Trump a gyerekei életére esküdözve próbálja lerázni magáról, hogy bíróság mondta ki, szexuális zaklató

2023. május 11. – 22:39

Trump a gyerekei életére esküdözve próbálja lerázni magáról, hogy bíróság mondta ki, szexuális zaklató
Donald Trump egy másik korábbi ügyében tartott tárgyalásról távozik 2023 áprilisában – Fotó: Ed Jones / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„Az első gazdag fiúm lehúzta a bugyimat. Az utolsó gazdag fiúm lehúzta a harisnyámat. Az első gazdag fiúm – akinek az arcát elég sokáig stíröltem – gyönyörű volt, sötétszürke szemekkel és hosszú, aranybarna hajjal a homlokán. Nem tudom, mi lett belőle. Az utolsó gazdag fiúm szőke volt. Aztán az Egyesült Államok elnöke lett belőle”

– így kezdődik E. Jean Carroll 2019-es cikke, amiben elsőként írt nyilvánosan arról, hogy Donald Trump a kilencvenes években megerőszakolta egy New York-i áruház próbafülkéjében.

Az akkor még csak ingatlanmágnásként ismert Trump állítólag azt mondta a nőnek, hogy ajándékot keres egy lánynak, a vásárlás közben pedig megkérte Carollt, hogy próbáljon fel egy csipkés bodyt. Amikor hátramentek a próbafülkékhez, Trump az újságírónőt a falhoz szorította, ruhája alá nyúlt és lehúzta a harisnyáját. Végül a nőnek sikerült kitörnie a szorításából, és kimenekült.

E. Jean Carroll 23 évvel az eset után, 2019-ben feljelentést is tett az ügyben, ami miatt a polgári perben kedden elítélte Trumpot a manhattani esküdtszék.

A volt amerikai elnököt bűnösnek mondták ki szexuális zaklatás vádjában,

és rágalmazás miatt is ellene ítéltek, de a döntés egyúttal azt is jelenti, hogy az esküdtek szerint nem kellően megalapozottak Carroll azon kijelentései, melyek szerint Trump megerőszakolta őt.

„Ma a világ végre megtudta az igazságot. Ez nemcsak az én győzelmem, hanem minden nőé, aki attól szenvedett, hogy nem hittek neki” – nyilatkozta Carroll az ítélet után. Trump azonban az eljárás kezdete óta tagadta a vádakat, és az esküdtszék döntése ellenére egy szerda esti tévéműsorban is azt állította, „a gyerekei életére” megesküszik, hogy nem ismerte az újságírónőt.

A volt amerikai elnök szerint az ügy nem lesz hatással a 2024-es elnökválasztási kampányára, és egyelőre a republikánus jelöltségre pályázó riválisai sem álltak bele mind Trumpba az ítélet miatt. Azonban nem Carroll ügye az egyetlen, ami miatt meggyűlhet Trump baja az igazságszolgáltatással: áprilisban büntetőeljárást indítottak ellene 34 vádpontban, ami a keddi, polgári peres ítéletnél is súlyosabb következményekkel járhat.

Ezután már soha többé nem feküdtem le senkivel

A kilencvenes években E. Jean Carroll az Elle magazin újságírója volt, saját rovattal, sőt, még tévéműsora is volt egy kábeltévén, amivel országos ismertségre tett szert. Az akkor még csak ingatlanbizniszekben utazó Trump is felismerte, amikor az újságírónő éppen a Bergdorf Goodman New York-i luxusáruház ajtaján lépett ki. „Meglepett, mennyire jóképű volt” – írta az 1996-ban történt eseményeket visszaidézve Carroll – „Nagydumás volt, és amint összefutottunk, úgy kezdett el beszélni magáról, mintha ő lenne a Babilon kifosztására készülő Nagy Sándor.”

Trump azt kérte, menjenek együtt keresni egy ajándékot „egy lánynak”. Az később sem derült ki, kit akart Trump megajándékozni – ha egyáltalán akart volna valakit, nem pedig csak egy csel része volt az ajándékkeresés, ami miatt körbejárták az áruház több osztályát. Egy ponton viszont eljutottak a fehérneműkig, ahol megláttak egy lilásszürke, áttetsző csipkés bodyt. Trump azt kérte Carrolltól, próbálja fel, mire az újságíró azzal kontrázott rá, hogy vegye fel ő maga, hiszen a méretében lenne.

