 2023. május 13-án – Fotó: Alberto Pizzoli / AFP
Volodimir Zelenszkij és Giorgia Meloni Rómában 2023. május 13-án – Fotó: Alberto Pizzoli / AFP

A sajtótájékoztatón Giorgia Meloni is felszólalt. Az olasz miniszterelnök a Zelenszkijjel folytatott megbeszélést hosszúnak és gyümölcsözőnek nevezte. Meloni a sajtótájékoztatón „megingathatatlan támogatást” ígért Ukrajnának, és hozzátette, hogy Róma támogatni fogja Kijev bármely jövőbeli NATO-csatlakozási kérelmét.

„Készek vagyunk támogatni Ukrajna és a NATO partnerségének további erősítését, ezt Vilniusban, a júliusi csúcstalálkozón fogjuk megvitatni, ahol valószínűleg ez lesz a központi téma” – mondta Meloni.

(CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!