Erdoğan éjjeli beszédében látott esélyt az első fordulós győzelmére, Kılıçdaroğlu szerint a második fordulóban ő fog nyerni

2023. május 15. – 03:00

Erdoğan éjjeli beszédében látott esélyt az első fordulós győzelmére, Kılıçdaroğlu szerint a második fordulóban ő fog nyerni
Recep Tayyip Erdoğan Ankarában – Fotó: Turkish Presidency / Murat Cetin / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A szavazatokat még számolták a vasárnap tartott török elnök- és parlamenti választásokon, amikor helyi idő szerint éjjel kettő után Recep Tayyip Erdoğan Ankarában beszédet tartott az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) székháza előtt összegyűlt híveinek. A Guardian szerint a török elnök olyan energikus volt, mint a kampány alatt eddig alig, miközben azt mondta az erkély alatt összegyűlt támogatóinak, hisz abban, hogy már az első fordulóban 50 százalék fölött végez.

Erdoğan legfőbb kihívója, a hat párt által támogatott Kemal Kılıçdaroğlu utána tartott beszédében visszavágott Erdoğannak: „Minden hazugsága és támadása ellenére Erdoğan nem kapta meg a kívánt eredményt. A választást nem az erkélyen nyerik meg”, utalt Erdoğan beszédének helyszínére. Hozzátette, hogy a második fordulóban biztosan megnyerik a választást.

A török legfelsőbb választási bizottság elnöke éjjel jelentette be, hogy a szavazatok 91,93 százalékát számolták össze, ez alapján Erdoğan 49,49 százalékkal vezet, mögötte legfőbb kihívója, a hat párt által támogatott Kemal Kılıçdaroğlu 44,79 százalékon áll. Ez azt jelentette, hogy még több millió szavazat összeszámolása hátra van.

Nem hivatalos részeredményeket közölt korábban az Anadolu állami hírügynökség és az Anka hírügynökség is, amelyek Erdoğan vezetését mutatták, míg az ellenzék az Anadolut a korai adatok eltorzításával vádolta, szerintük a párhuzamos szavazatszámlálásuk alapján szűken Kılıçdaroğlu vezetett. A választási eredmények alakulásáról itt írtunk bővebben.

Erdoğan támogatói Isztambulban – Fotó: Bődey János / Telex
Erdoğan támogatói Isztambulban – Fotó: Bődey János / Telex

„Valaki a konyhában van, mi az erkélyen vagyunk” – kezdte beszédét Erdoğan, utalva riválisa, Kılıçdaroğlu konyhájában forgatott kampányvideóira, amelyek azzal a céllal készültek, hogy az ellenzéki politikust emberközelinek mutassák be.

Majd azzal folytatta, hogy bár az eredmények még nem véglegesek, szerinte messze az élen állnak. Szerinte mind a belföldi, mind a külföldön leadott szavazási eredményeknek időbe telik, amíg beérkeznek, így még mindig várni kell arra, hogy a nemzet akarata kiderüljön. Amíg pedig nincsenek végleges eredmények, úgy döntött, elmondja hagyományos beszédét az ankarai erkélyéről, ahonnan eddig a választási győzelmeit jelentette be. A BBC szerint ez utalás lehet arra, hogy az első fordulót nem fogja megnyerni, de hisz egy esetleges második fordulós győzelemben.

Ezután az ellenzéki politikusokat ostorozta, amiért azok megtámadták az állami hírügynökség nem hivatalos szavazatszámlálását. „Természetesen nem vagyunk olyanok, mint azok, akik talán utoljára próbálják megtéveszteni a nemzetet azzal, hogy olyan képet festenek, ahol messze lemaradtak, de azt mondják, hogy ők voltak elől.

Mi mindig is őszinték voltunk a nemzetünkkel szemben, tudjuk, hogy ma messze vezetünk a választásokon, azonban várjuk, hogy a pontos eredmények is megérkezzenek”

– tette hozzá.

Kemal Kılıçdaroğlu és az őt támogató pártok vezetői – Fotó: Evrim Aydin / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP
Kemal Kılıçdaroğlu és az őt támogató pártok vezetői – Fotó: Evrim Aydin / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP

Kılıçdaroğlu beszédében azt mondta, elfogadja, hogy ha lesz második forduló. Az ellenzéki politikus ezt a nép döntésének nevezte, és azt mondta, hogy meg fogja nyerni a második fordulót. Szerinte a társadalomban 50 százaléknál nagyobb az igény a változásra.

Erdoğan szerinte nem érte el azt az eredményt, amit szeretett volna, és arra is utalt, hogy az AKP gyengült a parlamenti választáson (noha a kormánypárt választási szövetsége a nem hivatalos adatok alapján megszerezheti a többséget).

Kılıçdaroğlu korábban arra kérte az ellenzéki tisztviselőket, hogy továbbra is figyeljék az urnákat országszerte. Emellett felszólította a legfelsőbb választási tanácsot, hogy tegye közzé a nagyvárosok eredményeit: „Ma éjjel nem fogunk aludni. Figyelmeztetem a legfelsőbb választási tanácsot, hogy a városokból származó adatokat kell közölniük.”

Kılıçdaroğlu éjfél előtt kevéssel rövid sajtótájékoztatót is tartott, melyben azzal vádolta meg riválisát, hogy az „blokkolja Törökország akaratát”, írja az al-Dzsazíra. Szerinte az Erdoğan-tábor folyamatosan kifogásolta egyes szavazóurnák eredményeit, hogy lassítsa a rendszert. „Vannak olyan szavazóurnák, amelyek eredményeit hatszor, 11-szer támadták meg” – mondta. Ankarában 300, Isztambulban 783 szavazóurna érintett. Majd hozzátette, a kifogások nem fogják megállítani a szavazatok megszámlálását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!