A Pentagon szerint „nagyon komoly nemzetbiztonsági kockázat” az amerikai hírszerzési szivárogtatás

2023. április 10. – 23:35

Másolás

Vágólapra másolva

„Nagyon komoly kockázatot jelentenek a nemzetbiztonságra, és alkalmasak dezinformáció terjesztésére” – mondta a Pentagon egy magas rangú tisztviselője hétfőn újságíróknak a nemrég történt hírszerzési dokumentum-kiszivárgással kapcsolatban.

A BBC beszámolója szerint Chris Meagher, a védelmi miniszter közügyekért felelős asszisztense arról is beszélt, még vizsgálják a szivárogtatás léptékét és azt, hogyan történhetett meg egyáltalán. Az ügyben az Igazságügyi Minisztérium is nyomoz. „Lépéseket tettünk annak érdekében, hogy közelebbről megvizsgáljuk, hogyan és kinek terjesztik az ilyen típusú információkat” – mondta, de nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy a Pentagon szerint a dokumentumok valódiak-e. Annyit azért leszögezett, hogy néhányat „úgy tűnik, hogy megváltoztattak”.

Egy külön sajtótájékoztatón John Kirby amerikai nemzetbiztonsági szóvivő elmondta, hogy Joe Biden amerikai elnököt először a múlt héten tájékoztatták a szivárogtatásról. Arra a kérdésre, hogy sikerült-e eddig megfékezni az információk illetéktelen kezekbe kerülését, és hogy más dokumentumok még nem kerültek-e nyilvánosságra, Kirby azt felelte: „Nem tudom”.

A hírszerzési szivárogtatásról szóló cikkünk itt olvasható. Az amerikai szálon a legfelsőbb katonai körökig érő ügyben legalább néhány dokumentum állítólag vezérkari főnökök jelentéseiből származik. A dokumentumok közül legalább egyet meghamisítottak, így felmerül a kérdés, hogy az egyébként eredetileg hitelesnek tűnő jelentések közül melyikbe nyúlhattak még bele. Az első adag dokumentum március elején került fel egy minecraftos Discord-csatornára, egy újabb szivárgás pedig múlt pénteken jelent meg a közösségi médiában.

A CNN-hez összesen 53 kiszivárgott irat jutott el, mind február közepe és március eleje között keletkezett. A lap azt írja, az iratok némelyike feltárja, hogy az Egyesült Államok milyen mértékben hallgatta le kulcsfontosságú szövetségeseit, köztük Dél-Koreát, Izraelt és Ukrajnát. Mások azt árulják el, hogy az amerikai titkosszolgálat milyen mértékben hatolt be az orosz védelmi minisztériumba és a Wagner zsoldosszervezet belső ügyeibe. Ezekből lehallgatott kommunikációkra és emberi forrásokra is fény derül, utóbbiakat veszélybe sodorhatja a szivárgás ténye.

Olyan dokumentumok is akadnak, amelyek az ukrán fegyverzet, a légvédelem, valamint a zászlóaljak méretének és felkészültségének kulcsfontosságú gyengeségeit tárják fel. Eközben az ukrán erők éppen felkészülnek az oroszok elleni ellentámadásra – a haditerveket éppen ezért át is írhatják az utolsó pillanatban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!