Török választási bizottság: Erdoğan a szavazatok 49,4%-át szerezte meg

2023. május 15. – 10:14

Másolás

Vágólapra másolva

Miután a szavazóurnák valamivel több mint 99 százalékát felbontották, a törökországi választási bizottság vezetője közölte, hogy Recep Tayyip Erdoğan jelenlegi török elnök a szavazatok 49,4 százalékát kapta az elnökválasztás vasárnapi első fordulójában, írja a Guardian. Ahmet Yener bejelentése szerint Erdoğan riválisa, a hat párt által támogatott ellenzéki Kemal Kılıçdaroğlu a szavazatok 44,96%-át, a harmadik helyen álló, ultranacionalista Sinan Oğan pedig a szavazatok 5,2%-át szerezte meg.

Ha egyik jelölt sem kapta meg a szavazatok több mint 50 százalékát, akkor a két élen végzett jelölt között második fordulót is rendeznek, várhatóan május 28-án.

A Reuters szerint a török líra kéthavi mélypontra került a bejelentés után, a török államkötvények dollárban jegyzett értéke zuhant, és az ország adósságának biztosítási költségei meredeken emelkedtek, ami azt jelzi, hogy a befektetőknek csalódás a hivatalban lévő elnök eredménye. Több közgazdász Erdogant hibáztatja azért, hogy az ország gazdasági válságba sodródott, az infláció tavaly elérte a 85%-ot, a líra pedig öt év alatt 80%-ot veszített értékéből a dollárral szemben.

Erdoğan vasárnap éjjeli beszédében még látott esélyt az első fordulós győzelmére, Kılıçdaroğlu szerint a második fordulóban ő fog nyerni. A vasárnapi választás és a szavazatszámlálás alakulását itt tudják visszaolvasni.

A Telex munkatársai az elmúlt napokban Ankarából és Isztambulból is jelentkeztek helyszíni cikkekkel, képriportokkal, videókkal, és vasárnap is a helyszínen követték az eseményeket.

Előzetesen mindkét oldal aktív támogatói biztosak voltak a győzelmükben. Hogy miként vallottak Erdoğanról támogatói, azt ebből az ankarai kormánypárti tüntetésről készült videóból tudhatja meg, itt pedig megismerheti, miért várták a győzelmet a főváros ellenzéki szavazói. Képriportunkban azt is bemutattuk, ahogy Erdoğan mecsetet avatott, az ellenzék pedig a győzelemre számítva kampányolt Isztambulban, itt pedig a szavazás napján készült képes cikkünket nézhetik meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!