21 éves, kiábrándult a kormányból és a Nemzeti Gárdának dolgozott – ő szivárogtathatta ki a titkosított NATO-dokumentumokat

Legfontosabb

2023. április 14. – 16:56

21 éves, kiábrándult a kormányból és a Nemzeti Gárdának dolgozott – ő szivárogtathatta ki a titkosított NATO-dokumentumokat
Letartóztatják Jack Teixeirát a Massachusetts állambeli North Dightonban, 2023. április 13-án – Fotó: WCVB-TV / ABC / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Kiábrándult az Egyesült Államok kormányából és a rendészeti szervekből, de nem orosz kém – egyelőre ennyit lehet tudni arról a 21 éves informatikusról, aki a feltételezések szerint a Nemzeti Gárdának dolgozva szigorúan titkos NATO-dokumentumokat szivárogtatott ki barátainak. Jack Teixeirát pénteken letartóztatták, és nem engedik ki az április 19-i meghallgatásig. A vád titkosított adatok jogtalan lehívása és továbbítása. Közben egyre többet tudni arról a Discord-szerverről is, ahol a dokumentumok kikerültek.

Csütörtökön őrizetbe vettek az Egyesült Államokban egy 21 éves férfit, akit azzal vádolnak, hogy az utóbbi évtizedek legnagyobb NATO-szivárgásának forrása lehet. Jack Douglas Teixeira állítólag korábban a Nemzeti Gárda massachusettsi légibázisának hírszerző egységénél dolgozott, és annak a Discord-szervernek volt az adminisztrátora, ahova a hatóságok vissza tudták vezetni a szivárogtatást.

A Washington Post azt állítja: beszélt a szerveren működő csoport néhány tagjával, akik azt mondták, hogy a férfi rendszeresen tájékoztatta őket titkos kormányzati műveletekről is. Az egyik csoporttag szerint Teixeira, aki a The New York Times szerint OG néven futott a szerveren, okos ember, pontosan tudta, hogy mit oszt meg, a célja pedig az lehetett, hogy „szuperkatonákat” faragjon a társaiból.

21 éves őrvezető lehet a szivárogtató

Az FBI csütörtökön tartóztatta le Teixeirát a szivárogtatásokkal kapcsolatban, pénteken pedig elrendelték, hogy az április 19-i meghallgatásáig letartóztatásban is kell maradnia. A 21 éves férfit a massachusettsi Dightonban lévő otthonából vezették el a hatóságok, a CNN forrásai szerint már legalább két napja megfigyelték. Minősített adatok jogosulatlan eltávolításával és továbbításával vádolják.

Teixeira informatikusként dolgozott a Nemzeti Gárda massachusettsi hírszerzési divíziójánál, Cape Cod nyugati felén. A Nemzeti Gárdának ez a része az amerikai légierő tartalékos szárnyához tartozik, katonáit nem alkalmazzák teljes munkaidőben a hadseregben, de szükség esetén bevethetők. A BBC szerint Teixeira őrvezető volt a gárdában, ami egy viszonylag junior pozíció.

A pénteken bemutatott bírósági dokumentumok szerint Teixeira a Nemzeti Gárdában betöltött szerepének köszönhetően 2021 óta rendelkezik a legmagasabb szintű biztonsági tanúsítvánnyal. A dokumentumban az is szerepel, hogy tavaly februárban léptették elő őrvezetővé, írja a BBC.

Patrick Lueckenhoff FBI-ügynök a benyújtott dokumentumokban azt állítja, hogy Teixeirának „életre szóló, kötelező érvényű titoktartási megállapodást kellett aláírni”, hogy megkapja a beosztást. Lueckenoff szerint a gyanúsítottnak „tudnia kellett, hogy a védett információk jogosulatlan nyilvánosságra hozatala büntetőeljárást vonhat maga után”. A dokumentum azt is kimondja, hogy Teixeira 2021 óta hozzáfért „más erősen titkosított programokhoz” is.

Eddy Souza, aki Teixeira osztálytársa volt korábban, azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy meglepődött a letartóztatáson: a férfit csendesnek ismerte, olyannak, aki nem keveredik bajba.

A The Guardian szerint a Discord együttműködik a hatóságokkal, és felfüggesztette azokat a felhasználókat, akik továbbosztották a dokumentumokat.

