Az elmúlt évtizedek egyik legveszélyesebb hírszerzési szivárogtatása vagy egyszerű orosz blöff

Legfontosabb

2023. április 8. – 14:43

Az elmúlt évtizedek egyik legveszélyesebb hírszerzési szivárogtatása vagy egyszerű orosz blöff
Fotó: Oleksandr Ratushniak / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Nem tudni, milyen következményei lesznek annak a hírszerzési szivárgásnak, amely során titkos amerikai és NATO hírszerzési dokumentumok kerültek nyilvánosságra egy tervezett ukrajnai tavaszi offenzíváról, illetve szigorúan titkos külpolitikai elemzésekről.

Az amerikai szálon a legfelsőbb katonai körökig ér a szivárogtatás, legalább néhány dokumentum állítólag a vezérkari főnökök jelentéseiből származik, ezeket az egyes hírszerzési szolgálatok legmagasabb katonai parancsnokaiból álló egyesített csoport készíti, amely tanácsokat ad az amerikai elnöknek is. Az első adag dokumentum március elején került fel egy minecraftos Discord üzenőfalra, egy újabb szivárgás pedig pénteken jelent meg a közösségi médiában. A dokumentumok közül

legalább egyet meghamisítottak úgy, hogy minimalizálja a várható orosz és maximalizálja az ukrán veszteségeket, így jogosan felmerül a kérdés, hogy az egyébként eredetileg hitelesnek tűnő jelentések közül melyikbe nyúlhattak még bele.

A Pentagon vizsgálatot indított.

A The Wall Street Journalnak nyilatkozó amerikai nemzetbiztonsági szakértő szerint a nyilvánosságra került dokumentumok komoly nemzetbiztonsági károkat okozhatnak, és ukrán emberek életébe is kerülhetnek – már ha hitelesek, amit más szakértők pedig erősen megkérdőjeleznek.

Mi van a dokumentumokban?

Bár a dokumentumok nem tartalmaznak konkrét haditerveket, például azt, hogy Ukrajna hol, hogyan és mikor tervez offenzívát indítani, a katonai elemzők és hírszerzők gyakorlott szeme számára azonban sok érzékeny információt rejtenek.

A kiszivárgott jelentések jóval túlmutatnak az ukrajnai háborús tervekre vonatkozó szigorúan titkosított anyagokon. Biztonsági elemzők, akik áttekintették a közösségi oldalakra kikerült dokumentumokat, azt mondják, hogy Kínáról, az indiai-csendes-óceáni katonai műveletekről, a Közel-Keletről és terrorizmusról szóló kényes jelentések is szerepelnek közöttük. A legtöbb dokumentum februári keltezésű, és a Politico szerint pont arra az időszakra esik, amikor magas rangú amerikai tábornokok látták vendégül az ukrán hadsereget az Egyesült Államok németországi támaszpontján, hogy gyakorlásként „eljátsszák” a tavaszi hadműveletet.

Az első lépésben kiszivárogtatott több mint száz dokumentum többek között részletezi az ukrán hadsereg támogatására vonatkozó titkos amerikai és NATO-terveket az orosz csapatok elleni tervezett tavaszi offenzívával kapcsolatban. Ebben található az a bizonyítottan módosított dokumentum, ami lefelé hazudja az orosz, felfelé az ukrán háborús áldozatok várható számát. Eszerint 16-17 500 orosz katona halt meg eddig a harcokban, míg ukrán oldalról 71 500. A Pentagon és más elemzők becslései szerint azonban Oroszország ennél sokkal több áldozatot szenvedett el, közel 200 ezren haltak és sebesültek meg erről az oldalról, Ukrajnában pedig több mint 100 ezren veszítették életüket, vagy sérültek meg súlyosan.

Bárki módosította a dokumentumot, egyszerűen átmásolta az oroszok által kommunikált számokat az amerikaiak helyére.

Az elemzők szerint ennek az oroszok félretájékoztatása lehetett a célja, de hogy milyen okból, az nem tiszta. Az olyan információk azonban, amelyek a várható fegyverszállításokról, csapatok és zászlóaljak erősségeiről és gyengeségeiről szólnak, valósnak tűnnek.

Az Ukrajnával kapcsolatos dokumentumok ugyan konkrét haditervet nem tartalmaznak, így azt sem, hogy az ország mikor és hol szándékozik megindítani a tavaszi offenzívát, de amerikai tisztviselők szerint valószínűleg a következő hónapban (lett volna) várható az ellentámadás. Ezek az első körös jelentések azt mutatják, hogy öt héttel ezelőtt az amerikaiak és az ukránok mit gondoltak arról, mire lehet szükségük az ukrán csapatoknak.

