Furcsábbnál furcsább repülő tárgyak lelövése tartja lázban Amerikát

Legfontosabb

2023. február 14. – 21:43

Furcsábbnál furcsább repülő tárgyak lelövése tartja lázban Amerikát
Amerikai haditengerészek emelik ki a kínai ballon maradványait a dél-karolinai Myrtle Beach partjainál 2023. február 5-én – Fotó: Petty Officer 1st Class Tyler Thompson / US NAVY / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Potenciális kémléggömb, ballonnak látszó, kisebb autó méretű objektum, nyolcszögletű fémszerkezet

– az utóbbi másfél hétben az Egyesült Államok légiereje különböző, furcsábbnál furcsábbnak tűnő repülő eszközöket lőtt le vadászgépeivel Észak-Amerika felett. Egyikről sem tudni, pontosan micsoda, egyedül az elsőt, a nagy hírverést kapott kínai ballont lehet legalább származását tekintve elhelyezni. Annak a célja egyelőre hivatalosan nem tisztázott, a kínaiak szerint csak egy eltévedt meteorológiai léggömb, de azt azért lehet tudni, hogy több magas rangú amerikai tisztviselő úgy gondolja: kémkedésre szolgált.

A feltételezett kémballon megjelenése után az észak-amerikai légvédelmi parancsnokság (NORAD) is átkalibrálta a műszereit, ez is lehet az oka annak, hogy rögtön három másik azonosítatlan objektumot is sikerült megtalálniuk. A három eszköz célja és eredete azonban egyelőre teljesen ismeretlen, és azt sem tudni, vajon van-e közük a kínai léggömbhöz.

Ez valószínűleg egészen addig így is marad, amíg nem sikerül megtalálni és megvizsgálni őket. A konteók is azonnal elindultak: vannak, akik úgy gondolják, az egész kitaláció, és egy vonatbaleset körülményeinek leplezésére szolgál. A Fehér Ház eddig annyit árult el: biztosan nem földönkívüliekről van szó.

A kínai ballonról tudni a legtöbbet, de még arról sem eleget

Február 4-én lőtte le egy amerikai vadászgép azt a kínai léggömböt, amely engedély nélkül tartózkodott az USA légterében, és addigra már néhány nap alatt nagy magasságban áthaladt az ország felett. Az esetnek azért lett óriási a visszhangja, mert felmerült a gyanú, hogy kémléggömbről van szó, Antony Blinken amerikai külügyminiszter el is halasztotta a pekingi útját. A véletlenül odatévedt meteorológiai ballonról beszélő Kína „túlreagálásnak” nevezte az amerikaiak reakcióját.

Hivatalosan még mindig nem tudni, hogy valóban kínai kémballon volt-e az objektum, annak ellenére, hogy nagyjából mindenhol így hivatkoznak rá. Az FBI most vizsgálja az eszköz maradványait, amelyeket sikerült kihalászni az Atlanti-óceánból.

Azóta az is kiderült, hogy hasonló objektumok Donald Trump elnöksége alatt is jártak az amerikai légtérben, csak nem tudták beazonosítani, és ufóként, vagyis azonosítatlan repülő tárgyként könyvelték el őket. Viszonylag sok, katonák által jelentett ufóészlelésről derül ki aztán, hogy igazából egy ballonról van szó – innen is biztosak lehetünk benne, hogy a kémléggömbök használata, bár ódivatúnak tűnhet, még mindig elég elterjedt, ennek pedig több oka is van, amiket ebben a cikkünkben boncolgattunk részletesebben. A Dél-Karolinánál kilőtt ballonnal egy időben jelentettek egy másikat Latin-Amerika felett is.

A kémballonbiznisz annyira virágzik, hogy nemcsak a kínaiak, hanem az amerikaiak is komoly pénzt ölnek bele: tavaly májusban jelentették be, hogy 3,8 milliárd dollárt költenek arra a ballonprojektre, amellyel Oroszország és Kína megfigyelését akarják javítani. A kínai külügyminisztérium szerint az elmúlt évben több mint tíz alkalommal került amerikai léggömb a kínai légtérbe. Közben pedig úgy tűnik, most a kínaiak is elkezdenek lövöldözni: a Global Times szerint a kelet-kínai Santung tartomány hatóságai egy azonosítatlan objektumról számoltak be a tengerparti Zsicsao város közelében, és azt tervezik, hogy ők is kilövik a saját ufójukat.

Naponta jött egy újabb lelőtt tárgy

Az ilyen eszközöket eddig azért volt olyan nehéz kiszűrni, mert lassan mozognak, és jellemzően sokkal magasabban, mint azok az eszközök, amelyek kifejezetten veszélyesek, és amelyekre a hírszerzés eddig kalibrálta a szenzorait. Egy katonai repülőgép vagy egy rakéta alacsonyabban jár és gyorsabb, ha pedig a szenzorok a lassabban és magasabban haladó eszközöket is kiszűrik, óriási lesz a zaj, hiszen akár a madarakat vagy a kereskedelmi repülőgépeket sem tudnák megkülönböztetni a ballonoktól. A CNN szerint az amerikai hírszerzésnek tavaly sikerült olyan módszert kifejlesztenie, amellyel képesek hatékonyabban követni az ilyen léggömböket. Könnyen lehet, hogy ennek az lett az eredménye, hogy az elmúlt két hétben az amerikaiaknak három ilyen eszközt is sikerült kilőniük.

