Kiszivárgott amerikai dokumentumok szerint Egyiptom titokban rakétákat akart szállítani Oroszországnak

2023. április 11. – 10:06

Másolás

Vágólapra másolva

Kiszivárgott amerikai dokumentumok szerint Egyiptom titokban rakétákat és lőszert akart szállítani Oroszországnak – írta a Washington Post. A lap szerint egy február 17-én keltezett dokumentum Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök és egy magas rangú egyiptomi katonai tisztviselők közötti beszélgetéseket foglal össze. A dokumentumban esz-Szíszi utasítja a tisztviselőket, hogy tartsák titokban a rakéták gyártását és szállítását, hogy „elkerüljék a nyugattal való problémákat”, és emellett utal arra a tervre is, hogy Oroszországnak tüzérségi lövedékeket szállítanak.

A dokumentumokkal kapcsolatban az egyiptomi külügyminisztérium szóvivője, Ahmed Abu Zeid a Washington Postnak azt mondta, hogy „Egyiptom álláspontja kezdettől fogva azon alapul, hogy nem avatkozik bele ebbe a válságba, és kötelezettséget vállal arra, hogy mindkét féltől egyenlő távolságot tart, miközben megerősíti, hogy Egyiptom támogatja az ENSZ alapokmányát és a nemzetközi jogot”. Hozzátette: Egyiptom továbbra is „mindkét felet az ellenségeskedések beszüntetésére és a tárgyalások útján történő politikai megoldás elérésére szólítja fel”.

A Washington Post idéz egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselőt is, aki szerint tudomásuk szerint az egyiptomiak végül nem szállítottak fegyvereket Oroszországba. „Nincs tudomásunk ennek a tervnek a végrehajtásáról. Nem láttuk, hogy ez megtörtént volna” – mondta. Egyiptom egyébként az USA egyik legszorosabb szövetségese a Közel-Keleten, és az amerikai segélyek egyik fő kedvezményezettje.

Az elmúlt napokban több amerikai hírszerzési dokumentum kiszivárgásáról is érkeztek, hírek, az erről szóló cikkünk itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!