Ezek a március elején nyilvánosságra került elemzések megemlítik például a HIMARS – amerikaiak által szállított nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszerek – kiadási arányát is. Ezek a rendszerek távolról képesek támadásokat indítani katonailag fontos célpontok ellen. A Pentagon nem közölte nyilvánosan, hogy az ukrán csapatok milyen gyorsan használják el a HIMARS-hoz szükséges lőszereket, a dokumentumok viszont igen.

A Discordon közzétett egyik nyomtatvány jelentős technikai részleteket árul el az Egyesült Államok által Ukrajnának biztosított fegyverrendszerek számáról és lehetséges meghibásodásaikról. A dokumentumot „SECRET/NOFORN” jelzéssel látták el – a „NOFORN” azt jelenti, hogy külföldi állampolgárok számára nem adható ki a kimutatás. Ez egy besorolás, amit olyan titkosszolgálati információk jelzésére használnak, amelyek „semmilyen formában nem adhatók ki külföldi kormányoknak, külföldi állampolgároknak, külföldi szervezeteknek vagy nem amerikai állampolgároknak” – áll a Védelmi Minisztérium leírásában.

Szintén nyilvánosságra kerültek olyan „szigorúan titkos” felirattal ellátott dokumentumok, amelyekben az Egyesült Államok hadserege értékeli az orosz és ukrán csapatok mozgását a március 1-jén kulcsfontosságú harctereken, például Bahmutban, Harkivban és Donyeckben.

Egy másik dokumentumban olyan táblázatok találhatók, amelyek az ukrán csapategységeket, felszerelést és kiképzéseket sorolják fel, januártól áprilisig terjedő menetrendekkel. A dokumentum 12, akkor még összeállítás alatt álló egység leírását tartalmazza, amelyek közül kilencet az Egyesült Államok és más NATO-szövetségesek képeznek ki és látnak el felszereléssel. A kilenc csapatból a dokumentumok szerint hat március 31-re, a többi pedig április 30-ra készült/készül el. Egy ukrán dandárnak körülbelül 4-5000 katonája van, mondták el az elemzők. A dokumentumból kiderül az is, hogy a felszerelések szállítási ideje befolyásolja a képzést az ütemterv betartása érdekében. A kilenc dandárhoz szükséges összes felszerelés több mint 250 harckocsi és több mint 350 egyéb gépesített jármű.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos dokumentumokon kívül a kiszivárgott aktákban

  • megtalálni a Lloyd Austin amerikai védelmi miniszternek és Mark Milley vezérkari főnöknek készített napi hírszerzési jelentés állítólagos másolatait is,
  • a CIA jelentéseit az izraeli Moszad kémszolgálat vezetőiről
  • és hírszerzési információkat arról, hogy a dél-koreai kormányon belül milyen megbeszélések folytak az ukránoknak eladandó tüzérségi lőszerekről.
Az amerikai hadsereg egyesített vezérkarának elnöke, Mark Milley. Fotó: Andrew Caballero-reynolds / AFP
Az amerikai hadsereg egyesített vezérkarának elnöke, Mark Milley. Fotó: Andrew Caballero-reynolds / AFP

Egy dokumentum részletezi például egy orosz gyártmányú fegyverjavító létesítmény terveit az Egyesült Arab Emírségekben. Az Emírségek amerikai szövetségesként jelentős mennyiségű Oroszországból származó fegyvert használ, leginkább a Pancir–SZ1 légvédelmi rendszert és a BMP-3 gyalogsági harcjárműveket. Ebből az értékelésből nem világos, hogy a felújított katonai hardvert oroszok fogják-e felhasználni Ukrajnában, ez azonban minden bizonnyal megnehezítené Washington és Abu-Dzabi jelenlegi jó kapcsolatát. Egy másik szöveg pedig azt sugallja, hogy az Egyesült Királyság a Királyi Haditengerészet egyik új repülőgép-hordozóját akarja telepíteni a Csendes-óceán déli részére, hogy ellensúlyozza a kínai befolyást a régióban.

Magyar szálat is találtak a történetben

A Yahoo birtokába jutott a majdnem 60 első körös dokumentumnak, amelynek ugyan ők nem tudták megállapítani a hitelességét, de érdekes részleteket azért megosztottak belőle – többek között Magyarországgal kapcsolatban is.