Eleinte senki nem vette komolyan

A koronavírus-járvány hívta életre 2020-ban azt a csak meghívásos alapon működő, Thug Shaker Central néven futó Discord-szervert, amelyen nagyjából kéttucat, a pandémia miatt valódi barátaitól elzárt, főleg fiatal férfi osztotta meg egymással a gondolatait, eleinte főként az online játékokkal, majd később világnézetükkel, mindennapjaikkal kapcsolatban. A Discordon általában adott téma köré szerveződnek a szerverek, a platform felületet ad arra, hogy beszélgessenek és képeket, zenét, dokumentumokat osszanak meg egymással. A szóban forgó szerveren a fiatalok jellemzően erősen vallásosak voltak, kedvelték a fegyvereket, a katonai felszereléseket és az autókat, sokan már-már családtagként tekintettek egymásra. A pandémia alatt a bezártságot, a magányt igyekeztek enyhíteni azzal, hogy egymással játszottak és beszélgettek.

Nem figyeltek oda különösebben a csoportban egyre inkább adminisztrátori, „vezetői” szerepet betöltő, OG néven posztoló felhasználóra, aki időről időre megosztott velük némi információt a munkájával kapcsolatban.

A férfi titkos dokumentumokról töltött fel írásokat és fotókat – eleinte csak részleteket, majd amikor nem figyeltek oda rá kellőképpen, már egész jelentéseket is.

A csoporttagokat eleinte nem érdekelték a dokumentumok: tele voltak szakzsargonnal és furcsa ábrákkal, fogalmuk sem volt a jelentőségükről. OG nagyjából hat-nyolc hónappal ezelőtt kezdett el szivárogtatni – csoporttársai szerint teljesen ártalmatlan szándékkal, nem volt célja, hogy bármi is kikerüljön a zárt szerverről.

Teixeira egyre több dokumentumot töltött fel a szerverre, és egyre nagyobb részletességgel vázolta fel a titkos katonai és állami műveleteket. Hónapokig szivárogtatott, a csoporttagoknak azt mondta, hogy a munkahelyéről szerzi be a dokumentumokat, amit nem volt hajlandó megnevezni. Csak annyit mondott, hogy napjának legalább egy részét egy szigorúan őrzött létesítményben tölti, ahol tilos mobiltelefont és más elektronikus eszközöket használni, nehogy a dolgozók felhasználják a kormányzati számítógépes hálózatokon tárolt, vagy kinyomtatott titkos információk dokumentálására.

Ezért OG kézzel készített jegyzeteket osztott meg a csoporttal, és lefordította, hogy mit jelentenek a szakzsargon különböző kifejezései. Merrick B. Garland igazságügyi miniszter a letartóztatás után árulta el, hogy a férfi a Nemzeti Gárda massachusettsi légibázisának hírszerző egységénél dolgozott.

Dátumjelölés nélküli fotó Jack Douglas Teixeiáról – Forrás: social media / Reuters
Dátumjelölés nélküli fotó Jack Douglas Teixeiáról – Forrás: social media / Reuters

A Washington Post videón is megszólaltatta a Thug Shaker Central csoport egyik állítólagos tagját, aki azt mondta: OG nem buta, pontosan tudta, hogy mit csinál, és milyen dokumentumokat szivárogtat. A nevét és arcát nem vállaló, 18 éven aluli csoporttag arról is beszélt, hogy OG egyfajta vezéregyéniség volt a szerveren, próbált iránymutatást adni nekik, és szerette volna felkészíteni őket arra, mi történik a világban. Egyfajta „szuperkatonát” akart belőlük nevelni, megfelelő tudással, fegyverekkel, információkkal felvértezve. Azt viszont határozottan elutasította, hogy a férfi az oroszoknak dolgozna: állítása szerint semmilyen ilyen jellegű külföldi kapcsolata nincs, a dokumentumokat a csoportnak szánta, és nem a nagyközönségnek.

Ez a törekvés egyébként erősen elbukott: bár hónapoknak kellett eltelniük, hogy a jelentések szélesebb körben is elterjedjenek, a csoporton kívül már tavasz elején megjelentek. Több ezer ember hozzáférhetett a dokumentumokhoz, de a hatóságoknak sikerült visszakövetni, hogyan kerültek ki a zárt Discord-szerverről a közösségi médiába. A CNN információi szerint a dokumentumok a Pentagon magas rangú vezetői, köztük Mark Milley, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke számára készített napi hírszerzési tájékoztatási csomag részét képezik.

A CNN-nek nyilatkozó források szerint a dokumentumokhoz sokan hozzáférhettek, és önmagában az sem gyanús, ha valaki letölti és kinyomtatja azokat.

Az azonban, hogy összehajtogatott papírlapokról készült fényképek szivárogtak ki, egy magas rangú tisztviselő szerint arra utalhat, hogy a szivárogtatónak nem volt felhatalmazása a dokumentumok megtekintésére.

