Gulyás Gergely: Az amerikai diplomácia ne a Magyar Nemzetből tájékozódjon, hogy kit nevez Orbán ellenfélnek

2023. április 6. – 13:22

Másolás

Vágólapra másolva

Ellenfélnek nevezte-e Biden-adminisztrációt Orbán Viktor az utóbbi hónapokban – többek között ez is felmerült a csütörtöki kormányinfón, amiről itt számoltunk be részletesen. Több újság képviselői is rákérdeztek az ügyre, a Hvg.hu például belekérdezett Gulyás mondatába, miszerint az amerikai nagykövet nem tud olyan mondatot idézni Orbántól, amiben ő ellenségnek nevezte volna Amerikát. Gulyás szerint az évértékelőn erről nem volt szó, Pressman amerikai nagykövet Présembernek való nevezése nem ellenségmegjelölés.

Szóba került az, hogy a balatonfüredi frakcióülésen a Magyar Nemzet szerint Orbán három ellenfelet jelölt ki, ezek közül az egyik a háborúpárti nemzetközi érdekcsoportok, amelynek a Biden-adminisztráció is része. Gulyás szerint az amerikai nagykövetnek nem sajtóhírekre kellene hivatkoznia, ami után a következő párbeszéd zajlott le:

Hvg.hu: Jobb, ha [a nagykövet] nem olvassa a Magyar Nemzetet? Nem hihetünk neki?
Gulyás: Nem akarok önök között konfliktust kirobbantani, én csak azt mondom, hogy ha egymást komolyan vesszük, és én az amerikai diplomáciát én ebbe a körbe sorolom, akkor a sajtóhíreket kommentálni nem szoktak.”

Gulyás ezután kifejti, hogy Pressmant Présembernek nevezni megengedhető szellemesség, miközben Amerikát ellenségnek titulálni egy sokkal komolyabb dolog, ez utóbbit viszont senki nem tudja idézni Orbán Viktortól. Arra a kérdésre, hogy ilyen elhangzott-e, Gulyás csak annyit mondott: nyilvánosság előtt soha. Szerinte egy zárt ülés tartalma nem tartozik a nyilvánosságra, azt, hogy ott mi hangzott el, nem kommentálta.

Orbán évértékelőjéről itt írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!