Az egyik, „szigorúan titkos” felirattal ellátott dokumentumban ugyanis Orbán Viktorról is szó van: a CIA úgy értékeli, hogy a miniszterelnök – annak ellenére, hogy Magyarország NATO- és EU-tag – még mindig Oroszországhoz is közel áll, jelenleg viszont az Egyesült Államokat tekinti az egyik legjelentősebb geopolitikai ellenfelének.

Ez, ismerve a kormány különböző narratíváit, egyáltalán nem meglepő: a Fidesz és a magyarországi amerikai nagykövet például folyamatosan oda-vissza szólogatnak egymásnak, Joe Biden amerikai elnök egy „totalitárius gengszternek” nevezte Orbán Viktort a lengyel miniszterelnökkel és a belarusz elnökkel együtt, és a miniszterelnök is kifejtette már, hogy a szerinte háborúpárti nemzetközi érdekcsoportok: Joe Biden amerikai elnök és az amerikai kormányzat az ellenfelei.

Hitelesek a dokumentumok, de lehet, hogy módosították őket

A legfontosabb kérdések egyike most, hogy a kiszivárgott dokumentumok valódiak-e, és ha igen, akkor módosították-e a többit is úgy, mint az orosz és ukrán háborús halottakról szóló jelentést. A CIA, a Pentagon és az amerikai igazságügyi minisztérium reakciója alapján sejteni lehet, hogy nem egyszerű hamisítványokról van szó, és a témában illetékesek több médiumnak meg is erősítették, hogy valódi jelentések szivároghattak ki.

A Yahoo felhívja a figyelmet arra, hogy a dokumentumok egy egyedi és azóta eltávolított szerveren keresztül kerültek nyilvánosságra a Discordon keresztül. OSINT-elemzők szerint az összes anyag egy „MrLucca” nevű Discord-felhasználóra vezethető vissza, aki azt állította, hogy eredetileg egy másik, mára szintén törölt szerveren kapta meg őket. Ezután tette őket újra közzé egy olyan csatornán, amelyen elsősorban a népszerű Minecraft videojátékkal kapcsolatban beszélgetnek a felhasználók. A kiszivárogtatások látszólag február elején kezdődtek, de csak az elmúlt napokban kaptak jelentős figyelmet, főleg, hogy pénteken újabb adag titkosított jelentés került napvilágra. MrLucca azóta törölte fiókját, az utolsó üzenete ez volt: „ILY (a szeretlek rövidítése), tesók, találkozunk a másik oldalon”.

Az orosz hírszerzés gyakran támaszkodik anonim internetes fiókokra, hogy tisztára mossa az illegálisan megszerzett információkat: így tett például a „Guccifer 2.0”-val is a Demokrata Nemzeti Bizottsághoz és Hillary Clinton volt amerikai elnökjelölt kampányfőnökéhez, John Podestához tartozó digitális levelezés kiszivárogtatása esetében. Ez azonban nem azt jelenti, hogy MrLucca ne egy valódi felhasználó lenne, aki hozzáfér ezekhez a dokumentumokhoz.

A The New York Timesnak nyilatkozó nemzetbiztonsági tisztviselők szerint valószínűtlen, hogy a szivárogtatás ukrán oldalról történt, mert ez az oldal nem fért hozzá azokhoz a konkrét tervekhez, amelyekhez a Pentagon vezérkara viszont igen. A nemzetbiztonsági dolgozók a lapnak elmondták: a dokumentumok kiszivárogtatásának felgöngyölítése azzal kezdődik, hogy azonosítják, mely tisztviselők fértek hozzájuk. A második szivárogtatás során nyomtatott térképek fotói is felkerültek a netre, itt például vissza lehet nyomozni azt, hogy ki nyomtathatta őket.

Persze egyelőre kicsit sem világos, hogyan kerültek a dokumentumok a közösségi oldalakra. Az oroszbarát kormányzati csatornák megosztották és terjesztik a tájékoztató jelentéseket, mondták katonai elemzők, akik arra is figyelmeztettek, hogy az orosz források által közzétett dokumentumokat módosíthatják, hogy a Kreml narratívájához illeszkedjenek.