Teixeira tehát valószínűleg nem is láthatta volna ezeket a dokumentumokat, ez lehetett az oka annak, hogy nem közvetlenül a fájlok, vagy azok kinyomtatott verziója került fel az internetre.

Az OG által közzétett, pontosabban eleinte lejegyzetelt dokumentumok egy sor kényes témát jártak körbe, amelyeket csak azok láthatnak, akik több hónapig tartó háttérellenőrzésen esnek át a hírszerzésnél. Szigorúan titkos jelentéseket szivárogtatott a magas rangú politikai vezetők hollétéről és mozgásáról, valamint a katonai erőkkel kapcsolatos taktikai frissítésekről, geopolitikai elemzésekről, külföldi kormányok választási taktikáiról és befolyásolásáról – mondta a csoporttag a Washington Postnak.

Amikor a jegyzetelés fárasztóvá vált, és rájött, hogy a jegyzetekre a csoporttagok nem is figyelnek, OG fotózni kezdte a dokumentumokat, ez pedig már sokkal gyorsabban ment, mint az átírás. Az egyelőre nem világos, hogyan tudott fényképezni is, ha ezt a biztonsági protokollok nem tették volna lehetővé. Több mint száz jelentés, térkép, összefoglaló került így fel a netre – de nem az összes, amit OG megosztott a társaival. A Washington Post 300 ilyen dokumentumot vizsgált át, olyanokat is, amelyek végül nem kerültek ki a csoportból.

„Az Egyesült Államok kormánya nem veled, hanem ellened van”

A nyilatkozó csoporttag azt mondta, lenyűgözte OG azon képessége, hogy fontos nemzetközi eseményeket előre tudott jelezni. Úgy érezte, hogy többet tud másoknál, föléjük helyezte magát, ez pedig jót tett az egójának. Az elbeszéléséből kiderült, hogy úgy gondolja: OG fiatal, edzésben van, ismeri a fegyvereket, és katonai kiképzést is kaphatott, a csoportból sokan felnéztek rá. A Washington Post újságírói megtekintettek egy videót róla, amelyen egy lőtéren gyakorol, először rasszista és antiszemita kifejezéseket kiabál a kamerába, majd tüzelni kezd a célpontokra.

A csoporttag saját bevallása szerint azon kevesek egyike volt, aki a kezdetektől értette, mi a jelentőségük ezeknek a dokumentumoknak. Nem a Thug Shaker Central szerveren találkozott először OG-vel, hanem egy másik, az Oxide nevű youtuber rajongói szerverén. Oxide fegyverekről, katonai felszerelésekről készít videókat. Gyakorlatilag ebből vált ki a Thug Shaker Central is, mert néhány tag úgy gondolta, hogy a szerver túlzsúfolt, túl sokan vannak benne, és szükségük lenne egy kisebbre. OG ennek a szervernek lett az adminisztrátora.

„Nagyon közel kerültünk egymáshoz, egy kis család lettünk” – mondta a Washington Postnak nyilatkozó fiatal. „Támaszkodtunk egymásra.”

A tag úgy gondolja, hogy a jelentéseket mindenkinek látnia kell, mert külföldi hírszerző ügynökségek információi is találhatók bennük például arról, melyik ország milyen mértékben pénzel háborúkat – ezekről pedig tudnia kell mindenkinek, akinek az adóját ezekhez felhasználják. „Az Egyesült Államok kormánya nem veled van, hanem ellened” – mondta egy videón. „Ha azt akarják, hogy ezek a dokumentumok titkosak legyenek, az azért van, mert van mit titkolniuk.”

A csoporttag szerint OG is osztotta ezeket a nézeteket: gyakran úgy beszélt az Egyesült Államokról, azon belül is a rendvédelmi szervekről, mint gonosz erőkről, amelyek megtévesztik az állampolgárokat.

OG azt mondta a társainak, hogy a kormány szörnyű dolgokat rejteget az emberek elől, azt állította, hogy tudott a 2022 májusi buffalói lövöldözés terveiről is. A támadásban tízen haltak meg. OG szerint a hatóságok azért hagyták megtörténni a tragédiát, mert így erősebben érvelhettek a pénzügyi finanszírozás megnövelése érdekében.

Rendőrök a Tops Friendly Market nevű szupermarketnél, ahol tíz embert gyilkolt meg egy fegyveres 2022. május 14-én – Fotó: John Normile / Getty Images / AFP
Rendőrök a Tops Friendly Market nevű szupermarketnél, ahol tíz embert gyilkolt meg egy fegyveres 2022. május 14-én – Fotó: John Normile / Getty Images / AFP

A szerver egyébként maga is problémás, a neve is egy rasszista kifejezésre utal, és gyakran osztottak meg benne rasszista és antiszemita véleményeket is. A Washington Postnak nyilatkozó csoporttag azonban azt mondja: szerinte ezek csak ártalmatlan viccek voltak, a szerverre nem fasisztákat toboroztak.

