Május elején Budapestre jön Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési biztosa

2023. április 28. – 15:44

Másolás

Vágólapra másolva

„Rendkívül aggódom amiatt, hogy kifutunk az időből és a magyar diákok kimaradnak az Erasmus program következő, téli szemeszteréből” – mondta csütörtökön brüsszeli tudósítóknak, köztük a Népszava és a Szabad Európa újságírójának Johannes Hahn, az Európai Bizottság (EB) költségvetési biztosa. Hahn szerint minél előbb meg kell születniük a szükséges jogszabályoknak, hogy a magyar diákok ne essenek el tovább az uniós pályázatok nyújtotta lehetőségektől.

Várhatóan erről is szó lesz május másodikán, amikor Hahn Budapestre látogat, hogy találkozzon Orbán Viktorral, Varga Mihály pénzügyminiszterrel, Varga Judit igazságügyi miniszterrel és Navracsics Tibor területfejlesztésért és uniós forrásokért felelős miniszterrel is.

Az osztrák politikus kifejtette, nem érti, hogy a magyar kormány miért nem hozza meg azokat az intézkedéseket, amelyek a zárolt uniós támogatások felszabadításához szükségesek. Szerinte

ha július elejéig nem születnek meg a finanszírozási szerződések, akkor az év második felétől veszélybe kerül az alapítványi egyetemekről jelentkező magyar diákok és oktatók részvétele az Erasmus+ programban.

Ez azt jelenti, hogy legkésőbb május első felében meg kellene születniük a szükséges jogszabályoknak, a törvényeket ugyanis az Európai Bizottságnak, majd az uniós tagállamok pénzügyminisztereinek is két hónapon belül jóvá kell hagyniuk.

A kutatás-fejlesztési Horizont Európa esetében folyamatosan lehetne pályázni, de hiába nyernének, az alapítványi egyetemek kutatói tavaly december közepe óta nem köthetnek támogatási szerződéseket.

Az uniós szakminiszterek tavaly decemberben határoztak úgy, hogy megtiltják az új uniós kötelezettségvállalásokat a közalapítványoknak és az általuk fenntartott intézményeknek, főként egyetemeknek. Így az alapítványi egyetemek nem kaphatnak új uniós forrásokat, így sem az Erasmus, sem a Horizont Európa programhoz nem férhetnek hozzá. Az Európai Bizottság javaslatára megszavazott döntés közbeszerzési, összeférhetetlenségi és átláthatósági hiányosságokra hivatkozott. Az ügyről itt írtunk bővebben.

Április közepén emailben figyelmeztették az Európai Unió kutatás-fejlesztési portálján regisztrált kapcsolattartókat, hogy pályázataikban kerüljék a vagyonkezelő alapítványok által fenntartott egyetemek uniós finanszírozását. A tiltás főleg két programnál okoz gondot a 21 modellváltó felsőoktatási intézménynek, de amíg az Erasmus+ oktatási csereprogramnál nyárig elkerülhetőek a gyakorlati problémák, a jóval nagyobb összegű, kutatás-fejlesztési Horizont Európánál már májusban több pályázatot érint.

A magyar kormány március 31-ig akarta megoldani a vitát az uniós intézményekkel, de ezt nem sikerült tartani, inkább közös megegyezéssel eltekintettek ettől. A bizottsági tájékoztató szerint akkor sincs feltétlenül minden veszve, ha elhúzódnának az egyeztetések. Elvben menet közben is kérhetik új támogatottak felvételét a projektekbe, akár úgy is, hogy egy társult partnert „léptetnek elő”, ha a magyar kormány már nyélbe ütötte az alkut.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!