„Ez elképesztő lesz, mondtam magamnak – és ahogy ezt írom, tényleg elképedek, de a saját hülyeségemtől. Ahogyan a próbafülkék felé mentünk, hangosan röhögtem magamban, és azt gondoltam: »Rá fogom venni, hogy felvegye ezt az izét a nadrágjára!«”

Majd így folytatta: „Abban a pillanatban, amint bezárult a próbafülke ajtaja, rám vetette magát, a falhoz szorított, amivel elég csúnyán beverte a fejemet is, majd az ajkamhoz nyomta a száját. Annyira megdöbbentem ezen, hogy visszalöktem és felnevettem. Aztán megragadta a karjaimat, megint a falhoz lökött, és amint tudatosult bennem, mekkora nagydarab ember, a vállával a falhoz szorított, a kezét pedig a kabátom alá dugta, és lehúzta a harisnyámat.”

„Megdöbbenek most is, ahogyan ezt írom, mert ekkor még mindig nevettem. De a következő pillanatban, ahogyan rajta volt az az üzletember-öltözet, inggel, nyakkendővel, zakóval és felöltővel, kigombolta a felöltőjét, lehúzta a nadrágja cipzárját, és az ujjaival az intim részeimnél kezdett matatni, és félig – vagy talán egészen, nem vagyok benne biztos – belém tolta a péniszét.

Ebből aztán egy kolosszális küzdelem lett. Egy négycentis magassarkú volt rajtam fekete lakkbőrből, amivel megpróbáltam a lábára taposni. Az egyik szabad kezemmel próbáltam ellökni magamtól – a másikban valami miatt még mindig a retikülömet fogtam –, és végül elég magasra emeltem a térdemet ahhoz, hogy el- és kilökjem magamtól, majd megfordultam, kinyitottam az ajtót, és kirohantam a fülkéből.”

Carroll szerint a jelenet nem tartott tovább három percnél. „Nem hiszem, hogy ejakulált volna. Nem emlékszem, hogy lett volna akkor bárki, akárcsak egy eladó is a fehérnemű osztályon. Nem emlékszem, hogy a lifthez szaladtam-e, vagy lassan haladtam lefelé a mozgólépcsőn. Amint a földszintre értem, átrohantam az üzleten és kirohantam az ajtón, és kint találtam magam az Ötödik Sugárúton.”

Carroll a könyvében Trumpon kívül 20 „förtelmes férfit” sorolt fel – a későbbi amerikai elnök volt közülük az utolsó. A Donna Karan kabátruha, amit akkor viselt, 23 éven keresztül állt ezután a szekrényajtaján, hordatlanul és mosatlanul. „Nem tudom megmondani, hogy a koromnak köszönhető-e, hogy senkivel nem találkoztam az elmúlt évtizedekben, aki eléggé lenyűgözött volna, vagy ennek az ingatlanmágnásos foltnak. De ezután már soha többé nem feküdtem le senkivel.”

E. Jean Carroll érkezik a Donald Trump elleni polgári perének első tárgyalási napjára a manhattani szövetségi bíróságra 2023. április 25-én – Fotó: Michael M. Santiago / Getty Images
E. Jean Carroll érkezik a Donald Trump elleni polgári perének első tárgyalási napjára a manhattani szövetségi bíróságra 2023. április 25-én – Fotó: Michael M. Santiago / Getty Images

Kétszáz ügyvédje van, el fog temetni

Carroll azt írja, két közeli barátjának is elmondta akkor, hogy mi történt. Egyikük, akit „a világ legviccesebb nőjének” is nevezett, egyáltalán nem találta viccesnek a történetet. „Megerőszakolt. Menj a rendőrségre! Megyek veled. Megyünk együtt” – idézte vissza Carroll a szintén újságíróként dolgozó barátnője szavait. Másnap egy másik barátnőjének is elmondta az esetet, aki ekkor a kezébe fogta Carroll kezeit és azt mondta: „Ne mondd el senkinek. Felejtsd el! Kétszáz ügyvédje van. El fog temetni.”

Végül Carroll az utóbbira hallgatott. 2017-ben viszont a Me Too-hullám megérkezése arra inspirálta, hogy könyvet írjon saját élete „förtelmes férfijairól”, aminek első részleteit a The Cutban publikálta 2019-ben. Állítása szerint azért nem állt elő évtizedekig a történetével, mert eddig nem volt elég bátor, és attól félt, hogy majd meghurcolják.

„Sosem hangzott igazán fényesen az, hogy halálos fenyegetéseket kapjak, elüldözzenek az otthonomból, elbocsássanak a munkahelyemről, a mocsokba rángassanak, és így csatlakozzak ahhoz a 15 nőhöz, akik hitelt érdemlően előadták történetüket arról, hogyan fogdosta, zaklatta, ócsárolta, marcangolta, molesztálta és bántalmazta őket, csak azért, hogy ez a férfi kiforgassa a szavaikat, tagadja a vádakat, fenyegetőzzön és visszavágjon velük szemben. És még gyáva is vagyok.”

