Macron: Oroszország geopolitikailag már elvesztette a háborút és kezd Kína vazallusává válni

2023. május 14. – 20:47

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország „geopolitikailag már elvesztette” az ukrajnai háborút, és Kína vazallusállamává alakul át – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök az Opinion című lapnak adott, vasárnap megjelent interjújában.

„De facto egyfajta alárendeltségi viszonyba került Kínával szemben, és elvesztette a Balti-tengerhez való hozzáférését, ami kritikus volt, mert ez késztette Svédország és Finnország döntését a NATO-hoz való csatlakozásra. Ez két évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt. Tehát ez már geopolitikai vereség”

– mondta Macron.

„Legyünk világosak, Oroszország nem nyerheti meg ezt a háborút katonailag. Tehát rajtunk múlik, hogyan segíthetjük az ukránokat az ellentámadásban, és hogyan készíthetjük elő a biztonsági garanciákat az elkerülhetetlen tárgyalásokon” – mondta.

Macron hozzátette: hosszú távon az európai biztonsági szerkezetnek teljes mértékben biztosítania kell a jövő Ukrajnáját. De azt úgy kell megvalósítani, hogy ne legyen konfrontálódás Oroszországgal, és fenntartható egyensúlyok jöjjenek létre.

Az ukrán elnök hétvégi európai körútja utolsó állomásaként Róma, Berlin és Aachen után az esti órákban érkezik Párizsba, ahol a francia elnöki hivatal tájékoztatása szerint „Ukrajna sürgős katonai és humanitárius szükségleteit” fogja megvitatni a francia elnökkel.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!