Zelenszkij: Se időnk, se katonánk, se fegyverünk nincs arra, hogy Oroszországot támadjuk

2023. május 14. – 15:28

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna készen áll a békére – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár vasárnap Berlinben Volodomir Zelenszkij ukrán államfővel folytatott megbeszélése után.

Volodimir Zelenszkij első alkalommal látogatott Németországba az orosz támadás tavaly februári kezdete óta, ahol találkozott a német államfővel, és Olaf Scholz kormányfővel is. Scholz az ukrán elnökkel való közös sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy bár Ukrajna kész a békére, joggal követel támogatást és biztosítékot, hogy a békekötés ne a háború befagyasztásával vagy egy orosz békediktátummal legyen egyenlő. Ezért Oroszországnak ki kell vonnia csapatait a megtámadott országból – tette hozzá Olaf Scholz.

A kancellár emellett arról beszélt, hogy az Egyesült Államok után Németország adta a legtöbb támogatást az ukránoknak. A humanitárius és katonai segítség értéke elérte a 17 milliárd eurót, és a napokban elfogadtak egy minden korábbinál nagyobb, 2,7 milliárd eurós katonai támogatási csomagot. Emellett segítenek az ukrán katonák kiképzésében is.

Volodimir Zelenszkij kijelentette: mindenki azt szeretné, hogy a lehető leghamarabb véget érjen a háború Ukrajnában, és eljöjjön a béke. Hozzátette: nem támadják Oroszországot, hanem Ukrajna legitim, világszerte elismert határai között védekeznek az orosz agresszióval szemben. Oroszország elleni támadásokra se időnk, se elég katonánk és fegyverünk nincs – mondta az ukrán elnök.

A védelem fokozására Zelenszkij a légierő fejlesztését tűzte ki célul, igyekszik megszervezni egy „vadászgép-koalíciót”, és szeretné elérni, hogy Németország is csatlakozzon. Az ukrán elnök emellett köszöntetet mondott az egész német népnek az Ukrajnának nyújtott támogatásért és az ukrán menekültek befogadásáért.

Az ukrán elnök berlini programjai után a német kancellár társaságában a Berlintől több mint 500 kilométerre fekvő Aachenbe utazott a Nemzetközi Károly-díj átadó ünnepségére.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!