Az újságíró azonban végül beleállt a történetbe, hozzátéve: „Fennáll annak a veszélye, hogy ezzel a leleplezéssel csak még népszerűbbé teszem őt.”

„A rajongói nem tudnak betelni azzal, hogy folyamatosan azt hallják róla, milyen gazdag, milyen buja és milyen erős ahhoz, hogy beperelje őt mindenféle fröcsögő pornósztár vagy playmate a Playboyból, aki »előáll a történetével«, majd lefizesse őket – így el sem tudom képzelni, hogy ezek a szerencsétlenek micsoda extázisban törhetnek ki, amikor megtudják, hogy a kedvenc Sétáló Falloszuknak megvolt egy idős hölgy is a világ legrangosabb áruházában” – írta Carroll.

Trump azt mondta, nincs mit mondania erről

Az ügy kirobbanásakor Donald Trump tagadta a vádakat, és azt állította, soha nem találkozott a nővel, „nem az esete”, és szerinte csak kitalálta a történetet, hogy többet tudjon eladni a könyveiből. Carroll ezen nyilatkozatok miatt is beperelte őt 2019-ben rágalmazás vádjával, a keresetet pedig 2022-ben kiegészítették, miután életbe lépett egy új törvény New Yorkban, aminek köszönhetően a szexuális bűncselekmények áldozatai több évvel a támadás után is benyújthatják a keresetüket.

Carroll azt vallotta a bíróságon, hogy a volt amerikai elnök súlyos sérüléseket, maradandó pszichológiai károkat okozott neki, és azt szerette volna elérni, hogy Trump vonja vissza a rágalmazó kijelentéseit, egy példás kártérítés mellett. Bár az újságírónő a bíróság előtt elismerte, hogy demokrata szavazó, és szörnyű elnöknek tartotta Trumpot, de kijelentette, hogy ez részéről nem politikai, hanem személyes ügy.

„Azért vagyok itt, mert Donald Trump megerőszakolt, és amikor ezt megírtam, azt mondta, hogy nem történt meg. Hazudott, tönkretette a hírnevemet, és most azért vagyok itt, hogy megpróbáljam visszaszerezni az életemet”

mondta idén áprilisban a New York-i bíróságon tett vallomásában. Állítása szerint azt gondolta, Trump tényleg csak viccből megy vele és a csipkés bodyval a próbafülkébe. „Az a nyitott ajtó évekig gyötört, mert csak úgy besétáltam rajta. Ez most furcsán fog hangzani, de szinte túlságosan megijedtem ahhoz, hogy elgondolkodjak azon, félek-e vagy sem. Abban a pillanatban az volt az egész életem értelme, hogy kijussak abból a szobából.”

Trump nem tett tanúvallomást az ügyben, ügyvédje szerint azért, „mert egyszerűen nem akart részt venni” benne. Carroll ügyvédi csapatából ezt úgy kommentálták, hogy Trump azért nem állt ki a bíróságra elutasítani a vádakat, „mert elkövette ezeket”. Az exelnök védői azzal kontráztak, hogy a vádak egyszerűen „elképesztőek, furcsák, felfoghatatlanok és lehetetlenek”.

A hétfői utolsó tárgyaláson a Trump-csapat vezető ügyvédje, Joseph Tacopina még megpróbálta meggyőzni utolsó, kétórás védőbeszédében az esküdtszéket az igazáról: „Donald Trumpnak nincs mit mondania erről a történetről, azon túl, hogy az egész egy hazugság.”

Egy tiltakozó a Trump ellen zaklatási vádakkal élő nők arcképével ellátott táblával az ügy egyik tárgyalási napja előtt – Fotó: Michael M. Santiago / Getty Images
Egy tiltakozó a Trump ellen zaklatási vádakkal élő nők arcképével ellátott táblával az ügy egyik tárgyalási napja előtt – Fotó: Michael M. Santiago / Getty Images

Carroll szerint ez nem csak az ő győzelme

Még a 2016-os elnökválasztási kampány idején merültek fel komolyabban Donald Trump nőügyei – ekkor került nyilvánosságra az a 2005-ös hangfelvétel, amin a később megválasztott elnök arról beszélt, „ragadd meg [a nőket] a pinájuknál, és bármit megtehetsz”, hiszen „ha egy sztár vagy, akkor megengedik”.