Ez persze egyelőre egyáltalán nem biztos: jelenleg csak annyit lehet tudni, hogy a valóban kémballonnak tűnő és a kereskedelmi repülőgépeknél jóval magasabban haladó objektum után három másik, ismeretlen eredetű repülő eszközt is lelőttek az amerikaiak:

Az első kettőről egyelőre annyit tudni, hogy – bár személyautónyi méretükkel kisebbek, mint a Dél-Karolina felett lelőtt léggömb, ami nagyjából kétbusznyi nagyságú volt – hasonlóan néztek ki. Az Alaszka felett lelőtt objektumról vegyesek a beszámolók, egy tisztviselő szerint „hengeres és ezüstszürke”, valamint „ballonszerű” volt, a Kanada felett lelőtt eszköz pedig szintén léggömbnek tűnt, alatta egy fémrakomány lógott. Mindkettő személyzet és irányítás nélkül sodródott. Az utolsót egy nyolcszögletű tárgyként írták le, kiálló húrokkal.

Bár az amerikai hatóságok egyik esetben sem erősítették meg, hogy az eszközök kémkedés céljából működtek volna, nem is zárták ki a lehetőséget. A Fehér Ház szerint azonban nem bocsátottak ki kommunikációs jeleket. Tisztviselők szerint a lelőtt objektumok közül kettő valószínűleg valamilyen rakományt szállított, de semmi sem utal arra, hogy fenyegetést jelentettek volna a földön tartózkodó emberekre.

A kínai kémballon a kilövés pillanatában – Fotó: Randall Hill / Reuters
A kínai kémballon a kilövés pillanatában – Fotó: Randall Hill / Reuters

Az amerikai honvédelemért felelős védelmiminiszter-helyettes, Melissa Dalton a CNN-nek azt mondta: az utolsó három ismeretlen eredetű eszközt elővigyázatosságból lőtték le, semmilyen katonai vagy nemzetbiztonsági fenyegetést nem jelentettek. Megjegyezte, hogy az ilyen nagy magasságban mozgó objektumokat számos vállalat, ország és kutatószervezet használhatja „nem aljas célokra, beleértve a legitim kutatásokat is”.

Az egyetlen probléma az lehetett volna velük jelenleg, hogy majdnem azon a magasságon közlekedtek, mint a kereskedelmi repülőgépek is: nagyjából 40 ezer láb magasan, azaz 12 kilométeren, így akár problémát is okozhattak volna a repülésben. A kivétel az utolsó objektum volt, amely csak 20 ezer láb magasan mozgott, ez nagyjából 6100 méternek felel meg.

Bár a hírszerzők jelentései alapján egyik eszköz sem jelentett komoly nemzetbiztonsági kockázatot, Michael McCaul republikánus képviselő, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke azt mondta, továbbra sem győzik meg ezen állítások. „Azt mondják, hogy urai a helyzetnek, de az én értékelésem – és nem tudok belemenni a hírszerzési dokumentum részleteibe – az, hogy ha az eszköz [az első ballon – a szerk.] jeleket sugároz, és áthalad három nukleáris helyszín felett, akkor az jól mutatja, hogy mire készülnek a kínaiak” – mondta a CBS Newsnak.

A képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke, Mike Turner a CNN-nek azt mondta, hogy a Biden-kormányzat hamar döntött a kilövések mellett, miután végignézte, hogy az első észlelt léggömb átrepült az országon. Szerinte ez nem feltétlenül rossz dolog, ki kellene jelenteniük, hogy meg fogjuk védeni a légterünket. „Ez rámutat néhány problémára és hiányosságra. Ezeket a lehető leghamarabb meg kell oldanunk, mert megbizonyosodtunk arról, hogy fennáll a veszély.”

Justin Trudeau, Kanada miniszterelnöke azt mondta, hogy számára egyértelmű: van mintázat a jelenségekben, és az, hogy így megszaporodtak az ilyen objektumok az elmúlt héten, kiemelt figyelmet érdemel. A négy lelőtt objektumból egyet egyértelműen a kanadai légtérben semmisítettek meg, a kanadai miniszterelnök mindenben egyetértett az amerikai hatóságokkal.

Vannak, akik szerint az egész ufósdi csak egy ügyes elterelés

Joe Biden elnök és a Fehér Ház a három azonosítatlan tárgy lelövése mellett egy ideig nem szólalt meg hivatalosan az ügyben, ami – érthetően – teret engedett a találgatásoknak. Az sem segített a helyzeten, hogy az alaszkai incidens után érkeztek hírek arról, hogy több hasonló objektumot is láttak ugyanott elhaladni korábban. Sőt, a BBC szerint egy amerikai katonai parancsnok azt is nyilatkozta, hogy nem tudja kizárni a földön kívüli eredetet.