Az oroszok és az ukránok egymásra mutogatnak

Az orosz és ukrán oldalon teljes a káosz: ironikus módon az oroszbarát kommentátorok, akik eredetileg értékes prédának tekintettek az ukrajnai aktákra, a Yahoo szerint most kétségbe vonják azok hitelességét, miután kiderült, hogy módosították az egyiket. Úgy vélik, hogy az Egyesült Államok vagy Ukrajna ezeket a dokumentumokat az oroszok megtévesztésére szolgáló pszichológiai művelet részeként tette közzé.

A Wall Street Journal szúrta ki, hogy Jurij Kotenok orosz katonai elemző, aki több mint 400 000 követővel rendelkezik a Telegram csatornáján, azt a kérdést tette fel: „Ez a kiszivárogtatás nem része egy Moszkva elleni nagy megtévesztési hadműveletnek most, hogy a fronton folytatott harc fokozódni látszik?”. Mindeközben Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök főtanácsadója azt állítja, hogy az ukrán akták kiszivárogtatása orosz provokáció volt a közelgő ellentámadás hiteltelenítésére. „Ez egy blöff” – mondta Podoljak. „Oroszország minden eszközt bevet az információs előny visszaszerzésére, hogy megpróbálja befolyásolni Ukrajna ellentámadásának forgatókönyvét és terveit.”

Egy ukrán tisztviselő azt mondta a Reutersnek, hogy a dokumentumok „nagyon nagy mennyiségű fiktív információt” tartalmaznak, és inkább orosz dezinformációs műveletnek tűnnek, mint valós szivárogtatásnak. A cél az lehet, hogy kétségeket keltsenek az ukránokban és szövetségeseikben a tavaszi offenzívával kapcsolatban, amelyhez fejlett nyugati fegyverekre van szükség.

Visszavetheti a hírszerzés bizalmát

Bár egyelőre lehetetlen megállapítani, kinek van igaza: az ügyet rendkívül szigorúan vizsgáló amerikaiaknak, vagy az egymásra mutogató oroszoknak vagy ukránoknak, az biztos, hogy a dokumentumok felkavarták az állóvizet a hírszerzés terén. Az ukránok és az amerikaiak a háború kezdetén kifejezetten kevés információt osztottak meg egymástól, pontosan a mostanihoz hasonló szivárogtatásoktól tartva – akár még az is lehet, hogy a bizalom megint megremeg a két ország között.

Rossz hír ez továbbá az „Öt Szemnek” nevezett országok számára is: az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Ausztrália, Új-Zéland és Kanada rengeteg hírszerzési információt oszt meg egymással, a szivárgás pedig nemcsak az USA-nak, de a többi négynek is kellemetlen és veszélyes. Egy szenior hírszerző a The New York Timesnak egyenesen azt mondta:

a szivárogtatás egy rémálom a szövetségre nézve.

Jonathan Teubner, az oroszországi üzenetküldést nyomon követő FilterLabs AI vezérigazgatója szintén a The New York Timesnak azt mondta, hogy míg a Kreml-barát hangok szerint a szivárogtatás amerikai vagy ukrán dezinformációs kampány része, a cég vezető elemzője úgy gondolja, orosz művelet lehet, amelynek célja, hogy bizalmatlanságot szítson az amerikaiak és az ukránok között. Gyakori orosz félretájékoztatási taktika egyébként az ellopott dokumentumok megváltoztatása, de mivel Ukrajna kormánya ezeket a dokumentumokkal egyszerűen nem foglalkozik, általában nem nyernek túl nagy teret a nyilvánosságban.

Valószínűleg többet lehet majd tudni arról, hogy kitől és milyen céllal érkeztek ezek a dokumentumok, ha a Pentagon és az igazságügyi minisztérium vizsgálatai lezárulnak – addig viszont lehetetlen megmondani, hogy

  • valós dokumentumok kerültek ki valós információkkal,
  • valós dokumentumok kerültek ki taktikusan hamisított információkkal,
  • hamis dokumentumok kerültek ki, hogy megzavarják az ukránokat,
  • hamis dokumentumok kerültek ki, hogy megzavarják az oroszokat,
  • esetleg valós vagy hamis dokumentumok kerültek ki abból a célból, hogy aláássák az amerikai és ukrán bizalmat.

Szakértők szerint egyébként az orosz-ukrán háborúban viszonylag gyakran kerülnek illetéktelen kezekbe hivatalos, titkos dokumentumok, ez részben a nyílt forrású hírszerzés előretörésének és a titkosítatlan katonai hírszerzési műveleteknek köszönhető.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!