E. Jean Carroll jogi csapata többek között ezt a felvételt is felhasználta a vádjuk bizonyítására, ami végül sikeresnek bizonyult. A hat férfiből és három nőből álló manhattani esküdtszék megalapozottnak találta az Egyesült Államok előző elnökével szemben felhozott szexuális zaklatási és rágalmazási vádakat, így Donald Trump összesen közel ötmillió dollár (kb. 1,7 milliárd forint) kártérítést fizethet:

  • 2 millió dollárt kell fizetnie kártérítésként Trumpnak a Carroll elleni szexuális zaklatás és az újságírónő fizikai sérülései miatt;
  • további 20 ezer dollárt azért, mert Trump „szándékosan vagy szándék nélkül” figyelmen kívül hagyta Carroll jogait.
  • Ezenkívül Trumpot a rágalmazás vádjában is bűnösnek találták, ezért 1 millió dollárt kell fizetnie kártérítésként, és további 1,7 millió dollárt Carroll hírnevének helyrehozására.
  • Végül az esküdtszék azt is megállapította, hogy Trump „rosszindulatúan, gyűlöletből, szándékosan vagy szándék nélkül sértette meg mások jogait”, és ezért 280 ezer dollárt kell fizetnie.

Az esküdtszék tehát részben helyt adott E. Jean Carroll azon állításainak, hogy szexuális zaklatás történt, a szexuális erőszak vádjához azonban nem volt elegendő bizonyíték.

Carroll azonban így is mosolyogva távozott a manhattani szövetségi bíróságról, kézenfogva ügyvédjével. Az ítélet utáni közleményében arról írt: „Azért indítottam ezt a pert Donald Trump ellen, hogy tisztázzam a nevemet, és visszakapjam az életemet. Ma a világ végre megtudta az igazságot. Ez nemcsak az én győzelmem, hanem minden nőé, aki attól szenvedett, hogy nem hittek neki.”

Donald Trump viszont dühös posztokban reagált az ítéletre Truth elnevezésű közösségi oldalán.

„Fogalmam sincs, ki ez a nő. Szégyen ez az ítélet – minden idők legnagyobb boszorkányüldözésének folytatása!”

írta a volt amerikai elnök. – „De mi mást várhatnánk egy Trump-gyűlölő, Clinton-kinevezett bírótól, aki mindent megtett azért, hogy az eredmény a lehető legnegatívabb legyen, nem is beszélve az esküdtekről, akiket egy olyan Trump-ellenes helyről hoztak össze, ami a legrosszabb hely számomra az Egyesült Államokban egy tisztességes tárgyaláshoz.” Trump választási kampánycsapata jelezte, hogy a volt elnök fellebbezni fog az ügyben.

Joe Tacopina, Donald Trump ügyvédje érkezik a volt elnök elleni polgári per harmadik tárgyalási napjára a manhattani szövetségi bíróságra 2023. április 27-én – Fotó: Michael M. Santiago / Getty Images
Joe Tacopina, Donald Trump ügyvédje érkezik a volt elnök elleni polgári per harmadik tárgyalási napjára a manhattani szövetségi bíróságra 2023. április 27-én – Fotó: Michael M. Santiago / Getty Images

Trump republikánus elnökjelölti riválisai közül csak az arkansasi Asa Hutchinson reagált az ítéletre: „25 éves tapasztalatot szereztem bírósági tárgyalások során, és tudom, mennyire vissza tud ütni, ha arrogáns megvetéssel próbálják lekicsinyelni a jogállamiságot. Komolyan kell venni az esküdtszék ítéletét, ami mutatja, milyen tarthatatlan Donald Trump viselkedése.” Rajta kívül viszont sem a hivatalosan jelöltségét meg be nem jelentő floridai kormányzó, Ron DeSantis, sem az elnökjelöltségre már bejelentkezett Nikki Haley volt ENSZ-nagykövet sem reagált az ítéletre.

Trump a gyerekei életére esküdözött

Megjegyzéseihez pedig Trump tartotta magát a CNN szerda esti town hall-rendezvényén is, ahol a moderátor mellett a választópolgárok is kikérdezhették különböző ügyekben a volt elnököt. „Mégis miféle nő lehet az, akivel összefutsz, aztán percekre rá már etyepetyéztek egy próbafülkében?” – mondta Trump – „Azt mondta ki [az esküdtszék], hogy »nem erőszakolta meg«, és mást sem csináltam vele – egyszerűen azért, mert fogalmam sincs, ki a fene lehet ez a nő.”