OG megosztott dokumentumokat többek között ukrán harctéri helyzetekről, például erősen titkosított műholdfelvételeket arról, milyen károkat okoztak orosz rakétacsapások az ukrán elektromos infrastruktúrában.

A dokumentumok között voltak olyan térképek is, amelyek azt mutatták, milyen úton érkezhetnének észak-koreai nukleáris csapások az Egyesült Államok területére. OG közzétett képeket a kínai kémballonról is, amelyeket szemmagasságból készítettek, valószínűleg egy U-2-es kémrepülőgépből. A dokumentumok olyan részleteket is elárultak, hogy az Egyesült Államok mennyire mélyen beépült az orosz katonaságba, hogy orosz zsoldosok megkörnyékezték a NATO-tag Törökországot, hogy biztosítson számukra fegyvereket a háborúban, illetve hogy Egyiptom azt tervezte, több tízezer rakétát értékesít Oroszországnak.

Ezek a képek lehettek OG veszte: míg a jegyzeteket nehéz volt visszavezetni hozzá, a képeken már néhol feltűntek olyan személyes tárgyak is, amelyek a nyomozók segítségére lehettek. A nyilatkozó csoporttag felismerte a környezetet, amelyet az OG által feltöltött videókban is látott.

A kiszivárgott dokumentumok kacskaringós útja

Azt nem tudni, hogy kitől szivároghattak ki nagyobb nyilvánosság elé is a dokumentumok. A szerveren nagyjából 25 aktív tag volt, a világ minden tájáról, a tagok fele nem is az Egyesült Államokból származott. Azok, akiket a leginkább érdekeltek ezek a dokumentumok, jellemzően Kelet-Európából, a volt szovjet blokk országaiból jelentkeztek be. A nyilatkozó tag szerint ukránok is voltak a csoportban.

Korábban OSINT-elemzők arra jutottak, hogy az összes anyag egy „MrLucca” nevű Discord-felhasználóra vezethető vissza, aki azt állította, hogy eredetileg egy másik, mára szintén törölt szerveren kapta meg őket. Ezután tette őket újra közzé egy olyan csatornán, amelyen elsősorban a népszerű Minecraft videojátékkal kapcsolatban beszélgetnek a felhasználók. A kiszivárogtatások látszólag február elején kezdődtek, de csak az elmúlt napokban kaptak jelentős figyelmet. MrLucca azóta törölte fiókját, az utolsó üzenete ez volt: „ILY (I Love You, a szeretlek rövidítése), tesók, találkozunk a másik oldalon”.

A kiszivárgott dokumentumok útját többé-kevésbé nyomon lehet követni: február végén egy, a Thug Shaker Central szerveren is aktív tinédzser egy wow_mao youtuberrel foglalkozó szerverre felrakott néhányat, legalább tízet közülük, innen kerültek át március elején egy minecraftos szerverre. Valószínűleg itt posztolhatott a fent említett MrLucca. OG március közepén abbahagyta a feltöltést, az addig nyilvánosságra hozott dokumentumok közül pedig több átmigrált 4chanre és orosz Telegram-csatornákra. Mielőtt a The New York Times először írt volna a dokumentumokról, OG az eredeti Discord-szerveren dühösen írt, ami a csoporttagok szerint nem volt rá jellemző. Azt mondta, valami történt, pedig imádkozott, hogy ne következzen be, amitől félt – de most már Isten kezében vannak a történések.

Az ukránok szerint nem az oroszok szivárogtattak

Bár az, hogy letartóztatás is történt az ügyben, és hogy úgy tűnik, részletesen tudjuk, hogyan kerültek elő a dokumentumok, arra enged feltételezni, hogy nem hamisítványokról van szó, az oroszok és az ukránok továbbra sem ismerik el őket egyértelműen validnak. Ahogy korábban is írtuk, az oroszbarát kommentátorok, akik eredetileg értékes prédának tekintettek az ukrajnai aktákra, a Yahoo szerint most kétségbe vonják azok hitelességét, miután kiderült, hogy módosították legalább egy részüket. Úgy vélik, hogy az Egyesült Államok vagy Ukrajna ezeket a dokumentumokat az oroszok megtévesztésére szolgáló pszichológiai művelet részeként tette közzé.