Természetesen ez a teória is többször felmerült, de érdekes módon az összeesküvés-elméletek hívőinek egy csoportja dupla csavarral azt hirdeti, hogy ezek az objektumok valójában nem is léteznek, az amerikai kormány csak egy potenciálisan katasztrofális vonatszerencsétlenségről akarja elterelni az emberek figyelmét. Egy ötvenkocsis vonat siklott ki ugyanis február 3-án az ohiói East Palestine városa közelében, tíz kocsiban olyan veszélyes anyagokat szállítva, mint a butil-akrilát és vinil-klorid. A vonat a kisiklást követően égni kezdett, a helyieket pedig evakuálták, amíg a hatóságok szerint „tervezetten kiengedték” a veszélyes anyagokat.

Múlt hét szerdán aztán feloldották a kiürítési parancsot, és azóta egyre több bejelentés érkezik arról, hogy az embereknek ég a szemük, az állatok megbetegednek, és erős szag terjeng a városban. Az ilyen baleseteknek rövid és hosszú távú következményei is lehetnek mind a lakosságra, mind a környezetre nézve. Szélsőjobbos influenszerek a Vice szerint most megpróbálják összekapcsolni a lelőtt léggömböket és a vonatszerencsétlenséget.

Az ohiói East Palestine városban bekövetkezett vonatbaleset – Fotó: Dustin Franz / AFP
Az ohiói East Palestine városban bekövetkezett vonatbaleset – Fotó: Dustin Franz / AFP

A Fehér Ház aztán hétfőn megszólalt a témában, bár az ohiói vonatszerencsétlenséget nem említette. Karine Jean-Pierre szóvivő azt mondta: semmilyen jelét nem látják annak, hogy ezek az eszközök földön kívüli eredetűek lettek volna. A kérdés egyébként olyan szempontból is jogos, hogy gyakran emlegetik őket ufóként is, ami nem azt jelenti ebben a kontextusban, hogy földönkívüli, hanem az „unidentified flying object” rövidítése, és azonosítatlan repülő tárgyra utal.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője arról is beszélt, hogy Biden elnök felkérésére egy ügynökségeken átívelő csapat igyekszik majd felmérni, pontosan mekkora biztonsági kockázatot jelenthetnek ezek objektumok.

Javult a megfigyelőtaktika, több az észlelt ufó

Hogy mi történhetett valójában? Azt nagyon nehéz ennyi információ alapján megmondani, mik is ezek az objektumok tulajdonképpen, erről valószínűleg többet tudunk majd később, ahogyan az eszközök maradványait felkutatják és megvizsgálják.

Az viszont egészen biztosnak tűnik, hogy azért találtak rövid időn belül ennyit a légtérben az amerikaiak, mert tökéletesítik a szenzoraikat, hogy a ballonok által kibocsátott jeleket minél hatékonyabban meg tudják különböztetni a többi, teljesen hétköznapi repülő tárgyétól – erre utalt Kirby is a hétfői sajtótájékoztatón. A módszert először 2022-ben használták, ennek segítségével jöttek rá például arra is, hogy Donald Trump elnöksége idején is jártak a kínai ballonhoz hasonlók az Egyesült Államok légterében.

A CNN-nek nyilatkozó tisztviselők szerint az ilyen nagy magasságú léggömbök által kibocsátott szignálok csak részei a kirakósnak, különböző hírszerzési forrásokból származó különböző nyomokat kell összefésülni, hogy végül észlelni lehessen ezeket az eszközöket. „Vissza tudtunk menni és megnézni a korábbi mintákat” – mondta Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó. „Rájöttünk: a Trump-kormány idején többször is előfordult, hogy megfigyelő léggömbök átszelték az amerikai légteret.”

Úgy tűnik, hogy az amerikai hírszerzés csak a múlt évben dolgozott ki megbízható módszert a kínai léggömbflotta nyomon követésére, annak ellenére, hogy az ma már több tucat küldetést teljesített világszerte. Bár az Egyesült Államok jelenleg nem követ aktívan egy ilyen objektumot sem, könnyen lehet, hogy a jövőben számítani lehet még hasonló hírekre.

Az AFP szerint egyébként ez a jövőben a megmagyarázhatatlannak tűnő ufóészlelések végét vagy legalábbis jelentős csökkenését jelentheti majd:

a jövőben a jobb szenzorok és ügyesebb módszerek jobb és gyorsabb magyarázatot adhatnak a furcsa anomáliákra, a repülő csészealjakról szóló mesékre. Évekig minimális nyomozás mellett iktatták az azonosítatlan repülő tárgyakról szóló jelentéseket, ez talán most végre megváltozhat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!