Moszkva elismerte, hogy ukrán ellentámadásokat vertek vissza, Bahmut közelében pedig visszaszorultak

2023. május 12. – 15:27

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök este még tagadta, pénteken viszont egy újabb közleményben elismerte az orosz védelmi minisztérium, hogy az ukrán csapatok a frontvonal több pontján ellentámadást indítottak.

A minisztérium közölte, hogy az orosz csapatok visszaverték az állásaik elleni ukrán támadási kísérleteket – és jelezte, hogy csapatai egy területen taktikai okokból visszavonultak.

A minisztérium közleményében azt írta, Ukrajna csütörtökön több mint ezer katonát és 40 harckocsit vetett be 26 támadási kísérlet során a több mint 95 kilométeres frontvonalon. A támadások az orosz ellenőrzés alatt álló Szoledar környékén történtek.

„Az ukrán hadsereg egységeinek minden támadását visszaverték, az orosz erők védelmi vonalain nem sikerült áttörniük” – hangsúlyozta a közlemény.

Egy Bahmuttól északnyugatra fekvő víztározó közelében viszont visszavonultak az orosz csapatok. A minisztérium szerint „kedvezőbb pozíciót” vettek fel.

Az ukrán védelmi miniszterhelyettes pénteken közölte, hogy az ukrán csapatok két kilométerrel szorították vissza az orosz csapatokat Bahmut körül.

„Az ellenségnek nem sikerült megvalósítania terveit, súlyos emberveszteségeket szenvedett, és a mi védőink két kilométert haladtak előre Bahmut irányába” – közölte Hanna Maliar a Telegramon.

Csütörtökön a Wagner-csoport vezetője és több orosz katonai blogger is arról írt, hogy az ukránok előrenyomultak Bahmut közelében, az orosz védelmi minisztérium viszont tagadta ezt.

(Sky News, CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!