Mihajlo Podoljak, Zelenszkij tanácsadója egy Telegram-bejegyzésben korábban azt írta, nem valószínű, hogy Oroszország állna az eredeti titkosszolgálati adatszivárgás mögött. „Ha van egy működő csatornájuk a Pentagonnal, ahonnan hírszerzési információkhoz jutnak, akkor nem égetik fel ezt a hidat egy ilyen szivárogtatással” – írta. Hozzátette, azzal, hogy foglalkozik a szivárgással, Oroszország el akarta terelni a figyelmet az ukrán ellentámadás előkészületeiről, és „bizonyos kétségeket és kölcsönös gyanakvást akar szítani” Kijev és szövetségesei között.

Volodimir Zelenszkij elnök a szivárogtatásra reagálva új intézkedéseket rendelt el, a cél a katonai információk jogosulatlan nyilvánosságra hozatalának visszaszorítására. Az ukránoknak ezen felül valószínűleg meg kell változtatni a következő időszakra tervezett ellentámadás menetét a kiszivárgott dokumentumok miatt. Azokban ugyan konkrét haditervek nem szerepeltek, de az ukrán fegyveres erők állapotáról és a nyugati szállítmányokról rengeteg részlet kiderült.

Patrick S. Ryder tábornok, az amerikai védelmi minisztérium sajtófőnöke sajtótájékoztatón beszél az interneten kiszivárgott titkos védelmi minisztériumi dokumentumok vizsgálatáról a Pentagonban 2023. április 13-án a virginiai Arlingtonban – Fotó: Kevin Dietsch / Getty Images
Patrick S. Ryder tábornok, az amerikai védelmi minisztérium sajtófőnöke sajtótájékoztatón beszél az interneten kiszivárgott titkos védelmi minisztériumi dokumentumok vizsgálatáról a Pentagonban 2023. április 13-án a virginiai Arlingtonban – Fotó: Kevin Dietsch / Getty Images

Az Egyesült Államok azt is megváltoztatta, hogy a katonai személyzet hogyan férhet hozzá az ilyen dokumentumokhoz. A Pentagon szerint a kiszivárgott jelentések „nagyon komoly kockázatot jelentenek a nemzetbiztonságra, és alkalmasak dezinformáció terjesztésére”. Chris Meagher, a védelmi miniszter közügyekért felelős asszisztense nem kívánt viszont válaszolni arra a kérdésre, hogy a Pentagon szerint a dokumentumok valódiak-e. Annyit azért leszögezett, hogy néhányat „úgy tűnik, hogy megváltoztattak”. A dokumentumok közül egyébként legalább egyet meghamisítottak, így felmerül a kérdés, hogy az egyébként eredetileg hitelesnek tűnő jelentések közül melyikbe nyúlhattak még bele.

Biztonsági elemzők szerint a legnagyobb kárt a CIA hírszerzési anyagok összesítései okozhatják, amelyek információkat tartalmaznak azokról a lehallgatott beszélgetésekről, amelyek az USA szövetségeseinek kormányaiban hangzottak el. A Washington Post szerint maga a lehallgatás nem lehet új a szövetséges kormányoknak sem, viszont nem szerencsés, ha a tartalmukat a nagyközönség megismeri.

Még érzékenyebbek azok az információk, amelyek arra utalnak, milyen mélyen beépült az amerikai kormány az orosz hadseregbe.

Kikerültek például részletek arról, hogy egy orosz hekker hogyan osztott meg képernyőképeket az FSZB biztonsági szolgálatával Kanada földgáz-infrastruktúrájához való hozzáférésről, az orosz belső védelmi minisztérium lőszerszállítási tanácskozásairól a Wagner-zsoldoscsoporttal, és az orosz katonai hírszerzés terveiről a Nyugat- és Ukrajna-ellenes propaganda előmozdítására Afrikában.

Bár bizarrnak tűnhet, hogy egyelőre nagyon úgy tűnik: az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb hírszerzési szivárogtatást fiatal fiúk hozták össze egy videójátékos szerveren, az amerikai kémelhárításnál bevett gyakorlat, hogy ezeket a játékplatformokat kémmágnesnek tekintik. Az orosz titkosszolgálat munkatársait azzal gyanúsítják, hogy magukat is gamernek kiadva olyan játékosokat környékeznek meg, akik a titkosszolgálatoknak dolgoznak, és titkos információkat akarnak kiszedni belőlük. Nem tudni, hogy ezúttal is ilyesmi történt-e, de ha bármelyik ország titkosszolgálatának munkatársa odatévedt a szerverre, rögtön láthatta a dokumentumokat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!