Ezt aztán többször is megismételte, sőt, a gyerekei életére is megesküdött, hogy nem tudja, ki E. Jean Carroll. Amikor azt kérdezték tőle, nem fél-e attól, hogy az ügy miatt elveszíti sok választó bizalmát, azzal kontrázott: „Hát, nem lehetnek olyan sokan, mert most jöttek ki a kutatási adatok, és csak tovább nőtt a népszerűségem.”

A közvélemény-kutatási adatok valóban azt mutatják, hogy javulnak Trump esélyei a Republikánus Párt elnökjelöltségéért folyó küzdelemben. A FiveThirtyEight közvélemény-kutatásokat összesítő átlaga szerint míg április elején 55 százalékon állt a volt elnököt elutasítók aránya, és 37 százalékon a támogatóié, addig április közepére ez az arány 51,6 – 44,1 volt még mindig az ellenzők javára, de már szűkebb különbséggel.

A Morning Consult felmérése szerint pedig a republikánus szavazók közül 60 százalék Trumpra szavazna az előválasztáson – mögötte jócskán lemaradva áll Ron DeSantis 19 százalékon, alatta pedig csak Trump alelnöke, Mike Pence és Vivek Ramaswamy techmilliárdos tud 5 százalékot felmutatni.

Súlyosabb perek várnak még Trumpra

A keddi ítéletet a bejelentések szerint megfellebbezik Trump jogászai, de a jogi erőforrásait most több másik ügyre is összpontosítania kell. Április elején indult el Trump ellen az a büntetőeljárás, amely során New York állam Manhattan kerületi ügyésze 34 vádpontban emelt vádat Donald Trump ellen.

Többek között azzal vádolják Trumpot, hogy üzleti dokumentumokat hamisított annak érdekében, hogy a 2016-os elnökválasztási kampányára káros információkat és törvénytelen tevékenységeket titkoljon el az amerikai választók elől. Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész szerint Trump és csapata a 2016-os kampány során úgynevezett „catch and kill” módszert alkalmazott, azaz tudatosan kutattak fel negatív információkat az ingatlanmágnásról – hogy aztán az ügyek tanúit megvásárolják, és ezzel az ügyet „eltemessék”, azaz megelőzzék a kiszivárgásukat.

Az ügyész szerint Trump „mindent megtett, hogy elrejtse a tetteit”: több tucat hamis bejegyzést írt az üzleti nyilvántartásokba, hogy elfedje a bűncselekményeket, beleértve az állami és szövetségi választási törvények megsértésére tett kísérleteket. A 34 vádpont 34 meghamisított üzleti dokumentumot takar: számlákat, csekkeket és számviteli bejegyzéseket.

A kifizetéseket Trump más piszkos ügyeihez hasonlóan Michael Cohen intézte, akinek aztán a politikus megtérítette az ehhez szükséges összegeket. Ezen a ponton sérthette meg a kampánycsapat a törvényt, a Trump-ügyvéd Cohennek utalt pénzeket ugyanis úgy könyvelték el, hogy abból ne derülhessen ki az eredeti céljuk.

Az üzleti dokumentumok meghamisítása alapvetően vétségnek számít (az amerikai jogi szaknyelvben: „misdemeanor”), amiért általában pénzbüntetés jár. Az ügyész azonban bűncselekmény elkövetésével („felony”) vádolja Trumpot, amiért már börtönbüntetés is kiszabható. Alvin Bragg ügyész szerint az exelnök azért hamisított dokumentumokat, hogy eltitkolja a törvényszegéseket. A per fő kérdése az, hogy ezt tudja-e bizonyítani is a manhattani kerületi ügyész.

Az ügyben most a vádat és a védelmet képviselő ügyvédeké a terep: a védelem augusztus 8-ig, a vád szeptember 19-ig nyújthat be indítványokat a perben, a következő személyes meghallgatás pedig december 4-én lesz. Maga a per várhatóan csak 2024 januárjában kezdődhet majd – azaz az amerikai előválasztások, és így az elnökválasztási kampány igazi kezdetével.

Trump a vádemelése utáni első interjúban arról beszélt, hogy az ellene indított eljárás szerinte egy „régi szovjet módszer”, ráadásul „nem is tudnak ellene felhozni semmit”:

„Hét éven át próbáltak lószar eljárásokkal lejáratni – végignézték a cégeim adózását, de nem találtak semmit.”

Az elnök hasonló keresetlen szavakkal utasította el eddig az ellene felhozott szexuális bűncselekmények vádjait is. A keddi ítélet azonban új helyzetet hozhat azoknak, akik a múltban elszenvedett hasonló ügyeik miatt szeretnének jogorvoslathoz jutni – és azoknak is, akik szintén szexuális visszaélésekkel vádolták Trumpot az utóbbi években.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!